Tur til Brügge

DØE Fredericia – Brügge 2015

Endnu en belgisk by stod for ”erobring” af DØE Fredericia, som var af sted på vores 6. øl-tour.

Torsdag, før Store Bededag, var der samling hos Pia og Tex, hvor der, vanen tro, blev indtaget morgenmad og drukket et glas ”morgenmadsøl” Tripel Karmeliet og ønsket hinanden en god tur. Traditionen byder sig også, at tåbelige udtalelser fra sidste års tour bliver genopfrisket fra ”The Book”, der altid følger os på vores udenlandsture. 4 godt stoppede biler med tørstige og forventningsfulde fredericianere var således klar til de ca. 900 km mod Brügge. Det blev tidsmæssigt, en længere tur for nogle - end for andre. Vejarbejde og trafikuheld på turen gjorde deres til, at sidste bil ankom ved hotellet omkring kl. 23. På det tidspunkt havde deltagerne i de først ankomne biler, allerede været ude at smage på de fantastiske belgiske dråber. Pia havde igen booket et rigtigt godt og centralt beliggende hotel: Floris Hotel Karos Bruges.

Vel vidende, at deltagerne fra de øvrige biler var begyndt at indtage Brügge, skulle vi, som ankom med de sidste biler, også smage lidt på Brügge. Vi endte derfor på et lille ualmindelig hyggeligt sted, der vel nærmest kan betegnes som en belgiske pendant til en after-ski bar, høj stemning og med fuldstændig vanvittig og uforståelig musik, som vi til sidst også sang med på i vores egenartede, til lejligheden anlagte, jysk-flamske dialekt.

Konceptet på vores øl-toure er, at der ikke er noget koncept. Man kan gå hvorhen man vil, man kan gå selv, gå i mindre - eller større grupper, og man kan støde til og fra, som man har lyst til. Er man til kulturelle oplevelser, er der altid mulighed for det i de byer, vi besøger.

Hele flokken var kun samlet på de første to steder på hele vores tour. Beretningen her afspejler derfor udelukkende de steder, hvor referenten har bevæget sig.

Tiden var knap i Brügge, og der var meget, der skulle nås, så der var næste formiddag samling på De Zandloper, hvilket vi døbte ”tangloppen”. Det viste sig dog at det betød ”timeglasset”. Hvilke øl vi fik smagt på turen, vil være fuldstændig uoverskuelig at opremse – og sandsynligvis også umådelig kedelig læsning for de, der ikke har været med. Men vi kan dog sige, at det var ikke meget, der ikke smagte rigtigt godt – og det med procenter, det kan de altså i Belgien, så deres øl har en helt anden dybde, end når man f.eks. er på tour i Tjekkiet.

Brügges stolthed, Bryggeriet Den halve maan (halvmånen) skulle vi naturligvis også besøge. Medens Robert, som den eneste, beså selve bryggeriet, beså vi andre bryggeriets bar og smagte naturligvis Straffe Hendrik (Stærke Henrik).

Allerede herefter gik feltet i opløsning, og vi skiltes i små grupper. Næste stop var Brugschbieratelier. Et rigtigt hyggeligt sted med kobberhaner, og fra loftet hang pengesedler og undertøj.


Når vi bevæger og rundt på vores toure, er vi iført ens polo-shirts – hver gang i en forskellig farve – på ærmet står vort navn, på brystet Ølentusiasterne i Fredericias logo og på ryggen en oversigt over de byer, vi har besøgt. Det giver altid anledning til en god snak med andre gæster.

Café Rose Red var afgjort også et besøg værd. Igen gjorde man en del i, at noget skulle hænge ned fra loftet, og her var det, nå ja, roser. Baren har over 200 flaskeøl og scorer 95 på Ratebeer.
Apropos Ratebeer, så var den højst scorende bar, Brugs Beertje (Den lille bjørn) – med en score på 99. Baren, der i øvrigt ikke er voldsom stor, er opdelt i 3 afsnit i forlængelse af hinanden. Der kunne smages over 300 forskellige øl på stedet. Det forlyder, at en af deltagerne (Rune) sammenlagt tilbragte 5 timer på denne bar den ene dag. Nemt var det at falde i snak med folk af andre nationaliteter – specielt var her mange englændere.


Belgien er jo også kendt for deres vafler, chokolade og Moules-frites (muslinger og belgiske pommes frittes). Det blev naturligvis også indtaget successivt på turen. I det hele taget spiser man også godt i Belgien. Og når man f.eks. bestiller skinke-tapas Peter Kümmel, så får man – skinke!!


Lørdagen startede med et besøg på turens mest skuffende bar, Bierbrasserie Cambrinus. Trods en score på 90 på Ratebeer og over 120 forskellige øl på menukortet, kunne to arrogante kvindelige tjenere ødelægge hele stemningen. Vi var de første gæster i baren og det til trods måtte vi ikke sidde ved bordene, da der skulle være en større ølsmagning senere på dagen. Øllet blev derfor – langt om længe – serveret i baren og kunne man ikke udtale øllets navn korrekt, gloede tjenerne blot overbærende på dig. Strigler – og slet ikke som belgiske øltjenere ellers er.

Hurtigt videre til bedre øl oplevelser – og vi skulle ikke gå langt. Vidste man ikke specifikt hvad man søgte, var man hurtigt gået forbi Straminee de Garre. I en meget lille smøge uden nogen form for reklame for, at her ligger et umådeligt godt værtshus, fandt vi alligevel stedet. Smalt og trangt i flere etager, men vi fik os placeret ved et par borde på 1. sal og kunne vælge mellem 120 forskellige øl (Ratebeer rating 90).


Lidt svært havde vi også ved at finde Duvelorium Grand Beer Café midt på Grote Markt. Vi måtte alliere os med både kort og gps, for at konstatere, at vi stod lige foran det, vi troede var en kirke; men viste sig så at være Duvels ”højborg”. Fantastisk sted, hvor vi stod på den store balkon og nød en Duvel eller to, med udsigt til det store torv.


Den største oplevelse på vores tour var De Bierboom i Langestraat (Ratebeer 90 – med over 100 forskellige flaske øl). Fantastisk hyggeligt sted, hvor der både var et lille bryggeri, værtshus og øludsalg – alt sammen inden for ganske få kvadratmeter. Derfor var toiletfaciliteterne i ordets bogstaveligste forstand også udendørs. Hvor mange timer, af forskellige omgange,  vi var på Bierboom, står hen i det uvisse, men bryggerens kone Kirstine, forstod at hygge om os. Selvom det var lørdag – meget sidst på eftermiddagen - og baren officielt var lukket, forsikrede hun os om, at hun havde åbent så længe, vi gad være der – og det gad vi.

Aftenen sluttede for de fleste af os i de hvælvede kældre på Le Trappiste (Ratebeer 90 med 15 haner og over 100 flaskeøl).


Søndag morgen var det tid til at tage afsked med dejlige Brugge. Om end der havde været planer om, at tage et smut forbi Trappistklosteret La Trappe i Holland på vej hjem, sprang vi dette over og satte kursen direkte mod Bierparadijs i Meer tæt på den hollandske grænse, hvor der blev købt godt ind, og sidste tomme i bilernes bagagerum blev fyldt med belgisk øl – til næsten ingen penge.


Deltagerne på dette års tour var: Leon, Simon, Birgitte, Claus, Pia, Tex, Birte, Peter, Rune, Jan, Michael, Robert, Kirsten, Kim, Linda og Henrik.

 Vi har nu været i: Prag √, Berlin √, Bruxelles √, Antwerpen √, Bamberg √ og Brugge √. Spændende bliver det, hvor næste års øl-tour går hen.

Tak for endnu en fantastisk tur – i rigtigt godt selskab.

Afslutningsvis plejer vi at hænge deltagerne ud for deres tåbelige udsagn på turen, således også denne:


Birte: Skal vi på kanalrundfart? Tex: nej vi skal på anal rundfart. Birte: så kan man komme på vandet.
Linda: Vi har lige delt en hel flaske halv øl.
Robert til Birte: Skal du lige have noget bagi?
Kirsten: Den kan ikke multere.
Birgitte: Det var ærgerligt Claus, han ville ikke have den op.
Tex: Nu skal du ikke blive sur over at du ikke kan få noget sovs ud af posen.
Birte: Ja, nødderne Peter. Du nøjes jo ikke kun med at sutte på dem.
Rune: Nu er min pung godt nok ikke ret stor.
Michael: Man skal finde sin helt egen højde.
Birte: Ja, det smager af øl.
Birte: Det bliver ikke så godt, for jeg fotograferer i modvind.
Kirsten: Jeg plejer at gå på omgang.
Birte: Der hænger en trillebør og en taxa udenfor.
 
 

Årets trøje