Den 31 august: Håndbrygger Aften

 


Vores Håndbrygger Aften den 31. august var velbesøgt med 21 deltagere og der iblandt en aspirant og et par stykker fra Viborg afdelingen. De 9 bryggere havde 9 gode bud på Aftenens bedste øl med og efter en lille orientering af Michael H. om sidste nyt fra hovedbestyrelsen og DØE, Holstebro, kastede vi os over aftenens opgave – At smage på de håndbryggede øl :)


Bo Jensen stod for de første to øl og selv om de ikke fik nogle point, var det ikke et udtryk for, at det var dårlige øl – Især ”Fruity Wit Black” var god, syntes jeg,
Først var det dog ”Fruity Wit Rhub”, der stod for og den var hazy og rabarberfarvet, at se på.
Duften var saltet og humlet. Smagen var ligeledes saltet og humlet med en del banan ind over. Sidst men ikke mindst var den frisk med en del syrlighed fra rabarberne.
Den anden øl var så “Fruity Wit Black”, der også var tåget, men til gengæld var den helt rød og ganske syrlig i duften.
Smagen fortsatte i den syrlige dur, salt, frisk og med en lidt jordet smag af solbær.

Den anden brygger var Danni Borchman fra Viborg. Hans bud var en Gose, brygget helt uden humle og den faldt i medlemmernes smag og fik 8 point. Dermed var 3. pladsen denne aften sikret.
Den var uklar og mørkegul i glasset og den duftede umiskendeligt af ingefær.
For smagsløgene var Gosen frisk, saltet, en god del citrus og selvfølgelig også ingefær, der sammen med Verbena (En citrusfrugt) var to af de tre tilsætninger til øllet. Ribs var den tredje, men den smagsnuance fandt jeg ikke.

Aftenens 4. øl stod Thorbjørn Jacobsen for og den havde han døbt ”Turbo Geuze”, en Blåbær Sour på 4,5%. Den fik 8 point ligesom Gosen, men p.g.a færre 2 point'er blev det kun til en 4. plads. I min bog klarede den sig lidt bedre og jeg rangerede den på en andenplads.
”Turbo Geuze” stod flot klar mørkerød med et blåligt skær i glasset. Den forskrækkede duftesansen noget med en nærmest eddikesur aroma - Smagssansen blev glædet med friske og syrlige blåbær, dertil en del gærsødme, men også en del syrlighed, lidt af eddike.

Michael Høegh havde brygget ”Zilly Easter”, der, som navnet siger, var brygget til påsken. Den skulle være baseret på den dejligt humlede ”Påskefabel” fra det gamle ”Baggårdsbryggeriet”, men den må være blevet inficeret i de 5 måneder siden påsken, for den både duftede og smagte underligt syrlig.
Det var synd, for ambitionen var god og havde ”Zilly Easter” levet op til ”Påskefabelen”, var det helt anden sag.

Flemming og Charles er bryggere i Baggårdens Bryggerlaug og de havde medbragt en ”Rochefort 8” klon. Den fik 6 point og dermed indtog de aftenens 5. plads.
”Rochefort 8” klonen var på fad og den var nærmest colafarvet. Den duftede sødt af gær og at der var brugt kandis i opskriften fornægtede sig ikke. Heller ikke i smagen, der var meget sød. Der var en del appelsinskal i også og man kunne tydeligt fornemme koriander, der dog ikke var så voldsom, som de havde lagt op til i beskrivelsen. Slutteligt var der en del bitterhed både smag og eftersmag.

Den 7. øl var Michael Knudsgaard mester for. ”Go Bock yourself!” hed den og det var en Doppelbock på 7,5%. Det var noget deltagerne (Inklusiv mig) kunne lide og den scorede hele 24 point - 1. pladsen var sikkert i hus.
Selv om den havde ret begrænset med skum, stod den klar og dybbrun i glasset. Duften var sød, lidt af brændt kiks og endelig også chokolade.
Sødmen var ligeledes tydelig i smagen, hvor den blev helt vinøs samtidigt med en klar kiksesmag kom til stede. Bitter sødme og chokolade var fremherskende på bagkanten, så selv om jeg ikke er den store fan af Bock øl, må jeg sige, at ”Go Bock yourself!” slet ikke var så ringe :)

Flemming og Charles havde også brygget den 8. øl, en ”Jule Gambrinus, Ver. 2”. Den var, som deres første øl, på fad, men var den knap så populær og der var kun et enkelt point til den.
”Gambrinusen” stod mørkebrun i glasset med et pænt blivende skum. Duften var af Pernod, anis, appelsin, ja i det hele taget juleagtigt, men det var for meget for min smag.
Smagen fulgte pænt op på aromaen med sødme, anis, appelsin og nelliker. Man kiggede sig hurtigt over skulderen, for sæt nu julekanen kom forbi :)

Aftenens sidste øl kom med 16 point ind på en sikker 2. plads. Bryghuset Kold Sundbæk stod for ”Spetakelfjederen”, som den hed og det var en Engelsk Barley Wine på hele 12,3%.
Den var brygget i 2019, så derfor var det ikke overraskende, at der ingen skum var på den ellers smukke og mørke kastanjefarvede øl.
Aromaen var sød og vinøs med lidt alkohol hængende bag ved. Smagen var som aromaen vinøs, men også med en karamelsød og lakrids karakter over sig. Alkoholen var varmende men lidt for tung, syntes jeg - Deltagerne var knap så kritiske, men god nok var den i hvert fald :)


Snakken var gået lystigt hele aftenen og den bar præ af, at der var masser af bryggere til stede, så brygmetoder, ingredienser og forslag til alternativer blev vendt og drejet flittigt.
Der var nogle flasker tilbage efter smagningen, så Thorbjørn blev valgt til auktionarius og det kom der en flot auktion ud af.
Tusind tak til bryggerne for deres arbejde med aftenens øl og også til Thorbjørn for at holde auktionen.

Vi ses til ”We go Classic” næste gang :)
Højt skum
Brian

Følg os på Facebook

De håndbryggede øl:

1) Bo Jensen,
    Fruity Wit Rhub,
    5,0%
2) Bo Jensen,
    Fruity Wit Black,
    5,4%
3) Danni Borchman,
    Gose.
    4,5%
4) Thorbjørn Jacobsen.
    Turbo Geuze,
    Blåbær Sour, 4,5%.
5) Michael Høegh,
    Zilly Easter,
    6,5%
6) Flemming og Charles,
    Rochefort 8 klon,
    6.8%
7) Michael Knudsgaard,
    Go Bock yourself!,
    Doppelbock,  7,5%
8) Flemming og Charles,
    Jule Gambrinus Ver. 2,
    6,0%
9) Bryghuset Kold Sundbæk,
    Spetakelfjederen,
    Engelsk Barley Wine, 12,3%