Bustur til mikrobryg i trekantområdet

Lørdag den 11. maj bød på en unik mulighed for at besøge nogle af trekantområdets mikrobryggerier med bus og all-inclusive i form af kører-øl, snacks, og anden forplejning. (Tak til Robert for super idé og planlægning :-))
32 medlemmer have benyttet sig af dette enestående tilbud, og de blev mødt med Miami Vice og Foxy Brown fra Ugly Duck inden de skulle finde en plads i bussen.
Stemningen var allerede lystig da bus samt deltagere drog af sted kl. 11 fra Fredericia Banegård, og første hurtige stop var Snoghøj, hvor Søren kom ilende til med friske øl forsyninger, så ingen kom til at lige tørst under køreturen.

Ad omveje og efter at have set mere end planlagt af den landlige idyl omkring Birkemose, lykkedes det ved fælles hjælp at finde frem til det første bryggeri på turen - Åben der bød på 2-i-1 smagning.

Bryggeriet Åben:

Johannes som er den ene ejer af bryggeriet Åben bød os velkommen, hvor den anden ejer Philip ikke var  tilstede da han var på MBCC øl messe.
Men Johannes havde fået assistance af Rick fra fantombryggeriet Hop Bottle Brewery, og som er den kommende nye brygmester på Åben.

Derfor var der 2-i-1 smagning/bryggeribesøg hos Åben, da Rick ikke selv har sit ejet bryggeri, men for brygget hos andre bryggerier der har overskydende kapacitet.
Meningen var at vi skulle besøge Rick på et udskænkningssted i Vejle, men det gav mere mening at han kom til Kolding, da han efter vores planlægning af denne tur, er bleven ansat på bryggeriet Åben.

Bryggeriet Åben holder til i en længe på Phillips' mors landbrugsejendom. Bryganlægget som vi snart var inde at se, passer som fod i hose med den plads, der er til rådighed. Johannes fortalte, at et par ekstra gærtanke kan godt presses ind, men bryganlægget har den størrelse, det nu en gang har. Det betyder så, at der må brygges 3-4 gange før, at de største gærtanke er fyldte, hvilket tager det meste af en dag – en 12-16 timer!.
Johannes arbejder som landmand, og er nabo til gården hvor Åben har til huse.
Åben har deres eget basis malt som Johannes dyrker på markerne omkring bryggeriet, og som bliver maltet hos Fuglsang.

Åben havde 4 forskellige øl på fad, hvoraf vi skulle smag 3, og man kunne vælge mellem en NEIPA med ananas eller havtorn.

NEIPA (New-England IPA) med laktose på 7,2% - interessant kombination af aroma-humle og sødme.
NEIPA med ananas (púre efter primær gæring) på 8,1% - utrolig juicy øl, og selvfølgelig med en dyb ananas smag.
NEIPA med havtorn (púre efter primær gæring) på 8,1% - denne havde mere bitterhed/modspil som var interessant.
Berliner Weisse med en masse frugt, hindbær og solbær delte vandene. Inkarnerede tilhængere af "sur-øl" / spontantgæret øl var dog vældig tilfredse.

Efter Åben smagningen og besigtigelse af deres bryggeri, rykkede vi ud i det fri på gårdspladsen, i det utrolig fine vejr, hvor vi nød de medbragt sandwich, som Marie og Alex havde sørget før.
Der var sandwich med kylling, og andre med skinke og ost, hertil blev der serveret medbragte Indslev øl, til at skylle dem ned med.

Hop Bottle Brewery.

Dernæst overtog Rick og turen var kommet til den 2. smagning, nemlig øl fra Ricks fantombryggeri Hop Bottle Brewery.
Rick som er fra Holland, fortalte om hvordan han var endt som mikrobrygger i Danmark. Oprindeligt var det uddannelse som førte ham til Danmark, men venskabet med Jonas der var med til at starte øl eventyret, og deres fælles interesse for det gode øl, førte Hop Bottle Brewing med sig.
Jonas og Rich havde en filosofi om at være så økonomisk uafhængige som muligt, og derfor valgt de at få andre bryggerier til at brygge deres øl, frem for selv at skulle investere i bryganlæg.
I dag er Jonas gået ud af fantombryggeriet, og det er kun Rick der kører Hop Bottle videre.
Rick’s nylige ansættelse som deltids brygmester på Åben betyder dog på den korte bane, at Hop Bottle Brewery bliver lagt lidt på hylden. Tanken er at få lavet nogle få bryg om året når tiden tillader det, så det bliver altså forsat muligt at smage på øl fra Hop Bottle Brewery i fremtiden. 

De 3 øl fra Hop Bottle var følgende.
Beauty and Beer – en old-school lager fra flaske på 5,2%.
Jungle Juice  - fra fad en New-england IPA brygget sammen med Flakhaven på 6,6%.
Hoppy Ambear – en spændende kombination af aroma og bitterhed fra montueka humle kombineret med sødme og karamel, igen fra flaske.

Klokken nærmede sig nu 14 og med det første besøg og to smagninger veloverstået, gik vejen nu i retning mod FriBryg i Børkop, og i bussen blev der nu uddelt nogle chips, så vi kunne opretholde en værdig tørst.

Beer Shoppen.

Undervejs var der til de altid entusiastiske og lidt tørstige sjæle indlagt et surprise stop.
Henrik Feldthaus fra Beershoppen i Kolding havde i dagens anledning omdannet hans bil til et mobilt og veritabelt udskænkningssted, og mødte os i nærheden af motorvejen.
Ølvalget havde Henrik ramt spot on, da vi lige havde været igennem en hel del lyse og frugtige øl, her havde Henrik valgt at servere to lækre Stouts fra England for os.

The Kernel Export Stout på 7,5%.
Breafirst Shake – Imperial stout fra Siren Craft Brew med kaffe og kakao på 9,5%.

Efter en lille halv time i selskab med Henrik og Beershoppen, var det atter tid til at stige op i bussen, for at køre mod Børkop.
Men inden da, havde Henrik lige et par kasser kolde dato øl som han ville sponsorere som kører øl på turen til Fribryg.

FriBryg.

Også i Børkop var der rig mulighed for at betragte den landlige idyl, da buschaufføren rettidigt måtte konstatere, at bussen ikke kunne køre under jernbanebroen. I samråd med altid snarrådige Robert, blev der fundet en alternativ rute og ad omveje indfandt bussen sig hos det lille mikrobryggeri - Fri Bryg.

Brygmesteren Jens Rasmussen tog i mod, og viste os straks vej til fadølsanlægget.Udover fri øl fra hanerne blev der budt på enkelte anekdoter, fx. da FriBryg tømte den lokale Rema for al filter-kaffe, da de akut havde brug for kaffe-ekstrakt til det gode øl!. Kaffeekstrakten i sin rene form var det desuden muligt at smage på senere. Hos FriBryg havde vi aftalt øl ad libitum, hvor der var to øl på fad til høflig selvbetjening.Stout på 6,9%.Doppeltbock på 7,2%.Men ud over disse to øl på fad, hentede Jens og hans medhjælper Martin gladelig øl frem fra kølerummet på medlemmernes ønsker og nysgerrighed.Således smagte vi bl.a. også på en US IPA, den lækre Øl-likør på 21%, og en fadlagret Doppelbock med brett, samt 75% spiritus med kaffe ekstrakt.Under vores to timer lange ophold hos FriBryg, serverede bestyrelsen små ølpølser, og mens nogle fik inspiceret selve bryggeriet grundigt, og andre fik interessante snakke med Jens og Martin, nød nogle også et roligt øjeblik ude i gården med eftermiddagssolen i ansigtet, og en kold øl i hånden.

Klokken nærmede sig med raske skridt 18, og turen gik tilbage til Fredericia, hvor flertallet deltog i et ekstra sidste stop på Street Food, med hyggelig fællesspisning og lidt mere godt øl.