Den 23. januar: Lervig


Denne gang bragte vores næse for godt øl Holstebro afd. til Stavanger i Norge, nærmere bestemt til Lervig Bryggeriet. Vi var samlet 77 deltagere, deraf hele 30 personer fra ingeniørernes fagforening, for at høre danske Anders Kleinstrup fortælle om bryggeriet og ikke mindst de 10 øl, som han havde udvalgt. Anders har siden 2016 har været direktør for bryggeriet og han fortalte levende og humoristisk om puslespillet med at sælge øl i Norge – Et land med masser af økonomiske muligheder, men også et land, hvor 4,7% er alkoholgrænsen og man i øvrigt heller ikke må markedsføre øl….

Lervig aktiebryggeri startede 2003 med fynd og klem, som en reaktion på at det Carlsberg ejede Tou bryggeri flyttede fra Stavanger til Oslo. Der blev indkøbt et i mikrobryg sammenhæng gigantisk anlæg og så blev der ellers produceret pilsner af en middelmådig kvalitet. Heldigvis fangede det flotte bryganlæg i 2010 den amerikanske bygmester, Mike Murphy’s interesse og hans ansættelse kom der den første ”Lucky Jack” ud af og dermed var Craft bryggeriet, Lervig født.

Anders lagde ud med den alkoholfrie ”No Worries” IPA og så var der 7 IPA’er af forskellige humleprofiler og alkohol styrker på stribe.
”No Worries” duftede af sød humle og smagte let bitter og humlet, samtidigt en sød note iblandet lidt salt og så var den overraskende bitter i eftersmagen, især for en alkoholfri (0.5%) øl.
Lervig er også kendt for syrlige kuriositeter og kraftige Stouts, så 7 IPA’er i træk er måske ikke helt fyldestgørende for deres udvalg, men jeg tror at Anders ville give os frisk humlet øl og det fik vi :)
Af IPA striben kunne jeg bedst lide ”Tasty Juice” og storebroren, ”Supersonic”:
”Tasty Juice” duftede sødt af bitter citrushumle og fulgte op med en smag af citrushumle, en dejlig abrikos note og en anelse salt. Den var en behageligt bitter og utroligt letdrikkelig IPA.
”Supersonic” var en frisktappet (17 dage gammel) dobbelt tørhumlet IPA på 8,5%. Den havde en aroma af sød og blød, men kraftig orangehumle og smagen var ligeledes sød citrus/orange humlet, bitter og lidt olieret, Eftersmagen var bitter, næsten esteragtig men stadig letdrikkelig – God dobbelt IPA!

I den mørke ende var ”Konrad's Stout” og “3 Bean Stout” mine favoritter:
Den 2 år gamle “Konrad's Stout” duftede af bitter chokolade og den smagte ligeså. Den havde også en god strejf af vanilje samt lidt salt i smagen fulgt op af en markant tørhed i eftersmagen. For dem med lidt tålmodighed, blev den helt klart bedre, hvis den fik lidt varme :)
“3 Bean Stout” var den bedste af de tre Stouts, der var med og den havde ikke overraskende en aroma af vanilje og kakao. Bønnerne var også tydelige i smagen, som var meget vanilje- og kakaoagtig. Den var olieret, ja nærmest tyktflydende og den havde en dejlig varmende alkohol i eftersmagen – En passende afslutning på en skøn aften!

En stor tak til Thorbjørn for at få aftalen i hus, men så sandelig også til OnePint og til Anders Kleinstrup for give et informativt, men også yderst humoristisk fortælling om at brygge øl i Norge :)
Tak skal der også lyde til de medlemmer, der gav en hånd med alt det praktiske.

Vi ses til næste gang, hvor Michael H. og Brian har været i Voldby :)
Højt skum
Brian

Følg os på Facebook

Lervig øllene:

1) No Worries,
    Alcohol Free IPA,
    0,5%
2) Lucy Jack,
    American Pale Ale,
    4.7%
3) Easy,
    Double Dry Hopped Pale Ale,
    4,5%
4) Tasty Juice,
     Double Dry Hopped IPA,
     6,0%
5) Supersonic,
     Double Dry Hopped IPA,
     8,5%
6) It's not me, it's you,
     Gluten Free Double Dry Hopped IPA,
     6,5%
7) Orange Velvet,
    IPA with mango, lime & vanilla,
    5,5%
8) Konrad's Stout,
    Russian Imperial Stout,
    10,4%
9) Toasted Maple Stout,
     Imperial Stout,
    12,0%
10) 3 Bean Stout
       Stout with Tonka,
       Vanilla & Cocoa Beans,
      12,0%