Den 29. september: Mortens Sure Hjørne

 


Der var fuldt booket til ”Mortens Sure Hjørne” tirsdag den 29. september, så den tidligere formand havde sin sag for med 20 forventningsfulde tilhørere. Der var både inkarnerede sur øls nydere, men også novicerne havde fundet vej til Mortens sure specialiteter. Det var en introduktion i Lambic og Geuze verdenen, så vi fik sure øl, men det var stadig i den mildere og mere moderate stil. Morten var i sit es og klarede det med bravur med sit engagement i de delikate øl.
Ifølge Jess, vores levende leksikon og kyndig i bl.a. det flamske sprog og ikke mindst i de sure øls verden, bør tandlægerne anbefale Lambic til deres kunder, da bakterierne i denne øltype efterlader absolut intet at spise til ”Karius og Baktus” :)

Det var meget spændende øl, som normalt ikke har nogen egentlig holdbarhedsdato grundet de sure bakteriekulturer (Bl.a. de fra brettanomyces stammen), men en øl var dog helt faldet igennem i de 4 år, der var gået siden aftapningen.
”Mikkeller, Spontan Carrot, 2016” duftede jordet og af sherry, mens smagen var af iltet (Læs: Rådden) gulerod!
Morten mente, at han kunne huske den jordede smag og lidt gulerod fra den oprindeligt, men det havde ikke overlevet de 4 år. ”Spontan Carrot” fik sjovt nok ingen point…….

Det var til gengæld det eneste, der generede smagsløgene den aften :)
Der var ret tæt i toppen af pointene, men det var ikke fordi, at de øvrige manglede syrlige bær eller brettanomycese og hestestald, men der var bare 3 særligt gode.
”3 Fonteinen, Oude Geuze Armand & Gaston” var en af dem, for både i aroma og smag var der masser af både brettanomycese og hestestald. Smagsmæssigt var den meget balanceret og selvom det lyder lidt selvmodsigende gav den faktisk mundvand.
”Oude Geuze Armand & Gaston” blev belønnet med 12 point og en flot 3. plads

Endnu en ”3 Fonteinen” fik 2. pladsen, da ”Hommage” fik 14 point. Den havde en flot rød farve og den belønnede næsen med en frisk duft af syrlig brettanomycese, modne kirsebær og en duft, der bedst beskrives af det dejlige danske ord, funky :)
Brettanomycesen gik igen i smagen sammen med en tør syrlighed, masser af friske hindbær og lidt eg. Den gav en dejlig fornemmelse af hestestald med et tvist af citrus og igen funkiness.
”Hommage” var meget balanceret og havde en god krop spædet op med en stikkende kulsyre – Den kaldte på mundvandet i afslutningen og for mig var det aftenens vinder øl.

”Mikkeller Baghaven, Spätale Paulinsberg Vineyard” var dog på en ret klar 1. plads med sine 18 point.
Aromaen var dejlig frisk med brettanomycese hjulpet godt på vej af en stikkende kulsyre, der stod som en mini tornado midt i glasset. Det så godt ud og det var forfriskende at få i munden.
”Spätale Paulinsberg Vineyard” havde en skøn syrlig smag med lidt hestedækken i og det man nærmest kunne kalde en hvidvinsfornemmelse – Dejlig frisk øl på sådan en halvkold september aften :)

Meget ros til Morten for et engageret og meget oplysende foredrag om det sure øls verden. Vi vil meget gerne tage imod en version 2,0 :)
Et tak skal der også lyde til de, der hjalp til med, at denne aften kunne finde sted her i denne Covid-19 tid.

Vi ses til Årsmødet med Øl og Ost næste gang :)
Højt skum
Brian

Følg os på Facebook

De sure øl:

1) Boon,
    Oude Geuze Mariage Parfait,
    8,0%
2) Oud Beersel,
    Oude Lambiek,
    5,8%
3) Mikkeller Baghaven,
    Spätale Paulinsberg Vineyard,
    8,8%
4) Mikkeller,
    Spontan Carrot, 2016,
    7,7%
5) Cantillon,
    Grand Cru Bruocsella,
    5,0%
6) Hanssens,
    Oude Kriek,
    6,0%
7) Mikkeller,
    Sour Scandinavia Spontan
    Seabuckthorn,
    7,7%
8) Girardin,
    Kriek,
    5,0%
9) 3 Fonteinen,
    Hommage, 2018-2019,
    5,8%
10) 3 Fonteinen,
       Oude Geuze Armand & Gaston,
       2018-2019,
       6,0%