Vinter- og juleølssmagning

Den 27. november var vi 15 deltagere til årets Vinter- og juleølssmagning. Der var lagt op til en rigtig god smagning med et par gamle kendinge og ellers helt nyt fra hele 6 nationaliteter.
Vi var desuden 2 nye ansigter denne aften: 2 gange Claus og vi håber, at de fik et posi-
tivt indtryk af det, at smage på øl.

1) Twelve days 5,5% _ Hook Norton, England
2) Julegris(k) 5,8% _ Hornbeer, Danmark
3) Christmas 7,5% _ Leroy, Belgien
4) Brassin d'Hiver (Vinterbryg) 8,0% _ Brasserie de Saint Sylvestre, Frankrig
5) Ultra Pres X_mas blond 8% _ Brasserie Ecaussinnes, Belgien
6) Christmas Ale 2012, 9,4% _ Fur Bryghus, Danmark
7) Funky Elf 9,5% _ Hornbeer, Danmark
8) Samiclaus 14% _ Shcloss_Eggenberg, Østrig
9) Mein Eisbock Barrique, 12% _ Schneider, Tyskland 

Med tankerne på "Grisk" fra tidligere på året, var forventningerne høje til "Julegris(k)" fra sjællandske Hornbeer.
Den har en sød, kraftig krydret nærmest glögagtig duft og smagen er maltsød og igen meget krydret. Det er en OK øl, men den er lidt for krydret for min smag og den levede ikke op til forventningerne. Interessant er det imidlertid, at brygmesteren overhovedet ikke har brugt nogen krydderier under brygningen - Den kryddere smag kommer fra gæringen og lagringen.....

Hele 3 øl deltes om 4. pladsen denne aften:
"Ultra Pres X_mas blond" fra Brasserie Ecaussinnes var den ene: Det var en rigtigt maltøl med en duft af ja, fyldig malt og ligeledes en sød smag af malt - På den gode måde og den førte mine tanker hen på rørsukker.
Den anden var "Funky Elf" fra danske Hornbeer - En juleøl med "Vild" gær. Det var en spændende øl med dens duft af lakrids i blandet lidt gueze - en duft af hestestald er ikke helt ved siden af og det skyldes helt klart Bretannomyces gæren. Smagen var ligeledes lidt af lakrids med lidt tør guezesmag i - Den skjulte de 9,5% alkohol meget godt.
Den tredje og sidste på den delte 4. plads var af en tredje type - "Mein Eisbock Barrique" fra tyske Schneider, som er modnet i 15 måneder på Pinot Noir fade. Det gav den en intens duft af kirsebær og vanilje med en sød, nærmest rødvinsagtig karakter. Smagen er også meget vinøs af vanilje og bær med en sød, varig og behagelig eftersmag - En rigtig god dessertøl.

Den første øl vi fik var "Twelve days" fra Hook Norton og selv om den var den svageste af aftenens øl, gik den ind på en 3. plads i kampen om aftenens bedste øl. Endnu en gang fik vi vist, at englænderne er gode til at skabe gode smagsfulde øl men samtidig forholdsvis alkoholsvage øl.
Den havde en lidt stikkende duft af malt og lidt humle. I smagen ligeledes lidt spids og nøddeagtig, men samtidig havde den en behagelig sødme.

På en klar 2. kom "Samichlaus" fra østriske Schloss_Eggenberg. Den praler af, at have været den stærkeste øl i verden, men det må siges, at den skuler sine 14% alkohol flot - Den havde en tydelig duft af karamel og en nærmest portvinsagtig aroma. Smagsmæssigt var den sød og vinøs med masser af rugbrød iblandet. Den var ligeledes cremet og i det hele taget en rigtig god dessertøl

1. pladsen var ligeså klar: "Christmas Ale 2012" fra Fur bryghus er en sødmefuld øl med en dejlig duft af malt og lakrids. Den smagte ligeledes af lakrids, malt, citrus og karamel med en rigtig god fylde og en god balance mellem bitterhed og sødme. Sine 9,4% alkohol kamuflerede den godt og det er en rigtig god juleøl - Krydret lige tilpas.

Valget af denne aftens klassikker blev meget spændende. Mulighederne var følgende:
Carlsberg, 47 - 7,0 %
Thisted Bryghus, Thy Bock - 8,0 %
Hancock, Old Gambrinus, Dark - 9,5 %
Spændende var det fordi, der kun var en enkelt stemme, der delte de to, der ikke blev valgt "Thy Bock" og "Old Gambrinus" fra "Carlsberg, 47", som vandt afstemningen.
Det var desværre ikke det rigtige valg og nogle mente da også, at kunne huske, at "Carlsberg, 47" havde været aftenens "Gæt en klassiker" før (Det var tilbage i april).
Det var "Hancock, Old Gambrinus, Dark ", som gemte sig bag bardisken.

Med et ønske om en god jul og et velsmagende nytår: Vi ses til næste år.
Brian

Aftenens vinter/juleøl


1) Twelve days 5,5%
 -  Hook Norton England

2) Julegris(k) 5,8%
 -  Hornbeer Danmark

3) Christmas 7,5% - Leroy Belgien

4) Brassin d'Hiver
    (Vinterbryg) 8,0%
 -  Brasserie de Saint Sylvestre
    Frankrig

5) Ultra Pres X-mas blond 8%
  - Brasserie Ecaussinnes Beligien

6) Christmas Ale 2012, 9,4%
 -  Fur Bryghus, Danmark

7) Funky Elf 9,5%
  - Hornbeer Danmark

8) Samiclaus 14%
  - Shcloss-Eggenberg Østrig

9) Mein Eisbock Barrique, 12%
  - Schneider, Tyskland