BBB - Refsvindige Bryggeri 19-20 August 2021

Lørdag den 19 august mødtes 19 gæve gutter og gut-inder fra vores lokalforening på Refsvindinge. Ankomst til Bryggeriet var kl 14.00 - 15.00, hvorefter vi blev indkvarteret i de 7 hytter, samt en enkelt medbragt campingvogn.

Efter indkvarteringen blev nogen hængende ved hytterne og startede med at smage på medbragt Harboe pils !!

De fleste andre satte sig på terrassen foran krostuen og blev generøst trakteret med signaturøllen Ale nr. 16 ad libitum.

Ca kl 15 mødtes alle i udsalget, hvor vi blev udstyret med valgfri øl, - Der var over 20 forskellige at vælge imellem.

Her begyndte selve rundvisningen. Brygmester Lars viste os rundt i både bryggeri, tapperi, kølerum og lager. Det var ikke muligt at se malteriet. De fleste mente nok, at Lars snakkede for længe i kølerummet

Undervejs fortalte han en del om bryggeriets historier, byg og tappeanlæg, der er købt brugt, men fungerer godt i en relativ lille produktion. Deres største salgssucceser bliver delvist brygget på Vestfyn i Assens, som de har et godt samarbejde med. Sammen med rundvisning blev der stillet flere spørgsmål, som Lars i svarede på, når det ikke kom for tæt på opskrifter og gærtyper.

Efter Rundvisningen fortsatte vi i Krostuen, hvor vi smagte et godt udvalg af bryggeriets øl, tilsat gode historier om bryggeriet og dårlige vittigheder serveret af Lars.

Vittighederne er for dårlige til at fylde i referatet, selv man godt kunne grine.

For de mere fakta interesserede kan nævnes:

Bryggeriet er 100% familie ejet og har en sund økonomi.

Efter at brygmester John døde sidste efterår - alt for tidligt, drives det i dag af Ellen - John enke. Begge døtre har været/ er tilknyttet bryggeriet, og det ser ud til at den yngste datter Anne vil føre det videre som 5. generation.

Ellen er oprindeligt fra Mors. Det er derfor usikkert om ”Mors Stout” henviser til mor eller øen Mors.

Datteren Anne er spansk gift. Hun boede i en periode i Spanien. Derfor har bryggeriet stor eksport til Spanien og b.la. deres Kaskade og CAT-porter er lavet specielt til det spanske marked. Begge øl kan anbefales.

Refsvindinge er det eneste bryggeri i Danmark, der stadig brygger Skibsøl, hvilketi fælge brygger Lars er uforståeligt, da den nærmest er udrikkelig.

Da den spanske svigersøn skulle lære at brygge øl, blev den opkaldt efter det første danske ord han lærte (Du er en) Torsk.

Grundlæggeren Hans Poul har lagt navn til en ”HP bock”. På etiketten står der Højt Prioriteret, da man ikke kan sælge den øl, der hedder Hans Poul på Sjælland.

Der sælges meget i deres lagersalg, med over 100 kunder pr. dag.

Det er nok det bryggeri i Danmark, der har det største udvalg, med over 20 øl i det faste sortiment plus specialøl.

Efter smagningen og fortælling forlod Lars vores gode selskab. Ølsmagning del 2 startede, hvor der var sat udvalg af bryggeriets øvrige øl frem.

Denne del af ølsmagningen gled stille og roligt over i aftensmaden.

En lokal slagter havde arrangeret et fint udvalg af salater og tilbehør, der blev sat frem. Ud over dette et fint udvalg ”GrillSelv” kød og pølser. Rochler påtog sig ansvaret som grillmester. Og til maden blev der serveret øl ad libitum.

Efter maden blev der spillet op til dans, af vores husorkester Howling Wolf, and the Black Sheeps.

Det var som sædvanlig en god aften. Sort øl og Blues musik passer bare godt sammen.

Aftenen fortsatte med at nyde de mange forskellige øl, der var sat frem, og forsøget på at tørlægge beholdningen mislykkedes. Der var ca 3 kasser tilbage, da de sidste fandt køjerne omkring kl 0100

Søndag morgen var der så genopstandelse. Der var klart nogle der havde mere brug for en genfødsel end andre.

Fra klokken ca 8.00 var der serveret en fin morgenbuffet, der blev indtaget i relativt stilhed. En del mente, at det var bedst at sidde ude. Det fulde sortiment og åbningstider, kan findes på nettet.

Efter morgenmaden blev biler pakket, og de fleste skulle lige forbi lagersalget inden turen tilbage til fastlandet.

Alt i alt et godt arrangement, som tåler gentagelse om nogle år. Kombinationen med Beer and Bed fungerede godt

Det kan i øvrigt oplyses at lagerslaget har åben alle dage. Det meste af deres store sortiment kan købes til meget rimelige priser, fra under 4 kr flasken til lidt under 9 kr for de stærkeste.