Den 24/11: Årsmøde, Penyllan og Beer Here

 


Vi havde lidt Covid-19 bøvl med vores Årsmøde, som i første omgang skulle have været i oktober. Det blev udsat til den 24. november på bekostning af juleølssmagningen og skulle kun have været Årsmødet uden ølsmagning. Med kort varsel fik vi pludselig mulighed for at kunne præsentere lidt af et scoop umiddelbart efter Årsmødet:
Jessica og Christian Andersen kom forbi Holstebro! - De er brygmestre på henholdsvis Penyllan og Bere Here og Penyllan er netop det bryggeri, som DØE Holstebro har indstillet til Årets Danske Bryggeri

18 medlemmer inklusive Regionsformand, Allan Jensen og Landsformand, Klaus Rehkopff var mødt frem og placerede sig med næserne fremad ifølge Covid-19 reglerne. Først afholdt vi Årsmødet efter de givne forskrifter og det forløb i god ro og orden :)
Vi skulle blandt andet have udskiftet to bestyrelsesmedlemmer, da Erling Johannesen og Michael Knudsgaard havde valgt at stoppe. Martin Sundbæk Johansen og Jørn Kold Sørensen trådte til i deres sted og vi byder dem velkommen i bestyrelsen og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.
I samme åndedrag siger vi også tusind tak i Michael K. og Erling for deres kæmpe indsats i bestyrelsen.
Du kan læse hele referatet Her

Smagningen startede med Jessica, der sablede toppen af en 1,5 liters ”Carolyn” med en økse – Så var vi i gang!
Der var 4 syrlige Penyllan øl, 3 humlede og 1 Ammestout fra Bere Here i vente og for en ølnørd, som jeg med hang til det syrlige og det humlede øl, var det som om, at juleaften kom en måned tidligere i år :)

Først fik vi fortællingen om Jessica og hendes rejse fra Peth i Australien, til hendes møde med Christian og om hvordan hun nu brygger fadlagerede og syrlige øl i Tejn på Bornholm.
Hun har ikke det præcise antal af fade, men hun mente, at der er var ikke mindre end 68.000 liter øl på lager. Hvis smagen, kompleksiteten, syrligheden m.v. er den helt rette, bliver fadene efter endt lagring tappet direkte på flaske. Nogle fade vælger Jessica i stedet at tilsætte bær til, eller hvis fadene mangler lidt, bruger hun dem til at blende med andre fade.
Det er en ret kostbar og tidskrævende måde at øl brygge på - Siden 2015 er der kun kommet 17 Penyllan øl på markedet, så det ikke uden grund, at Jessica selv kalder fadlageret for hendes skab med sko :)
Navnet Penyllan har også sin eget historie: Jessicas familie kommer oprindeligt fra Wales og var nogle af de første bosættere i det vestlige Australien. Familiens gård, som lå på toppen af en bakke derhjemme i Wales, hed netop Penyllan.

I mellem øllene fik vi også fortællingen om Christians spændende ølrejse fra tiden med Ølfabrikken, det hårde samarbejde og slutteligt brud med GourmetBryggeriet til nutiden med Beer Here.
Til min store overraskelse fortalte Christian, at han brygger ”Bere Here” på det samme 2000 liters bryganlæg, som Jessica bygger ”Penyllan” på. At brygge ”almindelig” øl på samme bryganlæg, som man brygger vildgæret øl på besværliggør rensningsprocessen en del, men indtil videre var det lykkedes ikke at forurene ”Bere Here” øllene. Rengøringsprocessen er ret krads og består b.la. i at gennemløbe anlægget med kogende kaustisk soda i 20 min!
De vildtgærede Penyllan øl er sikret fra naturen hånd, da vildtgæren er så sulten, at eventuelle rester af den moderne gær dør af sult :)

Da vi var lidt presset på tid, nåede vi desværre ikke afstemningen om aftenens bedste øl. I stedet får I mit indtryk af øllene startende med den mindst gode - Efter min mening var der ikke nogen dårlige denne aften:
 
Nr. 8 var ”Kama Citra” fra Beer Here:
Den var med til at sætte Beer Here på landkortet, da de kom i en shitstorm på nettet, fordi etiketten viser en indisk gudinde med en øl i hånden - De er farlige de tegninger :)
Christian svarede med et tilbud til de utilfredse på facebook - Det vil koste ham ca. 19.000 kroner, at få designet og trykt nye etiketter. De penge ville han selv betale, hvis de cirka 40 utilfredse indere tilsammen indbetaler et tilsvarende beløb til en velgørenhedsorganisation, der hjælper ofre for det indiske kastesystem. Derudover tilbød han, at de krænkede personer kunne komme og sætte de nye etiketter på de flasker med ”Kama Citra”, han har på lager. Desuden lovede Christian dem kolde øl og et komfortabelt arbejdsareal.
Han fik ingen tilbagemeldinger…. :)
Øllen var mørk med beige ret vedhængende skum, da den kom i glasset og den duftede af citrus.
Citrus gik igen i smagen og der var lidt nødder i den. ”Kama Citra” havde en tør bitterhed, men den var blød og let i eftersmagen.

Nr. 7 var ”Ammestout” fra Beer Here:
Opskriften var inspireret af 1700-tallets "Nursing Stouts" og Christian har brygget efter den siden 2010.
Det var en mørke brun øl med cappuccino farvet og ganske vedhængende skum.
Duften var præget af brændte malte og kaffe, mens smagen var sød, lidt af brød og chokolade. ”Ammestout” var lidt cremet og jeg kunne godt fornemme laktosen, men den var alligevel ret tynd i mundfylden.

Nr. 6 var ”Hopfix” fra Beer Here:
Det var en opskrift, som Cristian havde brugt siden 1994 og generelt når han laver en opskrift, der virker rigtig godt, holder han ved dem.
Øllen var mørkegul og stod med en flot hvid skumkrone i glasset.
Satte man næsen til øllet var det humle, tør hø og citrus, der kom i næseborene.
Smagen var også præget meget af humle, lidt af gran og citron. ”Hopfix” var lidt bitter i eftersmagen, som samtidig var dulmet af krydret rug.

Nr. 5 var “Jule IPA” fra Beer Here:
Den var en mørkegul øl med et smukt fyldigt hvidt skum og en aroma af lækker appelsin/lemon humle.
“Jule IPA” smagte sødt af appelsin humle, den var bitter og havde en tør og dejlig bitter eftersmag - Den smagte af mere :)

Nr. 4 var ”Eartha” fra Penyllan:
1. bryg var en Old Ale fra 2015, mens denne her var brygget i 2016, tappet i 2019 og var lagret med sure kirsebær siden 2018 - Kirsebærrene gik i igen i både udseende, duft og smag :)
Den stod dyb rød uden ret meget skum i glasset.
Det var sødme, syrlighed og dyb vanilje aroma, der slog imod næsen og så var den dejlig frisk.
”Eartha” smagte af syrlige, tørre kirsebær, sød vanilje og også lidt salt. Den var ret tør på en frugtagtig måde og der kom lidt marcipan på bagkanten – Slet ikke dårlig.

Min 3. plads gik til ”Carolyn” fra Penyllan:
Den var fra 2017 og var en lys, strågul øl med nærmest hvidt skum.
Duften var herlig syrlig af hø og lemon og dejlig frisk – Det var lige før jeg glemte, at vi var i november måned og ikke juli :)
Til at beskrive smagen af ”Carolyn” var det ord som syrlig lemon, blød, blomstret honning, frisk og letdrikkelig, som faldt mig ind – Hhmm!

2. pladsen gik til ”Anica” fra Penyllan:
En smuk dyb brun øl med lysebrun skum, som i 2015 blev lavet af et blend af 5 fade. Dertil var der tilsat vilde brombær.
Den bragte en dejlig syrlig duft af både rosin og syrlig marmelade med sig og den var i den hele taget en fornøjelse, at sætte næsen til.
”Anica” havde en dyb syrlig og samtidig sødlig smag og der var også bourbon og svesker i. Den havde en dejlig balanceret kompleksitet i smagen og jeg syntes, at der kom nye smagsnoter til for hver mundfuld.

Aftenens vinder var ”Mistress, Cognac” fra Penyllan:
Den blev til i 2015 og der er kun 190 liter af den – Derfor var vi ret stolte af at være de første, som fik den serveret – Det var intet mindre end en verdens premiere!
Det var en kulsort øl med ret tyndt men lækkert mørkebrunt skum.
Den duftede syrligt, mørk ristet, lidt af røg, sødt af tørret frugt, vanilje og lidt eg. Vaniljen og egen kommer sikkert fra det cognac fad, som ”Mistress” var lagret i - Det en skøn og varieret duft :)
Smagen var sød, af mørk chokolade, rosiner, dadler, tør, støvet og slutteligt var der en dejlig varmende alkohol. En kompleks og elegant smag, som man kan få lang tid til at gå med foran pejsen :)

En stor tak til Thorbjørn og de øvrige, der gjorde denne aftenen mulig trods Covid-19 og selvfølgelig også mange tusind tak til Cristian og Jessica for et underholdende og yderst lærerigt foredrag med nogle fænomenalt gode øl.
Det var en fantastisk aften med nogle skønne mennesker :)

Højt skum og god jul :)
Brian

Følg os på Facebook

Aftenens øl:

1) Penyllan, Carolyn,
    Golden Ale lagret i foudre,
    Alc. 5,5%
2) Beer Here, Jule IPA,
    Westcoast IPA,
    Alc. 7,0%
3) Beer Here, Ammestout,
    Baseret på Nursing Stout,
    Alc. 6,5%
4) Beer Here, Kama Citra,
    Tørhumlet Brown Ale,
    Alc. 6,0%
5) Penyllan, Anica,
    Fadlagret Sour Old Ale med brombær,
    Alc. 8,5%
6) Beer Here, Hopfix,
    Humlet IPA,
    Alc. 6,5%
7) Penyllan, Eartha,
    Strong Ale lagret på sure kirsebær,
    Alc. 9,0%
8) Penyllan, Mistress Cognac,
    Baltisk porter lagret på Cognac fade,
    Alc. 13%