Den 28. september: We Go Classic


28. september sagde kalenderen og egentlig skulle vi have haft Viborg Bryghus på besøg, men da de med ret kort varsel meldte fra, kunne Jørn og Martin heldigvis springe til. Emnet var ”We Go Classic” med 10 vidt forskellige øl i klassiske stilarter og det klarede de to gutter på fornemste vis.
Vi var 16 medlemmer, som fik smagsløgene forkælet med alt lige fra klassisk lager øl, godt humlet IPA, bløde Stout, sød Bock, en enkelt syrlig til sluttelig Barley Wine.
Thorbjørn var stand-in for den sygdomsramte formand, Michael og efter lidt godt information fra bestyrelsen, gik Jørn og Martin i gang med aftenens tema: De klassiske øl.


De første 4 øl var af Lager og Ale typerne, men selvom de var nogle særdeles udmærkede repræsentanter for stilarterne, fik de ikke nogen stemmer undtagen ”Fullers, 1845”, der fik et enkelt.

”Andechs, Doppelbock Dunkel” fik med sin søde karamelagtige duft 4 point og dermed en 5 plads.
Den havde en klar kobberfarve med et ret flygtigt hvidt skum og den smagte ligesom den duftede sødt af karamelmalt, men også blød af chokolade og afsluttede med en ret bitter eftersmag – Netop den bitre eftersmag modsvarede den søde smag dejligt og det syntes jeg var et plus.

Med 6 point tog “Brouwerij Boon, Boon Mariage Parfait” pladsen som aftenens 4 bedste øl.
Den stod med en flot, klar og mørk korngul farve i glasset, mens det hvide skum hurtigt var væk igen.
Aromaen var syrlig, sød og lidt frugtagtig. Smagen fulgte flot op med samme syrlighed og sødme, men med lidt ekstra hestedækken over sig. ”Boon Mariage Parfait” var godt afbalanceret og ret tør og eftersmagen var ligeledes tør og dejlig syrlig – Den fik en fin førsteplads i min bog :)

Tredje pladsen tog ”Samuel Smith, Oatmeal Stout” sig af med 9 point.
En brun skumkrone smykkede dens mørke rubin farve og samtidigt slog en brændt duft af mørk chokolade mod næseborene.
Smagen var af brændt sødme, mørk chokolade og var dejlig blød med en rigtig skøn mundfylde. Afsluttende var den lidt bitter i eftersmagen.  

”Thomas Hardy, Ale 2018” måtte med sine 12 point lige nøjagtig nøjes med en 2. plads efter den norske ”Lervig”.
Det var en kobberfarvet Barley Wine, som nærmest ikke havde noget skum. Duft havde den til gengæld masser af med dens søde malt og frugter – En virkelig dejlig duft.
Der var også masser af sødme og malt i de bløde alkohol gennembløde frugter, som udgjorde denne Barley Winens krop. I det hele taget var der en dejlig varmende alkohol over eftersmagen.

Med 13 point fik ”Lervig, Perler for Svin” en snæver første plads i hus – Bestemt fortjent og jeg havde bedømt den, som min nummer 2 på aftenen.
Den stod tåget gult i glasset med en flot hvid skumkrone og der var en aroma af citrushumle og eksotiske frugter omkring glasset.
Smagen var af sød juice med mangohumle og en smule citrus oveni. ”Perler for Svin” havde en let bitterhed over sig og ville kunne serveres til næsten alt.

Den sidste øl skulle have været "Harviestoun, Ola Dubh" i 16års udgaven (Lagret på 16 års Highland Park fade), men ved en fejl fik vi en ”Harviestoun, Old Engine Oil, Craft Stout” i stedet.  Den var bestemt ikke dårlig men manglede en del i fadlagringen :)
Det faktum gjorde, at vi lavede lidt om på smagsrækkefølgen, så var fik den som 7 i stedet for nummer 10.
Tre point og en 6. plads blev det til for denne sorte Stout med det hurtigt svindende cremefarvede skum. Den duftede af mørk malt og sød chokolade og smagen fortsatte af samme tangent med mørk malt og sød chokolade. Chokoladen var igen dejligt markant i mundfylden og ”Old Engine Oil” sluttede af med kaffe i eftersmagen – Som før skrevet slet ikke dårlig :)


Der var en del øl tilbage fra smagningen, så vanen tro sprang Hans til som auktionarius og sørgende for, at de gode dråber blev delt godt ud blandt deltagerne - Tusind til for det, Hans.
Vi blev ledt godt ind i øllets stilarter uden det blev for meget. Der er hele 75 stilarter defineret for øldommerne, men Jørn og Martin gav en elegant præsentation, hvor vi fik blev meget klogere på 10 af de spændende stile.

Vi ses til Årsmødet næste gang, hvor vi også skal nyde øl sammensat mod ost – Det bliver lækkert :)
Højt skum
Brian

Følg os på Facebook

De klassike øl:

1) Hacker Pschorr,
    Münchner Hell, 5,0%
2) Shepherd Neame,
    Bishops Finger, 5,4%
3) Rothaus,
    Märzen, 5,6%
4) Fullers,
    1845, 6,3%
5) Lervig,
    Perler for Svin, 6,3%
6) Samuel Smith,
    Oatmeal Stout, 5,0%
7) Andechs,
    Doppelbock Dunkel, 7,1%
8) Brouwerij Boon,
     Boon Mariage Parfait, 8,0%
9) Thomas Hardy,
     Ale 2018, 13,0%
6a) Harviestoun,
      Old Engine Oil, Craft Stout. 6,0%