Der var samling en solbeskinnet lørdag eftermiddag foran ”Den Engelske”, der ligger på Ryes Plads eller det som de lokale ølentusiaster har omdøbt til Humletorvet. Knap 25 deltagere var mødt op og lad det være afsløret med det samme, det var ikke alle der gennemførte samtlige 13 pubber, der ligger indenfor voldene i Fredericia.
Der blev udleveret et ”tour-kort”, med rækkefølgen på de pubber vi skulle igennem, samt en kort beskrivelse af stederne. Ved hvert besøg skulle deltagerne give stedet points fra 0-10 ud fra kriterierne: Hygge, Øludvalg, Betjening og Value for money.
”Den Engelske” har ubestridt det største Øludvalg i byen og er den eneste beværtning i byen, der har Danske Ølentusiasters officielle anerkendelse: Dansk Øl Mærke og dette både i 2010 og 2012. Der er over 20 fadølshaner og knap 50 forskellige flaskeøl man kan muntre sig i. Flere af os nød denne dag nogle af nyhederne fra det lokale Frederiksodde Haandbryggerlaug: Hans de Hofmans Hvede (der er en velhumlet belgisk Wit), Brøchners Bajer (der er en undergæret Münchner Dunkel) eller den traditionsrige 6. juli Ale.
Næste stop på turen var Rådhuskroen, en knap 40 år gammel hyggelig pub. Med ét tredoblede vi antallet af gæster i det tilrøgede lokale, der også bar advarslen: Take it or leave it: Her ryges. Sortimentet bøde på en række af de traditionelle danske øl, så valget faldt på Albanis Giraf.
Hos Josef, er et byens ældste værtshuse. Vi sad i den hyggelige lille gårdhave og nød bl.a. Leffe Bruine i de originale glas, hvilket gav gode points – flere af medlemmerne valgte Blå Thor. Stedets ejer beklagede, at hun ikke havde flere typer specialøl, men der kom primært stamkunder, der ikke køber specialøl, så når hun undtagelsesvist havde købt en kasse, måtte hun drikke dem selv.
Havfruen er et gammelt traditionelt værtshus fra 1969. Udvalget var begrænset, men man fik i hvert fald langet nogle røde Tuborg over disken da vi ankom. Prisen på 18,- kr. må siges at være i orden. Vi blev hurtigt inviteret på et spil som et af vores medlemmer, løb med førstepræmien fra – 500 dask rigere.
Kahytten, ligger i det tidligere lidt ”skumle” kvarter ved havnefronten i Fredericia, et område der i dag er ved at udvikle sig til et mere ”mondænt” område. Kahytten blev i 2011 valgt til ”årets øl-værtshus i Fredericia”. Conny beklagede, at glasset til diplomet var gået i stykker, så det var midlertidigt taget ned, men hun sagde også at hun havde fået mange positive kommentarer fra hendes gæster om diplomet. Kahytten emmer af hygge. Betjeningen er god. Og så har de fortræffelige Hancock og Hancock Dark på fad – en stor til blot 35 kr.
Vi havde ellers vedtaget at boykotte Alltér - også kendt under navnet ”Gravens rand” p.g.a. stedets beliggenhed nær Trinitatis kirke og kirkegården. Boykotten udsprang af en uforskammet og mavesur tjener der sidste år nægtede os adgang til stedet 15 min. før lukketid, p.g.a. at vi året før havde valgt ”Kahytten” som årets værtshus.  De fleste valgte at give stedet en ”second chance”, medens andre valgte at fastholde boykotten.
På Klods Hans kunne man bl.a. byde på Newcastle Brown Ale og Murphys Irish Stout – i originale glas. Om end gårdhaven var knap så hyggelig som på de øvrige steder, bød det gode vejr dog, at det gode øl blev indtaget udendørs.
Café den 7. himmel – der i folkemunde blot kaldes Syveren, kan smykke sig af den tvivlsomme ære af at have byens højeste priser på øl. 44 kr. for et lille glas Jakobsen, syntes lige i overkanten. Personligt valgte jeg derfor et stort glas Hoegaarden, som gudskelov blev serveret i det originale men voldsomt uhandige glas. Til gengæld spiser man godt og på dette tidspunkt var det også ganske tiltrængt med lidt fast føde i maven.
Videre til Casino Bodega, der lokalt går under navnet Emhætten. Efter sigende skulle det være Carlsbergs største lokale kunde. Åbningstiderne er imponerende 08.00-04.00. Prisen for en Tuborg var blot en flad 10’er, hvilket må gøre stedet til byens billigste øl-sted. Flere af os valgte dog en Ale no. 16 til 15 kr. Rigtig god stemning.
På Bræddehytten er der altid mange glade mennesker. Vi blev mødt med et glad ”nå, der kommer I” fra både bartender og gæster, så vi var ventede. Igen i år indtog vi hele førstesalen i etablissementet bl.a. i selskab med Tuborgs Gyldne Dame og et par Bloody Mary’er blev det også til. Også her var prisniveauet absolut overkommeligt.
Hver gang man kommer på Axeltorv, ærgrer man sig, idet det var her vort hedengangne Fredericia Bryghus lå. Ideen var god, men desværre ledet og drevet af de forkerte folk og så nåede man aldrig at brygge en eneste velsmagende øl. Mange ølentusiaster mistede penge på projektet, der netop er kåret til tidernes største fiasko i den danske ølverden. En titel som mange lokale øl-elskere desværre er enige i, er fuld fortjent. Siden lukningen af vort bryghus, har flere forsøgt at drive restaurant i lokalerne. I dag hedder stedet Café Rustik. Øludvalget er indskrænket en del. Vi fik bl.a. Franziskaner Hefe i uoriginale glas.
Godt øl får man derimod altid på Generalen. Om end det ikke var Kenneth (årets ølentusiast i Fredericia 2012), der stod bag baren, fik vi en rigtig god betjening. Westmalle Dubbel på fad, er et must på Generalen, der løb af med sejren sidste år og blev årets øl-værtshus i Fredericia. Generalen er en god blanding af bodega, spillested og diskotek.
Sidste mål på ruten var også det nyeste værtshus i Fredericia: Skæve Thorvald, med sloganet ”Her er alle lige”. Et rigtigt godt sted at slutte turen af. Mest af alt havde vi lyst til en ganske almindelig kold pilsner fra fad fra vort lokale bryggeri Carlsberg. Efterfølgende gik der også lidt drinks i den og således sluttede en fantastisk dag, aften og nat, hvor vi fik taget pulsen på Fredericias værtshus liv.
Hvilket sted der løber af med titlen ”Årets øl-værtshus i Fredericia 2013” bliver første offentliggjort på Årsmødet, hvor ”Årets lokale håndbrygger” også bliver afsløret. Fredericia afdelingen afholdt i juni et ”Lille Øllets Dag” hvor lokale håndbryggere dystede, og medlemmerne smagte og stemte. Til Øllets Dag den 7. september, stemmer alle gæsterne om hvilken øl der skal kåres som Årets Øl i Fredericia og slutteligt udnævner man på Årsmødet også ”Årets lokale Ølentusiast”, en ære der tilfalder en person, der har gjort en ekstraordinær indsats for udbredelsen af – og kendskabet til godt kvalitetsøl i Fredericia.  

Henrik Damm