Bambergturen

Bamberg 2014

For 5. år i træk drog øl-entusiaster fra Fredericia udi det europæiske for at slukke tørsten. Tidligere år har turen gået til Prag, Bruxelles, Berlin, Antwerpen for i år at blive henlagt til røgøllets mekka: Bamberg.
Alle var enige om, at røgøl normalt ikke hører til favoritterne indenfor øluniverset; men vi blev klogere.

De 12 tilmeldte (Birte, Peter, Birgitte, Claus, Pia, Leon, Kirsten, Jan, Pia, Tex, Linda og Henrik) mødtes hos Pia og Tex torsdag morgen kl. 9.00, hvor der blev indtaget morgenmad ledsaget af det efterhånden obligatoriske glas ”morgen-øl” Karmeliet. Her blev der også udleveret vores tour-shirt, der i år var diskret orange – samt en hat med matchende bånd. På forsiden af polo-shirten var trykt vort logo, på ærmet vores navn og på ryggen en oversigt over de byer vi har besøgt gennem årene. Ud for hver by havde man et ?, hvis man havde været med på den pågældende tur. De mest garvede monterede tidligere besøgs souvenir-pins i hatten, og efter turens sekretær fremdrog den røde almanak til ordene: ”I´ve got The Book”, kunne vi drage de lidt over 800 km. sydover.

Bamberg er en fantastisk flot by – bygget på 7 høje – med ca. 70.000 indbyggere, hvortil der er 9 bryggerier i selve byen og ca. 100 bryggerier i en radius á 50-60 km. Bamberg har stort set ingen væsentlig industri, hvorfor den heller ikke blev bombet under 2. verdenskrig, og byen fremstår derfor stadig smuk og idyllisk, som den gjorde for flere hundrede år siden.
Endnu en gang havde Pia fundet et fantastisk hotel til os: Hotel Goldener Adler i Hallstadt blot 5 km. fra centrum. Tørstige var vi jo også blevet efter den lange rejse. Så første aften nåede vi aldrig længere end hotellet, hvor man serverede fantastisk god mad – og jo en enkelt øl eller to fik vi da også.

Som nævnt er der 9 bryggerier i byen. Vi nåede de 8. Det er næppe læseværdigt at nævne de forskellige øl, vi fik smagt på turen; men vil blot nævne de bryggerier som vi fik besøgt, og som vi også vil anbefale, at man besøger, hvis man skal til Bamberg. Hver med deres egne specialiteter:
I nævnte rækkefølge: Keesmann Bräu, Mahrs Bräu, Schlenkerla, Ambräusianum, Greifen Klau, Klosterbräu, Fässla og Spezial. Kaiserdom der ligger i yderkanten af byen nåede vi ikke. Om end Bamberg som nævnt er kendt for deres røgøl, var det faktisk kun på Schlenkerla og Spezial, at de brygger røgøl. Schlenkerla er naturligvis den mest berømte. Her smagte vi også deres røgsnaps.

Til nok alles store overraskelse blev specielt alle vores kvindelige deltagere rigtig glade for røgøllet.

Desværre var Bock øl ikke så nemt at få fat på, og Doppelt Bock’en bliver først frigivet i August måned. 

Ud over de mange bryggerier, er der naturligvis også et væld af hyggelige værtshuse (f.eks. Pizzini) og spisesteder. For enkelte af os, er det også blevet en tradition, at vi lige skal besøge en absint bar – det fandt vi også i Bamberg.

Som nævnt er byen fantastisk flot, og der er mange smukke historiske bygninger, kirker og klostre, som også blev beset.

På hjemvejen fik vi provianteret – primært rauchbier, og trods en del ”stau” på de tyske motorveje nåede vi hjem i nogenlunde tid søndag aften.
Mange sjove episoder finder sted, når en sådan flok glade orange danskere er sammen, f.eks. (undskyld Kirsten) da vi kommer ud fra Keesmann (det er vores første øl): Kirsten går og snakker og bemærker ikke et lille barn som hun kommer til at ramme, medens vi går, forfærdet vender hun sig om og undskylder på sit bedste tysk, men da hun vender sig, rammer hun barnets søster. Jo, der kom voldsom respekt omkring fr. Samsøe.

Traditionen byder sig også at referere de mest tåbelige citater fra turen, der blev noteret i ”The book”:

Jan: Næh, skal vi have polo-shirts i år i stedet for t-shirts (vi plejer at få polo-shirts hvert år).

Pia: Det munkested hvor de brygger øl (hun mente et kloster).

Kirsten: Hvem er den heldige i aften (og kigger rundt på alle).

Tex: Cappuccino-weissbier, bitte.

Henrik: Vi må rette på hinandens flapper.

Peter: Det lyder godt, der er en af dem med mest volt i.

Kirsten: Kolde ben?

Peter: Kunne du godt få den op og få den tørret?

Peter: Til orientering har jeg stoppet mine ører op i hatten.

Kirsten: Jeg skal også have kosten til service.

Kirsten: Lad tåren gå videre.

Kirsten: Lad os fordele os i en klump.

Pia: Her er en pind, man kan kravle op på.

Pia: Hvis vi alligevel skal deles, kan vi ligeså godt være fulgtes ad.

Der er nok ingen tvivl om, at det er Kirsten, der løber af med vandrepokalen (en flaske Normaler Weisse fra hedengangne Vejle Bryghus) for flest udtalte tåbeligheder på turen og for sine håndkantslag til byens yngste.

Tak til alle for en fantastisk god og sjov tur. En speciel tak til Pia for endnu en gang at have fundet det helt rigtige hotel til os. Næste års tur går med stor sandsynlighed til Brügge i Belgien og bliver lige så sandsynligt flyttet til Bededagsferien i stedet. Så sæt allerede kryds i kalenderen nu. Nærmere følger, når vi kommer tættere på.