Torsdag den 9. januar bød på en eksklusiv ølsmagning i form af ”Beertasting in the Dark”, der kun har været arrangeret en gang tidligere.
I samarbejde med Fuglsangcentret i Fredericia, der er ejet af Dansk Blindesamfund, havde Fredericia lokalafdeling under Danske Ølentusiaster arrangeret en aften, hvor der skulle smages på godt øl
i totalt mørke.

For hvad sker der når man helt fjerner den visuelle dimension når man smager øl ?.
Kan man overhovedet genkende en klassisk øl, når man ikke kan se etiketten, kan man finde nye smagsnoter i en ellers så velkendt øl, eller kan den humle forskrækket person i mørke pludselig lide en IPA ?.
 

I alt havde 34 forventningsfulde ølentusiaster takket ja til denne unikke mulighed for at træde ind i det totalt mørklagte lokale, hvor sanserne bliver stimuleret i en grad man sjældent oplever.


Inden vi trådte ind i mørket, kom velkomst-øllen en Callista Moon fra Ugly Duck hurtigt i smagsglasset, kombineret med en lille opgave. For hvordan skænker man øl i sit smagsglas i total mørk? Få svaret senere.

Formanden for Fredericia Lokalafdeling Kirsten bød velkommen, med særlig velkomst til et nyt medlem af lokalafdelingen.

Efter SouschefFuglsangscentret Christian Kring havde fortalt hvad der nu kom til at ske, linede gæsterne op i en kø enkeltvis eller parvis, hvis man gerne ville sidde sammen.
Tjeneren stod så ved indgangen af det mørklagte lokale, og førte så medlemmerne ind lidt efter lidt.
Man blev først placeret et par minutter i en ”sluse”, der dels sikrede, at man vænnede sig til mørket. Dels sikrede, at lokalet forblev totalt mørk selvom folk kom ind.
Og der var sandt at sige sort som i helt sort, man kunne overhovedet intet se i lokalet.
Vi havde fået formaninger om at tage lysende armbåndsure af og slukke mobiltelefoner, så vi ikke blev ”forstyrret” undervejs. 

Ved vores plads var der en tallerken med en lille tapas anretning på, og i første omgang havde vi hver især travlt med at finde ud af, hvad der stod foran os. Vi fik styr på tallerken, bestik, glas osv. omkring os. Og vi fik også holdt lidt i hånd med sidemanden, når vi kom over på hans/hendes ”felt”.
Det var en helt speciel oplevelse at spise tapas-anretningen i mørket. De fleste klarede sig ved at spise med fingrene, men ganske få var så gode, at de kunne spiste med kniv og gaffel.
Kokken havde sørget for, at der var lidt forskelligt på tallerkenen, og det var spændende hvad det var man puttede i munden.

Bl.a. fandt vi røget laks med mari rejer, Bresaula med artiskok, landskinke med soltørret tomat og øl pølse med salt mandler.
Rundt på bordene stod der også kurve med boller, og små tallerkner med smør, så man kunne bare smøre sig en bolle, hvis man ellers kunne finde dem.
 

Ølsmagningen bød på i alt 10 forskellige øl, som tjeneren kom ind med én ad gang, som satte flaskerne ved de første personer for bordenderne, og så måtte vi selv sørge for at få øllet rundt, og få det hældt op i glassene!
En finger ned i smagsglasset – og når den blev våd, så var der tanket 10 cl. op.
Flasken gik videre til sidemanden og den blev ikke sluppet, før der var en klar kvittering fra sidemanden om, at den var vel modtaget!
Efter en øllet var kommet i glasset og der var skålet, blev der gætter lystigt på, hvad var det mon vi smagte(?), inden det afslutningsvis blev fortalt hvilken øl vi lige havde smagt på.

Øludvalget var meget varieret, for at pirre vores sanser mest muligt. Flere af øllene var ret så eksklusive, mens andre var helt almindelige industri øl, som findes på hylderne i mange dagligvare butikker.
Der var også et par danske øl-klassikere så som Limfjordsporteren, som med de ekstra skærpet sanser blev vurderet af nogle medlemmer som en
Rauch bier.

Vi smagte en helt ny og yderst velsmagende alkoholfri øl fra Brooklyn, som Carlsberg havde leveret. En Hoppy lager som ikke var kommet på det danske markeder da vi smagte den, men først kom på hylderne i ugen efter vores arrangement.
Vi havde også fået fingrene i en meget eksklusiv øl fra
Carlsberg-laboratoriet.
En Whiskey Larger som er et fadlagret eksperiment, hvor en ikke nedbrygget Masterbrew på 12% er lagret i 11 måneder på Stauning Whiskey fade. Denne øl kommer efter Carlsbergs udsagn nok aldrig i almindelig handel!.

Aftenens første ”rigtig” mørke øl var en vel humlet Russian Imperial Stout på 12% fra Hornbeer - Dirty Danish Oil, som var den femte øl i rækken, og venligt var sponsoreret af Hornbeer.
Der var også en frugt øl blandt de 10 smags-øl, som Hornbeer også havde sponsoreret til arrangementet.
Mange havde svært at ramme hvilken type frugt der var tale om, men efter lidt votering, kom vi frem til kirsebær, i form af en Kriek som Hornbeer eksklusivt havde tappet til lejligheden, da denne øl ikke er i deres sortiment pt. men står og lagre på tanke.

Omkring kl. 21.30 var smagningen slut, hvor lysende stille og roligt blev tændt, og vi kunne nu se hvem der ikke helt havde kunne ramme deres smagsglas.
Snakken gik dog lystigt videre ca. halv time endnu, hvor slatterne fra aftenens ølsmagning hurtigt fik ben at gå på.
Der var bred enighed om, at det havde været en fantastisk
oplevelse, som både havde været sjov, grænseoverskridende og lærerig på samme tid, og som helt sikkert vil efterlade de fleste et stort indtryk. 

Lokalbestyrelsen vil gerne sige et stort tak til Hornbeer og Carlsberg for støtten til Beertasting in the Dark med skønne øl.

Deltager du på den kommende Øl-Banko d. 18 feb. er en af gevinsterne et komplet øl-sæt med disse 10 øl.

 

          Velkomst øl Callista Moon fra Ugly Duck.

  1. Brooklyn Speciel Effects ( Hoppy Larger 0,4% alc. ) 
  2. Høker Bajer - Hancock ( Pilsner 5% alc. )
  3. Samuel Schmidt Nut Brown Ale ( 5% alc. )
  4. Whiskey Lager - Carlsberg lab. ( 12% alc. )
  5. Dirty Danish Oil - Hornbeer ( Russian Imperial Stout 12% alc. )
  6. Hornbeer Kriek ( eksklusiv aftapning )
  7. Hvede IPA - Indslev Bryggeri ( 5,5% alc. )
  8. Old Gambrinus Dark - Hancock ( Dobbel Bock 9,5% alc. )
  9. Limfjords Porter - Thisted Bryghus ( 7,9% alc. )
  10. Rio Grande Blood - Ugly Duck ( Sea Salt & Caramel 12% alc. )

 

 

De 10 smagsøl
Whiskey Lager fra Carlsberg laboratoriet
Unik Hornbeer Kriek