Årets ølnyhed(er) 2012

Tirsdag den 26 februar afholdt vi, vanen tro, ølvalg. Vi smagte, så vidt det vides, som den eneste af DØEs lokalafdelinger, på alle de tolv kandidater på flaske. Det var vi temmelig stolte af og at det var muligt, kan vi takke Erling for. Han havde været på øljagt fra Ålborg til Nyborg - Det kan man da kalde en rigtig ølentusiast!
Vi var 15 denne aften og også denne gang var der nye ansigter med: Tove og Søren var med Hans, for at se om ølsmaging var noget for dem og Tony var med som nyt medlem af Holstebro afdelingen. Han har tidligere været medlem af både afdelingerne i Horsens og Århus Syd - Velkommen til jer.


Vi havde valgt at give 2 point til den bedste og 1 point til den næstbedste øl i hver kategori og først kastede vi os over øllene i kategorien op til 5,9 %: 

1) Mørk Hvede, Indslev Bryggeri - 4,9%
2) Kakerlakpuler, Pladderballe Bryghus - 5,5%
3) Eskil, Hornbeer - 5,6%
4) Julegris(k), Hornbeer  - 5,8%
5) Hoppy Christmas, Ugly Duck Brewing Co. - 5,9%
6) Simcoe & Chinook IPA, Ugly Duck Brewing Co. - 5,9%
7) Chokolade Chili Porter, Det lille Bryggeri - 5,8%

“Mørk Hvede” fra “ Indslev Bryggeri” fik ingen point. Den duftede af banan og syrlig abrikos og smagte sødt af banan krydret med citrus og nelliker. Desværre var den lidt “død” i det, men nuancerne kom dog frem lidt efter lidt.

“Kakerlakpuler” fra “Pladderballe Bryghus” syntes jeg var personligt var bedre, men den fik heller ingen point. Den havde en aroma af ristet malt og lidt kaffe og smagte brændt af hårdt ristet malt med kaffenoter. Den var lidt vandet, men alligevel bitter i eftersmagen. “Kakerlakpuler” er en OK øl, der ikke fornærmer nogen og god at begyn-
de med, hvis man ikke er vant til stout/portere.

“Julegris(k)” fra “Hornbeer” fik et enkelt point. Duften var syrlig med nelliker og smagen var af nelliker, lidt bitter og syrlig. Man kunne tro at syrligheden kom fra brettanomyces gær, men den gærtype er slet ikke anvendt i denne bryg. Øllet virker ikke helt afbalanceret.

“Chokolade Chili Porter” fra “Det lille Bryggeri“ fik også 1 point. Det må siges, at være aftenens mest specielle øl og at dømme efter deltagernes reaktioner, var det bestemt ikke ligegyldig om man fik først eller sidst af flasken.... Jeg fik lidt af bundfaldet :)
Den duftede af støvet lakridsrod og smagte af sød kraftig malt, lidt chokoladeagtig ikke mindst af chili, som bare voksede og voksede bagest i ganen og øverst i hal-
sen...... Jeg fik som sagt sidst og det varede lidt, før chilien var væk fra ganen. Vi havde heldigvis på forhånd lagt smagningen af “Chokolade Chili Porteren” lige før pausen, så der var noget brød til at klare ganen med. Bortset fra at chilien var lidt stærk, var det bestemt en god oplevelse.

“Eskil” fra “Hornbeer” fik 2 point og det var en god “gammeldaws” øl, som havde en dejlig aroma af ristet malt. Smagen var sød maltet med belgisk gæragtigt karakter og der var også lidt syrlighed iblandet. “Hornbeer” kalder den selv for en munkeøl og jeg det giver dem ret i - Ikke dårligt.

“Simcoe & Chinook IPA” fra “Ugly Duck” fik 19 point og duftede dejligt af blomstret citus humle, fulgt op af en smag af citrus humle med en herlig bitterhed og en god maltfylde.

“Hoppy Christmas” fra “Ugly Duck” var også for humleelskere og fik hele 22 point. Den havde en aroma af blomstret orange humle med en god maltfylde bag. “Hoppy Christmas” smagte vidunderligt af orange humle med en skøn bitterhed og rigtig velafbalanceret maltfylde. En rigtig dejlig rund mundfuld af himmerige :)
Om man var mest til den ene eller den anden af “Ugly Duck’erne” afhang af, om man var til citrus eller orange humle - De var rigtig gode begge to.


I pausen fik vi hjemmelavede boller med spegepølse. Det var Bente, der var bagemester og det var vi mange, der var glade for - Mange tak for det, Bente.
Mens vi tyggede på bollerne, skulle vi også finde aftenens klasikker, som denne gang var en Pale Ale eller IPA:
Fullers I.P.A., Fullers. England - 5.3  %
Pale Ale, Sierra Nevada Brewing Co., USA - 5.6  %
Bombay Pale Ale, Nørrebro Bryghus, Danmark - 6.5  %
Det var snedigt fundet på af Niels (Han stod for aftenens klasikker), at valget stod mellem en traditionel englænder, en sprælsk amerikaner og et dansk mikrobryg.
Der var generel enighed om, at der ikke var humle nok i øllet til at det kunne være en “Sierra Nevada” og der var heller ikke den store tvivl om vinderen idet, der var 5 stemmer på “Bombay Pale Alen” og 9 stemmer på “Fullers”. Og det viste sig at holde stik.


Nu var tiden så moden til, at vi kunne kaste os over øllene i kategorien 6 % og over:
 
8) Grisk, Hornbeer - 6,4%
9) Hopfest, Ugly Duck Brewing Co. - 7,5%
10) Willemoes Jul 2012, Bryggeriet Vestfyen - 9%
11) Christmas Ale 2012, Fur Bryghus - 9,4%
12) Imperial Vanilla Coffee Porter, Ugly Duck Brewing Co. - 10%

“Willemoes” fik ingen point, men det var en OK øl med sin duft af humle med lidt alkohol og bløde smag af karamel malt og lidt humle. Det der gør den lidt for meget, er dens helt klare smag af alkohol - Den kunne måske blive bedre af at ligge et år eller to?

“Hopfest” fra “Ugly Duck” fik 2 point og var en øl, der duftede svagt af humle og havde en blød smag af humle med en god maltfylde. Den virkede, som om den havde tabt meget af sin “humlekraft”, så jeg prøvede èn fra et helt nyt bryg dagen efter. Den havde en helt anderledes duft af frisk grape humle og en dejlig bitter smag med vedvarede blød humlesødme. Humlet øl skal smages frisk aftappet!

De to næste øl fik begge 10 point og “Grisk” fra “Hornbeer” måtte nøjes med 3. pladsen, da den havde færrest første valg. Den havde en herlig imødekommende duft af sød blomster humle og sød malt, mens den havde en dejlig bitter, citrushumlet smag og så var den rigtig godt velafbalanceret.
Jess havde valgt ikke at uddele sit ene point, så det gav ham lidt stof til eftertanke, at han havde kunnet afgøre hvilken øl, der fik 2. og 3. pladsen :)

“Imperial Vanilla Coffee Porter” fra “Ugly Duck” indtog således 2. pladsen med en duft af blød kaffe og en smag af risted malt og blød kaffe med lidt alkohol. Den var lidt vandet i smagen, men det var på den gode måde. Et par dage efter smagte jeg også denne øl fra et nyt bryg og nu var der blomsterhumle og bitterhed i både smag og duft.

“Christmas Alen” fra “Fur Bryghus “ var vores vinder med hele 22 point. Den var flot ravgylden med en duft af sødmefyldt malt tilsat noter af lakrids. En vidunderlig blød og fyldig mundfuld med smag af karamal, nuancer af lakrids og en anelse varmende alkohol.


Til slut fik Erling overrakt en flidspræmie skænket af Aksel fra Vin og Delikatessehuset - En Amarcord Volpina i en 3 liters udgave.
Tillykke med præmien, Erling - Den er velfortjent.

Tak for en rigtig vellykket valgaften - Vi ses til påskesmagningen.
Brian

Valget stod mellem:

Øl i kategorien op til 5,9 % ABV:  
1) Mørk Hvede,
    Indslev Bryggeri - 4,9%
2) Kakerlakpuler,
    Pladderballe Bryghus - 5,5%
3) Eskil,
    Hornbeer - 5,6%
4) Julegris(k),
    Hornbeer  - 5,8%
5) Hoppy Christmas,
    Ugly Duck Brewing Co. - 5,9%
6) Simcoe & Chinook IPA, 
    Ugly Duck Brewing Co. - 5,9%
7) Chokolade Chili Porter,
    Det lille Bryggeri - 5,8%

Øl i kategorien 6 % ABV og over: 
8) Grisk, 
    Hornbeer - 6,4%
9) Hopfest,
    Ugly Duck Brewing Co. - 7,5%
10) Willemoes Jul 2012, 
      Bryggeriet Vestfyen - 9%
11) Christmas Ale 2012, 
      Fur Bryghus - 9,4%
12) Imperial Vanilla Coffee Porter
      Ugly Duck Brewing Co. - 10%