Den 26. november: Mini julefrokost

 


Det var blevet den 26. november og vi var nået til årets sidste smagning. Thorbjørn havde snakket godt med Brasseriet Ekte fra Hotel Schaumburg om at lave mad til, så derfor blev det til en Mini Julefrokost bestående af flæskesteg med kartofler og en brun julesovs til samt risalamande til dessert – Det smagte himmelsk :)
Vi havde et nyt ansigt med, Kenneth, som havde valgt den helt rigtige debutaften – Øl og mad, ikke dårligt! Velkommen til ham :)
Sandelig om vi ikke også havde en fødselar denne aften - Stort tillykke til Jan :)

Erling havde været i sin kælder og fundet en blanding af vintage juleøl, som vi fik til stegen – Mange tak for det :) Flæskestegen fik vi før ølsmagningen men vi snuppede 3 smagsøl før desserten for ikke at trække smagningen for langt. Øllene stod Aksel fra Vin- og Delikatessehuset for og det var juleøl, selvfølgelig. Aksel havde i skyndingen glemt at dagen, var hans sølvbryllupsdag og han var naturligvis nød til at ændre prioriteringen for aftenen. Thorbjørn stod i stedet for præsentationen og Aksel gav til gengæld alle juleøllene – Rigtig mange tak for det :)

Juleøllene var en blanding af nye og gamle kendinge og denne aften var det klar de ”gamle”, som var populære.
Jeg vil dog fremhæve ”Windswept, Rudolph”, som selv om den ikke er ny, så i hvert fald ny for de fleste. Den fik kun 4 point, men den var god og kom ind som min tredje bedste juleøl denne aften. Den duftede juleagtigt af malt og lidt appelsin og smagen var i samme boldgade med sød malt, appelsinskal og pæn portion bitterhed. Eftersmagen af bitter orange – Ikke dårligt!
”Syndikatet, Drillenissen” fik 8 point, hvilket for mig understreger herligheden i at smag er forskellig. Den havde en duft af humle og sød malt, mens smagen var af sød, bitter kaffe og rimeligt tør. Den ændrede sig imidlertid ret meget på få minutter og fik en lidt ubehagelig bitter/tørhed. Det var flertallet ikke enig med mig i :)
De 2 helt topscorende var som nævnt ovenfor de “gamle”:
Med 16 point var “St. Bernardus, Christmas” sikker på sin 2. plads. Den velkendte aroma af anis og karamelmalt iblandet lidt alkohol gjorde at man var i vante omgivelser. Smagen fulgte op med anis, koriander, frugt, kanal og sød karamel - En dejlig juleøl forudsat selvfølgelig, at man kan lide anis :)
”Samichlaus Schwarzes” fra østrigske ”Eggensberg” var ligeså sikker på 1. pladsen med hele 23 point. Den havde en duft af malt og de 14% alkohol fornemmedes også behagelig i buketten. Smagen var i starten meget sød, med masser af lakrids, frugter og søde rosiner – Det var en årgang 2016, så smagen ændredes markant jo mere ilt den fik og den megen sødme aftog og blev mere frugtagtig og blød. Mums!

Der var 5 øl tilbage og dem tog Hans sig kærligt af og holdt en lille juleauktion over dem – Tusind tak til auktionariussen, Hans, til Thorbjørn for hele arrangementet, til Erling for øllene til maden og ikke mindst til Aksel for alle julesmagsøllene.
Brasserie, Ekte skal også have en tak med for at lave en knaldgod flæskesteg og risalamande.

God jul, godt og velskummende nytår og så ses til Lervig smagningen næste gang :)
Højt skum
Brian

Følg os på Facebook

Juleøllene:

1) Windswept,
    Rudolph, 5,7%
2) Alaryk,
    D’Hiver ØKO, 6,0%
3) Kloster,
    ØKO Jul, 6,8%
4) Syndikatet,
    Drillenissen, 7,5%
5) Refsvindinge,
    Stærke Julius, 8,5%
6) Grauballe,
     Munkens Juledrøm, 9,0%
7) Berentsen,
    Juleavec. 9,0%
8) St. Bernardus,
    Christmas, 10,0%
9) Eggensberg,
    Samichlaus Schwartes, 14,0%