Danske Ølentusiater i Fredericia on tour – Prag II

 
 

Kr. Himmelfartsferien kalder hvert år på øl-entusiasterne fra Fredericia. I år var det 10. gang vores traditionelle udlandstur skulle afholdes, og det kunne næsten ikke være andre steder end Prag, vi skulle til – nøjagtig som på vores allerførste tur.

Første delegation (Tyroler-vognen) bestående af Kim, Robert og Michael, ankom allerede onsdag morgen, hvor de fik prøvesmagt for os andre. De gik selv lidt på opdagelse og fandt en sand Tjekkisk craft beer oase, Beer Club U Kunstatu. Der var godt nok kun tre haner, men rigtig mange forskellige flasker øl fra mikrobryggerier, udelukkende fra Tjekkiet, hvor de bl.a. genfandt den fantastiske K31 (K32) Barley Wine fra vores Hamburg tur.
Ølkortet var yderst interessant øl, og man kunne godt sidde i deres gårdhave i flere timer og nyde de spændende Tjekkiske øl.
Kælderen under denne lille øl oase, findes Prags anden ældste bygning, som er beskyttet af Unesco, og derfor må de ikke indrettet et udskænkningssted i denne gamle kælder, som ellers ville være utroligt stemningsfuldt som øl-kælder.
De besøgte også Prague Beer Museum som viste sig at være noget af en ren turist fælde. Stedet havde over 30 haner med Tjekkisk øl, men de forlod hurtigt stedet, da de fik skænket en mørk Barnard som både duftede og smagte meget syrligt ... Yak.

Næste ankomst var torsdag morgen kl. 8.00, hvor Mus, Tex, Lise og Dan arriverede efter at have kørt hele natten. Lidt senere ankom Birte, Peter, Line og Henrik, der havde taget en overnatning i Burg syd for Berlin og senere kom de sidste ”dryssende” – Merian og Thomas og til sidst Pia, Leon, Ejvind og Jan.

Mus havde igen i år fundet det perfekte overnatningssted til os: U Medvidku – meget centralt beliggende i Prag – og yderst passende byens eneste hotel med eget bryghus, hvilket vi benyttede os flittigt af. Restauranten kan dateres tilbage til 1466. På stedet brygger man bl.a. den berømte X33 beer, der med sine 12,6% er tjekkiets stærkeste øl. Den ligger på egetræsfade i 200 dage. Man brygger også en udmærket Oldgott på 5,2%.

Første møde, hvor næsten hele truppen var samlet var på det nærliggende U Vejvudu, hvor der blev skålet og indtaget turens første måltid. Stedet får – ligesom sidste gang – ikke point for deres optrækkeri på diverse tillæg og kraftigt anmodede drikkepenge. Efterfølgende gik nogen på geocaching, andre på den fantastiske gin-bar Gin og Tonic club, som man finder på gaden Navátilova.
En større gruppe på 9 besøgte U Zlatého Tygra ("Den Gyldne Tiger") som igennem 170 år kun har serveret EN øl, nemlig Pilsner Urquell, som man betaler 30,- CZK for en 0,5 L (10,- Dkr.). Vi var utrolig heldige med at finde et fælles bord, hvor vi alle kunne sidde og nyde et par øl. Det er yderst svært for turister at få en siddeplads, da mange af pladserne er reserveret til de faste stamgæster.
Det er et af Prags ældste værtshuse, og da Bill Clinton besøgte Den Tjekkiske Republik, tog Vaclav Havel ham med ned på dette autentiske værtshus for at drikke øl. 
Senere fandt til den belgiske ølbar Gouden Draak Bierhuis, der ligger på Sukenická.

Fredag morgen blev der spist tidligt morgenmad. Skuffelsen lyste ud af folkene, da årets farve på polo- shirtsne blev afsløret. Den var army grøn. Nu havde alle ellers sat sig op til, at vi skulle ud at flashe en ”pang-farve”, som de seneste år. På ryggen var der trykt navnene på de 10 byen vi har besøgt gennem årene – og havde man deltaget, var der et tydeligt V ud for byen. Så er herakiet også manifesteret. Venstre bryst var prydet med DØE Fredericia logoet og på venstre ærme var vort navn trykt, så alle andre og ikke mindst en selv kunne huske hvem man var.

Foran os lå en frisk travetur over Karlsbroen mod Hradcany slottet, hvor kult værtshuset U Cerného vola (Den sorte okse) ligger. Til vores store overraskelse kunne vi alle få siddepladser, hvilket er noget af en sjældenhed, og alle bestilte en 0,5 L mørk Kozel til 12,- Dkr.
Ganske kort derfra – klods op ad Loreta klostret -ligger Klásterni pivovar (Sv. Norbert), som vi naturligvis også skulle frekventere i det dejlige sommervejr. Her brygger man bl.a. en ganske udmærket IPA.

Mere end 100 meter skulle vi ikke gå før Robert fandt den næste øl oase, hvor de solgte craftbeer. Nogle af os fik ved en fejl bestilt en fuldstændig ligegyldig blåbær pilsner, så vi hastede videre.
Vejene skiltes igen, hvor nogen gik på Gouden Draak, mens andre gik på U Cisaru for at få lidt frokost. En virkelig flot og stemningsfuldt restaurant, men som også tog sig betalt for drikkevarene. Dette var den absolut dyreste pilsner urquell vi købte i Prag som kostede 120,- CZK (40,- Dkr.) for 0,5 L, og hele 150,- CZK (50,- Dkr.)Becherovka. Næste stop var U Hrocha ("Flodhesten") som er et lille ikonisk værtshus i Prag, hvor Michael ud over øl, bestilte en lille platte med diverse oste, pølser og en rådden sild, til blot 16,- Dkr.

Der var samling inden fællesspisningen på Absintherie (Jilska), hvor vi fik smagt eller gensmagt Absinth der er ganske vanedannende.

Vi havde – gudskelov – i god tid bestilt bord på Restaurant Brasileiro (Ambiente). Stor var vores fortørnelse over, at vi ikke kunne få det, på forhånd, reserverede bord i kælderen. Det måtte vi naturligvis insistere på, så tjenerne undskyldende måtte flytte rundt på nogle andre selskaber, så vi kunne sidde 17 mand samlet.
Det manglede da bare. Tex måtte senere krybe til korset og tilstå at tjeneren ved reservationen i marts vistnok havde sagt at alt var optaget i kælderen. Men det snakkede vi ikke mere om.
Konceptet på restauranten er, at efter en større forretsbuffet, kommer et sand mylder af tjenere rundt mellem bordene med store spyd med forskellige typer kød, som man får skåret en luns af – og kan i øvrigt fortsætte med det indtil man ikke kan vralte.

Der var lige plads til en Gin og Tonic, så vi frekventerede Frame, der med 150 gins og 30 tonics, var et ganske hyggeligt sted. Igen måtte nogen aflægge Gouden Draak et visit, medens andre sluttede aftenen med en øl eller to på U Medvidku.

Sidste dag i Prag skulle udnyttes til fulde, så vi mødtes på byens vel nok mest berømte værtshus/bryghus U Fleku, hvor vi kunne sidde i den store gårdhave og nyde den lokale mørke lagerøl Flekovsky Tmavy. De fleste spiste også på stedet, uden at det dog var noget at bruge yderligere skriveplads på. Herefter gik vi videre på Beer Club U Kunstatu, der ligger på Retezová, som Michael, Kim og Robert havde fundet om onsdagen. Et rigtigt hyggeligt sted, hvor øludvalget var godt og varieret. Bl.a. kunne man købe smagepaneler, og trods flere valgte denne mulighed, var der ikke mange ”dubletter” i glassene. Nogle stykker af os tog på Gin og Tonic club igen. Man kan naturligvis spise på stedet, men af drikkevarer har man kun Gin og Tonic – til gengæld er der 370 forskellige gin og 50 tonics og et fantastisk drinkskort.
Tjenerne var utroligt vidende om de varer de servede og der var til hver servering en kort præsentation af destilleri, gin, tonic og garnisch og en forklaring på, hvorfor disse var mixet som de var. En fantastisk oplevelse.

Næste morgen var der tidligt opbrud efter morgenmaden, da ca. 10 timers kørsel lå foran os. En stor tak til alle for en rigtig dejlig tur. Det er på tale, at vores 11. tur nemt kunne gå til Stettin i Polen, hvortil der blot er ca. 650 km.

Af tåbelige udtalelser var der sædvanen tro mange. Her et lille udpluk:

Mus: Smager den go’?

Tex: Se Robert, han er ved at tage min kone bagfra (han fotograferede)

Mus: Min er også suttet helt tør

Tex: Hold kæft, hvor var den stiv i går.

Kim: Jeg vil også gerne betale for seks.

Mus: Nu tog han mit sutteglas.