Så oprandt tiden for finalesmagningen tirsdag den 19.februar 2013.

53 veloplagt medlemmer var mødt op i den gamle hovedvagt.

Det var lykkedes for Henrik Feldhaus at få fremskaffet næsten alle øl. Mørk Hvede fra Indslev dog på 3-liters flasker, og Christmas Ale fra Fur på fad. Heldigvis kunne Michael fra Generalen hjælpe med at få øllet hældt på flaske lige inden smagningen.

I formandens fravær bød Tex de fremmødte velkommen. De enkelte øl blev præsenteret af bestyrelsesmedlemmerne.

Programmet var meget enkelt: først øl med alkohol procent på 5,9 eller derunder. Så en pause hvor der blev serveret sandwich doneret af Café 47 – tusind tak for det! Dernæst de stærke øl.

En gennemgang af de forskellige øltyper ses nedenfor. Ved afstemningen vandt Julegrisk fra Hornbeer kategorien af øl op til 5,9% med 15 stemmer af 46. Hoppy Christmas fra Ugly Duck var en tæt nummer to med 13 stemmer. I kategorien af øl over 6% vandt Christmas ale fra Fur Bryghus suverænt med 26 stemmer af 49.

HUSK dog at stemme på hjemmesiden. Her er et link. I anden runde trækkes der for begge kategorier lod om: Et hotelophold på 1 overnatning med morgenmad for 2 personer samt 2 dagsbilletter med 10 poletter til Ølfestivalen.

David fortalte om Eskil fra Hornbeer. Her er hans beretning: Øl nr 1 hedder Eskil, det er en 5,6 % Schwartsbier. Den bliver brygget Hornbeer fra Kirke Hyllinge, brygmesteren er Jørn Fogh Rasmussen og hans kone har traditionen tro lavet etiketten.  Hornbeer har også noget at leve op til efter som de vandt sidste år.
Etiketten  forestiller biskop Eskil, der i 1100-tallets Danmark grundlagde en række klostre i Danmark, mest kendt er Esrom kloster……Nu vi siger kloster, i kloster laver man øl, godt øl.
I gamle dage var øl sort, brunt og skident,  skident betyder her ufiltreret. Det er sådan en øl Hornbeer i samarbejde med Carsten Bertelsen har lavet her, en knaldsort behagelig humlet øl, tilsat belgisk overgær……….En øl til alle tider.

Så var det Kirstens tur til at fortælle om Hoppy Christmas fra Ugly Duck Brewing Co. Hoppy Christmas er en 5,9 % tørhumlet IPA med masser af appelsin. Bryggeriet mener selv at denne øl passer bedre til julemaden end de mere søde juleøl.

Julegrist fra Hornbeer blev præsenteret af Peter: Hornbeers Julegrisk har fået sit navn som en protest mod hvad brygmesteren Jørgen Fogh Rasmussen opfatter som banker og pengemænds griskhed. De beskriver den selv som en del af deres bankpakke. Som bekendt har Spar Nord sagsøgt brygger Jørgen Fogh Rasmussen for at misbruge deres navn. De mente, at logo og navn på øllen mindede for meget om deres. Domstolen mente ikke at der var tale om misbrug. ”Det er fantastisk. Jeg er meget tilfreds med dommen”, har Jørgen Fogh Rasmussen udtalt. ”Intet bliver rettet ved øllen efter rettens kendelse. De ting som Spar Nord fik medhold i, var nemlig allerede ændret inden domsafsigelsen. Etikken forestiller en joker med et brystemblem i røde og blå farver som mindede om Spar Nords loge, men det er fjernet. Nu skal der bare laves meget mere frisk Grisk”, fortsatte Fogh Rasmussen og fremhæver at teksten på etiketten var ment som en kritik af bankverdenen generelt. Julegrisk er en undergæret øl af typen ”Doppelbock”. Julegris(k) er med masser af karamelsmag som en rigtig tysk Doppelbock. ”Vi har krydret den meget nænsomt – det er jo jul. Den holder 7 % alkohol – lige mellem indlånsrenten på 0% og udlånsrenten der nærmer sig 14%” - som de skriver.  
Der er en dejlig julearoma med duft af nødder, malt, karamel, kardemomme, nelliker, appelsin og lidt humle bitterhed som baggrund. Smagen er sødligt maltet, med lidt lakrids smag og antydningen af lidt røg smag. Sammen med en god sødme, og en fin bagvedliggende bitterhed, skaber smagsindtrykkene en rigtig god mundfylde, og bliver hængende i en dejlig lang eftersmag.
Henrik spurgte hvorfor denne øl var i kategorien med lav alkoholprocent, og det blev opklaret at øllen rent faktisk var på 5,2% på grund af en fejl ved gæringen. Så nu skylder Fogh os en øl på 7+1,8= 8,8%!

Tex tog sig af Kakarlakpuler fra Pladderballe Bryghus. Naturligvis – han er jo ansat i Rentokil.  Kakerlakpuler er en dejlig kraftig og fyldig stout. Her er ikke sparet på den hårdt ristede malt der giver den sorte farve og kaffenoter.

Mørk Hvede fra Inslev blev præsenteret af Peter. Mørk Hvede er frugtig og fuld af noter af citrus, banan, modne æbler og kryddernelliker. Mørk Hvede er Inslevs fortolkning af den bayerske dunkelweizen tradition, som kan dateres tilbage til omkring 800 f.kr. Faktisk stammer de ældste spor af ølbrygning man har i Europa fra en mørk hvedeøl nedsat i en grav i Franken.


Christmas Ale blev præsenteret af David: Første øl af de stærke er Fur Chrismas Ale, den er af typen Belgian Strong Dark Ale. Her skal vi have en verden af sanseindtryk, læg mærke til den cremefarvede skum, den ravgyldne farve, den sødmefyldte duft, den fyldige smag af karamel tillige med duft og smagsnuancer af lakrids. Den vandt Ekstra Bladets juleøl smagning,  vi vil citere dommernes votering. ”Yderst velsmagende og fortjent samlet vinder af Ekstra Bladets store julebrygstest. Den lækre komplekse julebryg er beriget med amerikanske humletyper Centennial og Cascade. Vinøs attitude med noter af moden frugt, blomster og citrus. I den let sødmefyldte smag er der behagelige indslag af svesker, dadler, chokolade og en snert lakrids. Der er brygget mindre end 8000 flasker, så skynd dig ud og få fat i en guldvinder.  6 ud af 6 stjerner”. Den rammer 9,4 %, passer perfekt til den kraftige danske julemad, da den friske kulsyre virker rensende på julemaden. Opbevares mørkt og kold og nydes ved 12-16 grader. Fur bryggeriet har til huse i en gammel moler fabrik der blev opført i 1927, produktionen fortsatte til 70’erne, lokalerne stod og forfaldt indtil 1997 hvor Mogens Fog købte det, der gik 6 år inden han fandt ud af han ville lave et mikrobryggeri, han fik myndighedernes godkendelse og lokalbefolkningen og de lokale håndværkere gik i gang og den 30 september 2004, var der 900 mennesker til åbningen af bryghuset, det var en fantastisk dag, høj solskin, gratis mad og ØL. Hvert år besøger 30.000 turister Fur bryghus.


Grisk fra Hornbeer blev præsenteret af Tex. Det er en humlet type, IPA på 6,4%. Een krone pr. flaske Grisk bliver doneret til kræftens bekæmpelse.
Hopfest Ugly Duck Brewing Co. blev præsenteret af Kirsten, en kvinde af få ord. En humlet fætter fik vi at vide.


Imperial Vanilla Ugly Duck Brewing Co. blev præsenteret af Bent. Det er en stor og kraftig Porter med en umiskendelig kaffearoma. En blød og lækker øl, som med sine knap 10 % er en kraftig sag. Både Cascade og Simcoe skinner fint igennem de ristede elementer og blander sig dejligt med den ristede aroma og kaffen. Brygget på samme maltkomposition som Ugly Ducks Rye Porter, men gæret, så øllet får en lidt lettere krop. Der er faktisk tilsat kaffe til denne porter.


Willemoes fra Vestfyen blev præsenteret af Peter: Willemoes Jul brygges hvert år efter en ny opskrift, så man kan ikke på forhånd vide hvad de byder på. I år var det en humlet øl, nærmest en Pale Ale. Den har en flot kobberrød farve og holder 9% procent. Den er har et tæt flødefarvet skum. Aromaen er fint balanceret. Den er lidt klistret i munden med en honningagtig sødme og som sagt en markant humle i smagen. Den har en duft af appelsin og lidt grape.