Årets udlandstur gik i år til Antwerpen i Belgien. 12 øl-glade medlemmer af DØE Fredericia, havde tilmeldt sig turen, der havde afgang Kr. Himmelfarts Dag.


Konceptet ved disse udlandsture var i år det samme som tidligere år: der er intet koncept, ud over at vi naturligvis får en del godt øl og hygger os sammen. Der er således ingen planlagte ture og man kan vælge at gå sammen i ”flokken” lave mindre ”flokke” – eller udforske byen på egen hånd.


Til turen var der i år trykt polo-shirt til os i en diskret lilla farve, men vort DØE Fredericia logo på brystet, eget navn på ærmet og på ryggen stod anført de udlandsture som vi har arrangeret: 2010 Prag, 2011 Bruxelles, 2012 Berlin og nu 2013 Antwerpen. Der var så sat flueben ud for de turen som den enkelte havde deltaget i. 4 af medlemmerne havde ”pladen fuld” hvorimod 4 var med for første gang. Disse 4 havde under bynavnene og på ærmet fået påtrykt ”rookie”, således at der ikke var noget tvivl om, at her var tale om en nybegynder og at der derfor skulle tages behørigt hensyn og opsyn. Rookierne rangerede naturligvis nederst i herakiet og de mere erfarne mente at det var Rookierne, der skulle servicere dem under turen.
Med ankomst – for de fleste – torsdag sidst på eftermiddagen efter ca. 8 timers kørsel, var vi allerede blevet lækkertørstige, så vi begav os hastigt ud for at udforske byens øludbud. Allerede i første forsøg var der gevinst: En ny Leffe vi ikke havde smagt: Leffe Royale Triple (7,5%) og så af et helt nyt flot glas, der adskiller sig fra de øvrige Leffeglas. Det tjener ingen mening at nævne alle de forskellige øl vi smagte, eller nævne alle ølstederne, så jeg vil fremadrettet kun nævne de bedste/sjoveste steder. Ej heller vil der blive nævnt de kulturelle attraktion vi besøgte – vi er jo trods alt en øl-klub.


Første aften blev behørigt afsluttet på den fantastiske Bier Central, der tilbyder 20 belgiske øl fra fad og over 300 forskellige flaskeøl. Blandt de meste interessante vi smagte var Bush de Nuits, lagret på bourgogne fade. En frisk fætter på 13%, der gudskelov kun fandtes på 75 cl. flasker. Veltilpasse trissede vi hjemad mod hotellet, der lå midt i Diamant-kvarteret (Antwerpen er jo verdenscentrum for diamanthandel, der for en stor dels vedkommende kontrolleres af ortodokse jøder, der tydeligt præger gadebilledet).


Det er blevet en fast tradition på vores ture til Belgien, at man drikker Tripel Karmeliet til morgenmad. Vi fandt stedet Duke of Antwerp, der hver formiddag sørgede for at vi kunne holde vores stolte tradition i hævd. Fredag var dagen hvor vi virkelig kunne udfordre de listige steder, bl.a. Den Engel på det imponerende torv Grote Markt. Og så naturligvis turens højdepunkt: Kulminator (foto). Stedet er kåret til Belgiens bedste ølværtshus – foran bl.a. foran Delirium i Bruxelles (med verdens største ølsortiment på ca. 2500 forskellige). Forventningerne til besøget på Kulminator var derfor meget høje, stedet kunne næsten kun skuffe. Udefra syner stedet absolut ikke af nogen særligt – snare tværtimod. Småsnusket, visne potteplanter og et skilt på facaden hvor der reklameres for Kilkenny. Men Kulminator viste sig at indeholde noget meget unikt og spændende, ikke nok var der meget rigtigt godt øl at vælge imellem, men det var i den grad vintage øl, man kunne mæske sig i. Stedet var i øvrigt ikke særligt stort d.v.s. der var 5-6 borde, hvor af det ene var optaget af ugeblade, aviser og andet rod, som Kulminator-fatter (se foto på forsiden) ingenlunde havde i sinde at flytte. Konceptet var i øvrigt at Kulminator-mutter tog imod bestillinger og fatter, der godt kunne minde om en Einstein klon med hans lange hvide hår og nyrebælte, gik i kælderen for at hente øl. Var der en model/årgang som man ikke syntes at vi var værdige til at drikke, lød det bedrøvede svar, at nøjagtig den årgang kunne man ikke ”nå”. Sådan var det. Men vi smagte nu rigtigt meget godt øl bl.a. Saint Feuillien årgang 2007, La Trappe årgang 1998, Carolus Gouden årgang 2008, Rochefort 10 årgang 2008, Mocha Bomb, Westmalle Double årgang 2006, Bush Prestige årgang 2005 - de kunne ikke ”nå” årgang 2002 – (pris 35 Euro), Oerbier Dolle Brouwers Nat en Staf årgang 1967 og så fandt Michael og Robert en Tuborg Dark Special på 7,9% der var 26 år efter sidste salgsdato – den smagte fortræffeligt (pris 2,20 Euro). Når man bestilte en ældre model i 75 cl. flasker, blev den andægtigt præsenteret i en trækurv, som man hældte fra.  Stedet emmede af hygge og man faldt hurtigt i snak med folk fra sidebordene, og det blev hurtigt det mest naturlige i verden at man sad og smagte på hinandens øl. Et skilt i baren viste, at der var 30 dage, til at værterne nåede pensionsalderen, men det havde ingen praktisk betydning betroede de os. Ølkortet bød på 800 forskellige øl.


Aftenen sluttede vi atter af på Bier Central hvor nogle af os gik til yderlighederne rent smagsmæssigt, idet vi bl.a. fik Mort Subite Kriek og Cantillon Gueuze. Den kultiverede del af selskabet kaldte det for en anelse syrligt spontangæret øl og andre mente at det mere tangerede afløbsrens.
Næste formiddag startede vi atter på Duke of Antwerp, med ”morgenmenuen”. Stedet ligger i øvrigt lige ved siden af den meget smukke og imponerende hovedbanegård, hvor togene kører i 3 etager. Herefter gik vi atter mod bymidten og nød bl.a. St. Bernadus 10 og Witkap Pater Tripel, på reposet på Paters Vaetje.  


Ved siden af katedralen ligger Het Elfde Gebod (Det 11. bud), der er udsmykket med en overflod af religiøse statuer. Men meget speciel men hyggelig atomsfære. En del af os fik muslinger i Westmalle Tripel.
På Pelikaan fik vi Affligem Xmas fra fad – fortræffelig øl. Nogle af os har siden Prag turen haft en tradition om, at vi også lige skal på Absint bar. Det fandt vi naturligvis også i Antwerpen. En lækker lille ting på 55% blev indtaget efter de ritualer der nu en gang er omkring Absint drikning. Skulle man lade vandet, ventede en overraskelse. Når man gik ind ad toiletdøren startede høj messe-musik og på toilet dørene var store altertavler. De er dejligt småtossede de belgiere.
Efter også at have smagt de berømte belgiske vafler, var det atter spisetid…….og ja så et lille smut på Bier Central for en god nat øl. Mere blev det ikke til, for turen gik atter mod Danmark næste formiddag. Dog har de 4 Rookier insisteret på at det blev ført til referat, at det var dem der lørdag aften lukkede og slukkede.


Vores Belgien eventyr var ved at være slut, men vi slog vejen forbi Trappist klosteret Westmalle. Der er, som på de andre Trappist bryggerier, ikke mulighed for at komme ind i hverken kloster eller bryggeri, så vi klappede muren og måtte tage til takke med et par smagsprøver på Café Trappist på den anden side af vejen. Her fik man to små Westmalle glas med henholdsvis Westmalle Dubbel og –Tripel samt lidt ost og meget stærk sennep.


Fra vores tur til Bruxelles lærte vi indkøbsstedet Bier Paradijs at kende. Det ligger i Meer, meget tæt ved den hollandske grænse. De har voldsomt meget øl, hvilket bilerne fik at mærke på vejen hjem.
Tak til alle for en rigtig god og fornøjelig tur – en speciel stor tak til Pia for at have arrangeret hotel til os.
Vi talte på turen om at Bamberg kunne være et godt bud på et rejsemål til næste års tur, der også finder sted i Kr. Himmelfartsferien. Bamberg er først og fremmest kendt for deres karakteristiske Rauchbier, men har også megen andet godt øl bl.a. Bock. I Bamberg by er der alene 11 bryggerier og i en radius af 50-60 km, ca. 100 bryggerier.


Sædvanen byder sig også at offentliggøre tåbelige udtalelser der faldt på turen:
Peter K: Rammstein, det sgu’ da et bryggeri i Køge.
Jan: da vi møder Claus & Birgitte på hotellet: Er I kørt via Antwerpen?
Birte: Kig på skiltet Peter, du er langsynet. Peter: Det kan jeg ikke når jeg har briller på.
Tex: Den var fra 2007, men den er ikke brygget endnu.
Birte: Peter, vil du smage det jeg har i min mund?
Henrik: Nu skal vi have øl, Kirsten. Kirsten: Dø?
Michael: da han fik den første mundfuld Karmeliet: Det smager som en Paulaner.
Peter T: Jeg behøver ikke at køle for Tex. Den kender jeg.
Birte: Jeg forsøger at være så distræt som muligt.