Hej Ølentusiaster
Denne mail indeholder
Denne gang var det Læsø bryghus der stod for ølsmagningen i samarbejde
med Poul fra Fox and Hounds.
Det lagde op til en god ølsmagning hvor der skulle smages på 9
forskellige øl.
Øllen er brygget i samarbejde med Klemme fra Thisted bryghus og der var
stor ros til ham i løbet af aftenen.
Klemme siger at der ikke vil blive lavet hvedeøl i Thisted men det vil
tiden vise.
Læs mere om bryggeriet på
<b>Øl</b> | <b>Beskrivelse</b> | <b>Snit karakter</b> | <b>Kommentarer</b> |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Porse Special | En blid og behagelig øl, brygget på porse, med lang og kold lagringstid. Kan drikkes af de fleste | 2,69 | Ok, lidt krydret, for meget porsesmag, pilsner med god smag, lys og let i farven, mild øl,lidt bleg i det, smager flad, god alm øl, fin pilsner, lidt spids |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Standard ale | En meget velsmagende øl, traditionelt brygget med stor omhu, en hverdagsøl for de fleste. | 2,66 | Mere blonde end ale,lidt tynd, ikke meget ale,god bitterhed, lys og let i smagen,daglig øl,rimelig,god, lidt bitter, skuffet troede det var ale |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Strong ale | En nyhed på vej | 3,42 | Flot farve, kraftig smag, belgisk,trapist smag, ikke for sød, delikat og aromatisk,krydret stærk karakter,god, |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Stone ale | Brygget med specielle humler og mailte. En kraftig velsmagende øl brygget på karameliseret lavasten som afgiver den store aroma, lagret koldt og længe. | 3,67 | Bismag af kaffe,sort smag,god mart og karamelsmag, stor fyldighed, svag metaleftersmag,lidt sød men god smag,rigtig god, |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Bock | Bock er en meget velsmagende øl, tradionelt brygget med stor omhu. En øl for de fleste. | 4,19 | God øl, især når den bliver tempereret, god mørk, meget lidt bock, skal nok være lun, helstøbt smag, enormt fyldig,god kvalitet, liflig,rigtig god,så nærmer vi os, |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Classic | En overgæret øl, rig på humler og malte, brygget på en opvarmet lavasten så ølllet får den maltrige aroma. | 3,37 | Mums, fyldig maltet smag, ikke så helstøbt, god balance, god eftersmag,dejlig classic, stærk men god |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Strong ale extra | Brygget på britiske humler samt humler fra bl.a. Europa ig USA, En kraftig krydret øl brygget på lavasten med en fantastisk smag efter lang lagringtid. | 3,76 | Dejlig sød,god smager igennem,god malt smag, kraftig og smagfuld,kraftig humlesmag,dejlig afrundet smag |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Påske bryggen | En nyhed på vej | 3,61 | Delikat smag, god skummet, velafbalanceret,særpræget smag, god |
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> | <hr style="width: 100%; height: 2px;"> |
Porter | En kraftig velsmagende overgæret øl. brygget på forskellige malte og humler som giver en høj grad af kompleksitet. | 4,25 | Endelig noget godt sort øl, smager for meget af porter,ok porter,kvalitet, blev dog serveret for kold, stout som smager godt af kaffe,meget kaffe, god øl, mums |
Ølsmagninge i marts er med Brygmesteren fra Mylius Eriksen.
Mange vil nok bedre kende ham som en tidligere formand for
lokalafdelingen.
Det drejer sig om Søren Svingel der kommer og præsentere os for nogle
af øllene fra bryghuset i Ringkøbing.
Han har dog også lovet at der også vil være mulighed for at smage noget
ikke kommercielt.
Husk at komme til denne ølsmagning.
Sidste tilmelding 24
februar
Læs mere om bryggeriet på
En definition af cask.
CASK
CONDITIONED ALE
Oprindeligt
en konserveringsmetode hvor man ved at tappe øllet 'levende', dvs. med
levende gærceller, kunne forlænge øllets holdbarhed. Ved at holde øllet
levende forhindrede man uønskede mikroorganismer i at inficere øllet i
fadene, dels ved at der blev opbygget et overtryk i form af kulsyre i
fadene, og dels at tilstedeværelsen og væksten af gærceller gjorde det
svært for andre mikroorganismer at etablere sig.
I dag er begrebet 'cask conditioned ale' blevet et kvalitetstegn i øl
connaisseur kredse, og bryggerier der leverer og barer der udskænker
cask conditioned ales er højt værdsatte i England. Årsagen er, at det
kræver et stort kendskab til omgangen med øllet. Når øllet er brygget,
skal det køles ned i gæringstanken og tappes direkte på fad.
Efterfølgende bliver fadende tilsat nyt gærbart materiale (traditionel
var det melasse), klaret og evt. tørhumlet. Efter et par uger er øllet
klart til servering.
Serveringen af cask conditioned ale er svær og kræver en helt anden håndtering end
almindelige fadøl. For det første tappes øllet direkte fra fadet og
uden drivmiddel. Dvs at der skal være plads til fadet i baren. Når
fadet er åbnet, og der er kommet ilt til øllet, skal det tømmes på 2-4
dage. I denne periode vil øllet ændre sig kontinuerligt, og man kan i
princippet ikke regne med at den næste pint smager helt som den forrige.
Mange finder øllet 'fladt' og måske ligefrem kedeligt, idet der ikke
tilsættes kunstigt drivmiddel i form af kulsyre. Men faktisk er tanken
med cask conditioned ale at øldrikkeren kommer så tæt på bryggeriet og
den oprindelige øl som muligt.
Efter et par dage vil øllet forekomme surt og det er her, at stedet der
udskænker cask conditioned ale skal have den nødvendige indsigt og
viljefasthed til at skaffe sig af med det resterende. Dvs. enten sørge
for at prisen på en pint løbende justeres således, at fadet hurtigt
bliver tømt, eller at der ikke sælges mere af fadet, når øllet er
blevet surt. Det er selvfølgelig en svær balancegang, men det er her at
udskænkningssteder, der sælger cask conditioned ale, virkelig må vise
deres kendskab til håndteringen af cask conditioned ale, hvilket
indebærer at følge øllets udvikling og informere kunderne om hvilket,
stadie øllet er på.
en.wikipedia.org/wiki/Cask_ale
Denne ølsmagning kræver at
300 g skalotteløg
3 spsk majsolie
1/2 dl hvedemel
1/2 tsk salt
1 knsp. peber
800 g skært oksekød i terninger
2 spsk majsolie
1 flaske porter
1 oksebouillonterning
1 spsk dijonsennep
2 spsk brun farin
1 spsk timianblade
evt. hakket persille til pynt
Pil skalotteløgene og sautér dem i olie, til de lige netop begynder at
tage farve. Tag dem op.
Kom hvedemel, salt og peber i en plastpose, kom kødterningerne i og
ryst godt. Brun kødet i resten af olien af 2 omgange.
Til anden omgang tilsættes yderligere 2 spsk majsolie.
Når kødet er brunet, tilsættes løg, porter og bouillonterning.
Lad det koge i 5 min.
Rør sennep, brun farin og timian i.
Lad gryderetten simre under låg i ca. 1 time, til kødet er mørt.
Sæt hakket persille på bordet så hver kan tage, hvad de vil.
Kartoffelmos eller brød er godt tilbehør.
Højt Skum
Flemming Vind
Lokalformand Herning