September 2012
 

Italiensk smagning

At italiensk øl kan være meget andet end den svalende kønsløse pilsner, man får serveret ved poolkanten på sommerferien ved Gardasøen, skulle vi hurtig få smag for denne aften.

Forud for smagningen havde en del af ølentusiasterne været ude at spise italiensk mad på Katias ledsaget af noget udmærket italiensk Menabrea øl. Den efterfølgende smagning foregik på Hovedvagten, der indenfor var smykket i rød/hvide/grønne farver samt masser af Grissini på bordene, og tonerne af Eros Ramazzotti bød de knap 60 deltagere velkommen.

I formandens fravær bød næstformand Peter Mygind-Leth velkommen til aftenens foredragsholder Henrik Feldthaus fra Kolding. Henrik modtog sidste år den regionale øl pris for sin store indsats for at udbrede kendskabet til godt øl, idet han bl.a. har gjort Liva kendt som en øl oase i det ganske land. Henrik Feldthaus har nu sideløbende med sit job i Liva åbnet You Never Walk Alone Beer Shop i Kolding og er også med i Kolding Bryglaug.

Øl eventyret i Italien blev faktisk sparket i gang af danske Royal Unibrew med deres Dortmunder Strong Ale.

Mange italienere fik smag for det gode øl og langsomt begyndte mikrobryggerierne at skyde op. I dag er der ca. 350 mikrobryggerier i Italien.

Vi startede med Duschessa fra Del Borgo. Øllet, der vel nærmest kan betegnes som en Saison, blev præsenteret i en flot flaske, der er kendetegnende for bryggeriet. Duschessa, der er opkaldt efter en bjergkæde, holder 5,8% og koster 90 kr. pr. flaske.

Dernæst blev der serveret Caterpillar fra Brewfist, ligeledes på 5,8%. Dette var en Pale Ale med Columbus humle. En fantastisk øl med 50 IBU, der er brygget i samarbejde med danske Christian Skovdahl fra Beer Heer. (40 kr. pr. flaske)

Endnu en øl fra Brewfist, nemlig IPA’en Burocracy på 6% blev serveret. IBU’en her var oppe på 52 og den var lavet på Amarillo og Cascade humle. Pris kr. 35,- pr. flaske.

Så kom Del Borgo på banen igen med tre meget forskellige øl. Re  Ale Ekstra 6,4% - 70 IBU, som var en Pale Ale. Re Ale Anniversario 7 på 6,4%, som var bryggeriets fødselsdagsbryg ,og så efter sekretærens egen opfattelse vel den bedste pilsner jeg nogensinde har smagt My Antonia på 7,5%, en såkaldt Imperial Pilsner med 50% Saaz humle, 25% Simcoe og 25% Warrior. Intet mindre end et mesterværk. Alle tre øl koster 94 kr. pr. flaske.

Igen skulle vi op i bitterhed ved næste øl, Space Mann fra Brewfist på 7% (70 IBU) lavet på Columbus og Simcoe humle. (40 kr. pr. flaske).
Næstsidste øl var Fear Milk Chokolate Stout 5,2% 24 IBU, en meget rund stout lavet på chokolade malt. 35 kr. pr. flaske.

Finalen var en italiensk Barley Wine Prima Luna. En voldsom sag på 12% fra Del Ducato.

Efter smagningen var der mulighed for at bestille det øl, vi havde smagt, hvilket mange benyttede sig af.

Endnu en fantastisk smagning, hvor vi nok alle blev positivt overrasket over, hvor godt øl italienerne kan brygge. Så der er ingen grund til at drikke Chianti på næste sommerferie i støvlelandet.