Årets Ølnyheder 2013

Den 25. februar stod valg af ”Årets Ølnyheder 2013” på plakaten. Vi var mødt 16 med-
lemmer op, eller rettere 15 og en ”stand in” – Det var Thorbjørn, der i stedet for kæresten, Charlotte, havde taget sin moder med. Jeg håber, at hun fandt smagningen spændende og at Charlotte ikke fik stress over de mange opgaver, der holdt hende væk fra vores ølvalg.
Erling, Thorbjøn og undertegnende havde haft held til at skaffe alle ti kandidater og dermed klæde os bedst muligt på til valget af ”Årets Ølnyheder 2013”:

Valget var ligesom sidste år delt op i to:
Øl i kategorien op til 5.9 %:
1) Ugly Duck Brewing Co., Miami Vice, 4,8%
2) Hornbeer, Ras (Grisk Light), 3,2%
3) Humleland, Det gule akvarium, 5,5%
4) Ugly Duck Brewing Co., Amarillo & Citra IPA, 5,9%
5) Syndikatet, Spionen Undercover IPA, 5,6%

Øl i kategorien 6 % og over:
6) Indslev Bryggeri, Frederiks Jul, 8,0%
7) Bryggeriet Vestfyen, Willemoes Jul 2013, 8,5%
8) Ugly Duck Brewing Co., Putin, 9,8%
9) Frederiksodde Håndbryggere, Frederik III Imperial Stout, 10,1%
10) Hornbeer, Viking Chili Stout, 10,0%

Bortset fra at var der to valg i valget, kørte vi med det sædvanlige system – 2 point til den bedste og 1 point til den næstbedste øl:  


I den laveste alkohol gruppe var man lidt på den, hvis man ikke bryder sig om IPA´er – Det var hele fem af dem, men de var bestemt ikke ens. Alligevel måtte vi tælle point-
ene to gange, fordi der var smuttet en enkelt stemme og det kunne afgøre aftenens vinder.

”Syndikatet, Spionen Undercover IPA” fik et enkelt point. Den duftede en del af mango- og meget af ”gammel” humle – Lidt ligesom en god lagret IPA.
Smagen var ligesådan og mindede mig ikke meget om, da jeg smagte den for ca. et halvt år siden. Kapslerne sad godt fast, men også lidt skævt – Måske havde øllene fået lidt luft eller havde stået for varmt? Det kan man kun gisne om, men øllene var i hvert fald ældet hurtigt.

Der var 2 point til ”Humleland, Det gule akvarium”. Aromaen var syrlig og lidt af citrus humle på en lidt kunstig måde.
Den smagte helt klart bedre end den duftede. Citrusskal, lidt passion, bitterhed og en tør kant er de smagsnuancer, der dukker op. Lidt sødme sammen med bitteheden kom-
mer der også. Den smagte bedre for hver slurk, men den duftede ikke godt.

6 point var der til frokostøllen, ”Hornbeer, Ras”. Selvom om det ser sådan ud på point-
ene, er det bestemt ikke ensbetydende med, at det er en middelmådig øl. Den svage procent gjorde bare, at den manglede den smule i kroppen til at kunne kæmpe med i toppen.
Vi var så heldige, at vi kunne smage på to udgaver af den samme øl – Den ene var ny-
tappet og den anden var 3 mdr gammel. Når den drejer om en humlet øltype, forventede man, at den nyeste ville være bedst, men her var balancen i øllen helt klart bedre i den gamle. Derfor har jeg valgt, at bedømme den ældste:
Den duftede dejligt af citrus/abrikos humle. Smagen var også i den humlede retning og den smagte meget af abrikos/mango humle. Der var også et hint af stå i den og så havde den en del bitterhed. Den virkede en smule tynd/vandet i kroppen – Især i efter-
smagen.
Men præcis som jeg huskede den, var ”Ras” en rigtig god frokostøl.

Der var hele 18 point til “Ugly Duck Brewing Co., Amarillo & Citra IPA”, som dermed fik en 2. plads i kategorien under 6%.
Der var tydeligt aroma af fyrre nåle og også lidt af grape humle. Smagen var sød, fyrre humlet, bitter og samtidig meget blød. Den var let støvet i det og så var den grapeag-
tig og bitter i eftersmagen. En rigtig god IPA - Min personlige favorit.

Vinderen blev Ugly Duck Brewing Co., Miami Vice, som fik 21 point denne aften. Der var citrus og abrikos i den meget humlede duft. Smagen var først af citrus humle, der-
næst af abrikos, sød, bitter og den havde en dejligt olieret konsistens. Eftersmagen var dejlig bitter, men også lidt tynd i det - Bestemt en IPA af den gode slags :)


I kategorien over 6% var der nu også spænding om udfaldet:
Den fik ganske vist ingen stemmer med ”Indslev Bryggeri, Frederiks Jul” var alligevel en spændende øl. Da vi først fik den i glasset var den kold og duftede kun lidt syrligt, men efter at have varmet kom der også lidt banan frem. Generelt duftede den dog ikke af meget.
Den smagte sødt – alá brunsvire, tørt og syrligt og da den blev varmere kom der også lidt daddel frem.

1 stemme fik “Ugly Duck Brewing Co., Putin” og dermed en 4. plads, men til trods for den enkelte stemme var ”Putin” en god stout.
Aromaen var af kaffe, lakrids og ristet røgmalt. Smagen var røget og dejlig blød lakridsagtig. Den smagte af meget end den duftede af og så var den tør men også med en del alkohol i eftersmagen.

”Bryggeriet Vestfyen, Willemoes Jul 2013” fik 8 point, men også her snyder tallet for den var helt på højde med de to bedste øl – Den manglede bare lige det sidste.
Den havde en aroma af egetræ, Kaluha og rosin – Det lyder lidt spøjst, men den var faktisk god. Smagen var lidt i samme stil med kaffe, rosin, Kaluha, egetræ og choko-
ladeagtig sødme. Den sluttede af med lidt alkohol.

I toppen var også her noget af en tvekamp:
”Hornbeer, Viking Chili Stout” trak det korteste strå og måtte ”nøjes” med 2. pladsen med 18 point.
Den var chokolade- og lakridsagtig i duften og den var spids i næsen, hvilket helt sik-
kert skyldtes Chilien.
Den smagte af vanilje og sød lakrids, var bitter og så varmede den i munden (Chili). Efterhånden som man fik anden og tredje slurk, var der måske lidt rigeligt chili i efter-
smagen – I forhold til Hornbeer smagningen i november var der lidt mere vanilje og chili i, end jeg husker, men den lignede heldigvis sig selv godt nok.
 
Med 21 point løb ”Frederiksodde Håndbryggere, Frederik III Imperial Stout” med aftenens sejr.
Den kan egentlig beskrives ganske kort: Den duftede af blød, sød lakrids og havde lige-
ledes en smag af blød lakrids, sødme, kaffe og så havde den en tør eftersmag – Den kom sikkert fra den tilsatte sorte peber. Mums – Min favorit.


Med ti øl forbi smagsløgene havde vi valgt at udsætte ”Gæt en klassiker” til næste smagning. Tak for en rigtig god og hyggelig smagsaften til alle deltagerne og vi ses igen den 25.marts til smagning på Påskeøl.

Højt skum
Brian

De 10 kandidater:

Øl i kategorien op til 5.9 %:
1) Ugly Duck Brewing Co.,
    Miami Vice, 4,8%
2) Hornbeer,
    Ras (Grisk Light), 3,2%
3) Humleland,
    Det gule akvarium, 5,5%
4) Ugly Duck Brewing Co.,
    Amarillo & Citra IPA, 5,9%
5) Syndikatet,
    Spionen Undercover IPA, 5,6%

Øl i kategorien 6 % og over:
6) Indslev Bryggeri,
    Frederiks Jul, 8,0%
7) Bryggeriet Vestfyen,
    Willemoes Jul 2013, 8,5%
8) Ugly Duck Brewing Co.,
    Putin, 9,8%
9) Frederiksodde Håndbryggere,
    Frederik III Imperial Stout,
   10,1%
10) Hornbeer,
      Viking Chili Stout, 10,0%