Et af de arrangementer, som Fredericia er specielt kendt for i Danske Ølentusiaster, er vores årlige håndbrygfestival - Lille Øllets Dag. En flok håndbryggere glæder sig som små børn til at præsentere deres bryg for lokale medlemmer af Ølentusiaterne. Tex og Pia stiller som sædvanligt beredvilligt deres have til rådighed for en invasion af op imod 100 lokalmedlemmer under DØE, 10 håndbryggere, et mindre madorgel med Søren Kok i spidsen og det hele orkestreret af husorkestret Harpin’ Wolf & The Black Sheep.

Alt er som det plejer. Bestyrelsen møder tidligt om morgenen, for at få sat pavilloner op, bryggerne møder ind til deres (næsten) faste stand pladser og alt er klar, til at modtage de kritiske medlemmer af Ølentusiasterne fra kl. 10 sharp.  

Efter en lang periode med fantastisk sommervejr, havde vejrguderne bestemt, at netop denne dag skulle være skiftedag. Lidt gråt og blæsende – men med sol – og ganske få dråber vand i løbet af dagen, burde vejret alligevel være helt perfekt. 

Alligevel var der ikke så mange gæster, som der plejer at være. Hvad pokker kan det skyldes? Øllet var klart, musikken – vores husorkester Harpin’ Wolf & The Black Sheep spillede mesterlig have-blues og Søren KOK havde som sædvanligt overgået sig selv med den klassiske pulled pork burger. 

Vi kan love for, at de, der mødte frem, fik en rigtig dejlig dag. Fra flere af gæsterne forlød, at kvaliteten af det lokale håndbryggede øl var støt stigende.
Udvalget af håndbrygget øl var rekord stort i år, med hele 35 forskellige øl, som spændte bredt, lige fra en let og frisk sommerøl under 5% til en voldsom Triple IPA på 13,6%.
Man kunne også prøve øl der var brygget med surdej, en Saison med karry, en sort Imperial Stout med skumfiduser, en BSA med Portvin, og en enkelt håndbrygger Bach Bryg kunne sågar tilbyde gæsterne en rigtig håndpumpet cask ale.

Medlemmerne fik ved køb af smagsglas og poletter, samtidig udleveret en komplet liste over de forskellige øl som var repræsenteret rundt om i haven.
Her kunne man så sætte et kryds ved sin personlige favorit, og sidste på dagen blev stemmerne så talt sammen.
Resultatet af årets håndbryg konkurrence blev vundet af Martin og Kuno som håndbrygger under navnet Pinke Stripe Brewing. De måtte selv dele første pladsen med dem selv, da deres BSA porto og Humletågen fik lige mange stemmer.
De øvrige håndbryggere som deltog på dette års håndbrygfestival var Hype Brewing, Bach Bryg, Brygværkstedet, Ousen Håndbryggeri, Happy Note Brewhouse, By Fuel, Fæstnings Bryggeriet, Lillebælt Bryghus, og Taulov Bryggers.

I år havde bryggerne endda sneget en lille gimmick ind. Efter frokost blev der blæst op til Brew Battle med SMaSH øl.
Alle bryggerne havde kreeret en øl med de samme ingredienser: Wienna malt, Mosaic humle og Liberty Bell humle. Så var der ellers frit spil med vægt, tid og temperatur.

Fæstningsbryggeriet aka Robert vandt kampen med en mørk SMaSH. De andre stod i hvert deres hjørne og mumlede noget om, at Robert havde snydt med malten, for hans øl var jo sort. Det er Wienna malt ikke ?.
Årsagen kan også skyldes manglende fantasi eller evner hos de andre håndbryggere ;-) - red. 

Efter arrangementet var slut, blev der ryddet behørigt op – nok mest animeret af, at der trak nogle meget sorte skyer ind over – så det var bare om at få pakket pavilloner sammen, før regnen kom. 

Tak for alle gæsterne for en rigtig dejlig dag. Som repræsentant for håndbryggerne vil jeg gentage, at vi glæder os rigtig meget til denne dag – og vi gør alt, for at kæle for gæsterne, så de også får en god dag – og vi glæder os meget til, at høre gæsternes uforbeholdne mening om vores øl. 

På gensyn næste år!