Den 25. september: Ugly Duck

 


Det var 5 års siden Ugly Duck sidst var forbi og grundet en konkurs, var det meget tæt på at vi ikke så dem igen. Med lidt snilde blev smagningen flyttes fra den 28. august til 25. september og nu kan 19 medlemmer til gengæld prale af at have deltaget i en de sidste smagninger med øl fra det originale Ugly Duck :)

Simon Martin Nielsen som repræsenterede Ugly Duck denne aften, fortalte entusiastisk om de enkelte øl og det må siges, at han vidste hvad han snakkede om - Simon er højskolelærer til hverdag og en af de emner, som han underviser i er netop ølbrygning :)

Det stolte Indslev Bryggeri, hvor Ugly Duck i 2012 startede som en underafdeling, kom ud i et økonomisk uvejr og er nu ejet af bryggeriet Vestfyn. Simon berettede om den kedelige situation, som det ellers siden 1897 familieejede bryggeri nu stod i. Det vil sige at Indslev godt nok lukkede i 1990, men i 2006 samlede Anders Busse Rasmussen handsken op og begyndte at brygge øl igen på familiegården. Anders er i øvrigt ikke hvem som helst - Det var nemlig Anders’ oldefars bror, Frederik Christian Rasmussen, der byggede bryggeriet i 1897.


Simon havde en bred vifte af Ugly Ducks meget eksperimenterende øl med, men der var også nogle rigtig gode hvedeøl fra ”moderbryggeriet” Indslev med.

Hvedeøllene var rigtig gode, men som forventet scorede de ikke så højt, men især ”Indslev, Sort Hvede” synes jeg var rigtig lækker og smagsfuld. Den fik 5 point og med sin duft af lidt røg og lakrids, var det mindre end fortjent. Den smagte noget af røg, gik så over og blev sød, for til sidst at blive lidt bitter og lakridsagtig – Dejlig kompleks øl :)

Min favorit øl denne aften var ”Ugly Duck, Imp. Pumpkin Ale, fadlagret”, som kun fik 6 point – De to andre, som også havde den i top, var Thorbjørn og Charlotte. Den var meget levende, da den blev hældt op, men det skyldes utvivlsomt brettanomyces gæren. Duften var ret tydelig af brettanomyces, lidt jod (Metalduft), fennikel og kanel, som oveni var farvet af eg og en spids rødvin.
Smagen var meget lig aromaen og gav også lidt mundvand krydret med cedertræ og varmende alkohol. Charlotte mente også, at hun fandt kinesisk fivespice i smagen.
Eftersmag var cedertræ og egentlig ganske tør – En herlig kompleksitet som samlet gav en skøn øl.

Nummer 2 blev ”Ugly Duck, White Rabbit” i den pasteuriserede udgave. Den fik 8 point lige foran ”Ugly Duck, Putin”, som også fik 8 point, men ”Kaninen” havde flest 2 points stemmer.
Den duftede frisk blomstret af citrus krydret med brettanomyces og smagen var ligeledes frisk blomstret med en kraftig citrusagtig brettanomyces note - Meget blød og fyldig :)
Den upasteuriserede udgave var et par år gammel og duftede godt nok også af brettanomyces. Den skummende mere ved åbningen, men smagte ikke længere så meget af blomst og virkede lidt hengemt.

“Ugly Duck, Nothing But Trouble” fadlagret på sherrytønde var aftenens suveræne vinder med hele 19 point.
Det var batch nr 3 og den kom i 68 cl flasker og måske var det derfor, at den skuffede mig lidt. Et år mere på flasken havde nok gjort den mere rund.
Den duftede fint af sherry og smagen var præget af eg, lidt bitterhed, sherry selvfølgelig og sødme. Jeg syntes bare ikke, at det var så harmonisk, men der var flertallet af deltagerne imod mig :)


Modtageren af Den Regionale Ølpris, Kristian Andersen fra Event Solutions kiggede ned, da smagningen var ved at være forbi. Han ville hilse på dem, der havde indstillet ham til prisen for hans store arbejde med at stable Holstebro Ølfestival på benene. Samtidig ville han gerne høre vores tilbagemeldinger om, hvad han eventuelt kunne gøre anderledes næste år.

Til slut skal der også lyde en kæmpe tak til Simon for hans engagerede foredrag, der virkeliggjorde den anspændte situation omkring konkursen uden, at det gik ud over den spændende fortælling om øllet.
Vi må håbe, at Vestfyen, som har overtaget bryggerierne, formår at opretholde Indslev og Ugly Ducks høje kvalitetsniveau.

Næste gang er der Årsmøde efterfulgt af ”Hypede vs. Hverdags øl”, så der er mulighed for både at komme med i bestyrelsesarbejdet og få noget rigtig godt til smagsløgene :)

Højt skum
Brian

Øllene:

1) Ølgaard, Øko. Classic, 4,6%
2) Indslev, Øko. Mørk Hvede, 4,9%
3) Indslev, Spelt Bock, 7,0%
4) Indslev, Sort Hvede, 6,5%
5) Ugly Duck, Højsaison, 
    Collab. m. Kolding Bryglaug, 7,5%
6) Ugly Duck, Putin, 8,9% 
7) Ugly Duck, White Rabbit, 7,0%
    Pasteuriseret
8) Ugly Duck, White Rabbit, 7,0%
    Upasteuriseret
9) Ugly Duck, Imp. Pumpkin Ale, 
    Fadlagret m. Brett og cedertræ, 9,7%
10) Ugly Duck, Nothing But Trouble 
    Fadlagret på sherrytønde, 
    Collab. m. De Molen, 12,0%