Håndbrygger aften

Tirsdag den 29. april var der, for første gang i afdelingens historie, Håndbryggeraften. Der var mødt 15 medlemmer op og de fik vist og smagt på nogle overraskende og virkeligt gode øl. Et enkelt nyt ansigt var der også i mellem – Preben har været medlem i et par år, men det var første gang, at han var med til en smagning. Et stort velkommen til ham :)

Lehmann Højriis fra "Struer Håndbryg", Heine og Christopher fra "HC Bryghus" og Ib Winckelmann fra ”Bøvlebryg” fortalte med iver og evner om det at brygge øl.
Der var en spændende fortælling om, hvordan Baggårdsbryggeriets udstyr var havnet hos Lehmann i Struer, samtidig med at roen blev bevaret i det Lehmannske hjem.
Den lærerstuderende, Chistopher og tømmeren, Heine kunne på en underholdene måde og fuld af selvironi berette om, hvordan man selv bygger sit bryganlæg op og alligevel kan lykkedes med at lave nogle overraskende gode øl. 
Ib fortalte på sin besindige vestjyske vis om, hvordan han i sin ”Chili Stout” fra ”Bøvlebryg” havde brugt 300 gram frisk chili i blot 27 liter øl, uha, uha :)

Men før vi slap håndbryggerne løs, havde vi tre flotte øl mærker at uddele:
Torben Mouritzen fra ”Fox & Hounds” og Aksel Laustsen fra ”Vin- & delikatessehuset” modtog begge stolte ”Dansk Ølmærke 2014” for et flot arbejde for det gode øl. Paul Hancock fra ”Estate Wine” kunne desværre ikke være tilstede, men han fik den om fredagen i ugen efter og var mindst ligeså stolt.
Et stort tillykke til dem alle tre :)


Så var det håndbryggernes tur og udvalget var således:
"Struer Håndbryg" ved Lehmann Højriis:
1) Saga, 4,6 %
2) Hvedeøl, 4,5 %
3) Påskebryg, 5,9 %
4) Skonnert, 6,5 %

"HC Bryghus" ved Heine og Christopher:
5) Lalleman, undergæret pilsner, 6.2%
6) Paulus, bayersk inspireret hvedeøl, 6.2%
7) Klodshans, amerikansk inspireret pale ale, 6.4%
8) Karl Smart, weizenbock, 9.1%

”Bøvlebryg” ved Ib Winckelmann:
9) Silence of the Lambs, Påskeale, 9,1%
10) Stout, med røgmalt og humle, 5,5%
11) Masala Chili Stout, 11.1 %


Afstemningen klarede vi med systemet, som vi efterhånden kender ret godt – 2 point til den bedste og 1 point til den næstbedste øl: 

Lehmann Højriis havde for vores skyld taget en ”Hvedeøl” med, men den var kun lagret i 14 af 30 planlagte dage. Det var hans første hvedeøl og han var naturligvis ganske spændt på, hvordan vi ville modtage den.
Den duftede syrlig og lidt af banan. Smagen var af bitter citrus og den virkede meget karboneret og den manglede noget i fylde. Et par uger eller 3’s lagring ville måske tage noget af karboneringen og give mere fylde,
Den smagte OK, men egentlig ikke meget af hvedeøl – Måske skulle man prøve den færdiglagret?

Der var 2 point til ”Skonnert”, som duftede af humle og lidt røg. Den var bitter i smagen og med lakrids, som fik lidt sødme fra rørsukkeren. Den skræmte ikke nogen væk og er en udmærket Stout for smageren, som holder af ikke så tunge øltyper. For smageren, der er til tovværk, kaffe og chokolade i større mængder, er ”Skonnert” ikke helt kraftig nok.

4 point gik til ”Saga” fra "Struer Håndbryg" - Den duftede syrligt og tørt af strå.
Den smagte humlet af strå med et stænk af mynte og den var både saltet og syrlig. Det var en udmærket øl og helt uden de problemer med en plumret og aggressiv (Nærmest eksploderende ud af flasken) øl, som vi var nogle, der tidligere havde prøvet. Lehmann var godt klar over problemet og kunne berette, at han havde løst det.
Den vi fik denne aften, var en fin pilsner med en lille kant i form af mynten. Uhmm.

5 point var der til "Struer Håndbryg, Påskebryg”, som havde en sødlig aroma med lidt anis over sig.
Smagsmæssigt var den bitter, lidt maltsød med rørsukker og igen lidt anis over sig.


”Klodshans” fra ”HC Bryghus” blev præsenteret af Heine og Christopher. Man må tage hatten af for dem, da det var den første øl, de havde lavet. Under brygningen havde de fjumret gevaldigt i det (Bl.a. tabt den udkogte malt ned i mæsken, så de var nød til at filtrere den fra igen…), men til trods for mange de smuttere, var det lykkedes at skabe en drikkelig øl - Deraf navnet, ”Klodshans” :)
Den fik dog ingen point ved afstemningen, men selvom den, som den eneste af deres bryg, lige havde smagen af hjemmebryg over sig, var det et udmærket førstebryg.
Den duftede af humle, strå og citrus. I smagen var der, som før nævnt, lidt hjemmebryg, men samtidig havde den citrus, sødme nærmest noget maltagtig i sig.

” HC Bryghus, Paulus” indbragte 5 point og jeg blev lidt imponeret, da de fortalte, at der ikke var tilsat ekstra kuldioxid til nogle af deres øl. I alle deres øl brugte de at tilsætte en lille smule sukker under lagringen, som så gav den ønskede CO2.
”Paulus” havde en sød aroma af tørret abrikos - Rigtig hvedeølagtig. Smagen var sød af abrikos og mørk sukker. Den smagte ret godt!

Der var en 6 point og en tredjeplads til ”HC´s Lalleman”, som var en stærk og undergæret pilsner. Det kræver en relativ lav temperatur (Typisk 10 til 16 grader) under gæringsprocessen, når der bruges undergær (Man kalder gæren sådan, da den bundfælder under gæringen). Derfor havde de grundet manglede kølekapacitet brygget den i vinters – Tankerne bæres næsten hen på en salig I. C. Jacobsen :)
Den duftede blødt af tør græs og strå. Smagen var ligeledes sød og blød, men samtidig tør. Der var tydeligt græs i den og den skjulte de 6.2 % godt. Slet ikke dårligt!

Hele 12 point fik ”Karl Smart” fra "HC Bryghus" og dermed var den kåret til aftenens næstbedste øl.
Den duftede herligt af syltede kirsebær, men den kunne dog ikke helt skjule de 9,1% alkohol.
I smagen var en del sødme, syltede kirsebær, lidt bitterhed (Porse eller måske kirsebærsten) og godt varmende alkohol. Eftersmagen var lidt bittert af mandler. Uhmm.

Thorbjørn stod denne gang for ”Gæt en Klassiker”, som i dagens anledning var blevet til ”Gæt en Stout”. Valgmulighederne var:
”Draught” fra ”Guinness”, “Oyster Stout” fra “Marston's” og en ”Double Chocolate Stout” fra “Young's”. Også denne gang var medlemmerne ret enige om, hvilken øl der gemte sig bag baren, da både ”Guinness” og “Marston's” kun hver især fik to stemmer. Med hele 13 stemmer havde de valgt en “Young's,” men i modsætning til sidste gang, fik de ret – Det var nemlig en ”Double Chocolate Stout” fra “Young's”.
Den kvikke læser har måske bemærket, at det var en umulig stemmefordeling, da der blev afgivet 17 stemmer og vi kun var 15 medlemmer….. men det var fordi håndbryggerne stemte med og at Thorbjørn jo heller ikke deltog i afstemning.

De sidste 3 øl stod Ib Winckelmann med sit ”Bøvlebryg” for – Bryggen er navngivet efter Ib´s hjemadresse i Bøvlingbjerg :)
Hans indgangsvinkel til at brygge er, ud over sin begejstring for denne herlige drik, at han har studeret cand scient i kemi og fysik på Odense Universitet. Så den teoretiske viden er også i orden.

Vi har ved flere tidligere lejligheder haft mulighed for at smage nogle af hans øl, bl.a. hans ”Masala, Chili Stout” tilbage i september 2013. De sidste øl fra denne bryg, havde han med denne aften.
Dengang syntes jeg, at der var lidt rigeligt med chili i både duft og smag, men dengang var der også en del andre, som syntes, den var helt fin.
Denne lagrede udgave duftede af sød malt og virkelig stærkt af chili.
Smagsmæssigt var der sød malt, nærmest sød rosin i den til at starte med, men ..….. rosinen blev afløst af STÆRK chili - Dog uden at gå over i lakridsrod med ild i, som nogle enkelte af de meget stærke chiliøl jeg har smagt fra ”Kølster”s hånd. Men lagringen havde virkelig fremhævet chilien og jeg glemte helt de 11,1% alkohol…. :)
Selv om både Thorbjørn og Charlotte var begejstrede, fik den dog ingen point.

“Silence of the Lambs” fik kun 2 point, men var bestemt ikke dårlig.
Denne påskeale på hele 9,1% alc. havde en aroma af strå og sød alkohol, på den gode måde.
Den smagte sødt (Rørsukker), af banan og tydeligt af belgisk gær - Slutteligt var der en varmede alkohol, som jeg godt kunne li´.

Aftenens vinder var “Stout” fra ”Bøvlebryg” med 13 point og dermed var den kun en enkelt stemme foran ”Karl Smart” fra "HC Bryghus”.
Ib havde ikke nået at sætte etiketter på flaskerne, men han kunne fortælle, at der kun var 5.5% i øllet.
“Stout” havde en duft af sødme, røg og rigtig Highlander tøv – Lige i min smag.
Smagsmæssigt var der humle og masser af sød røg og Islay tørv. Denne smag kombineret med den relativt lave alkoholprocent, gjorde den også til min vinder :)


En stor tak til håndbryggerne for en underholdene aften, der bestemt også gav noget godt øl til smagsløgene.
Vi ses næste gang, hvor Christian Scheffel vil fortælle om øltyper.

Højt skum
Brian

Øllene denne aften:

Struer Håndbryg:
1) Saga, 4,6 %
2) Hvedeøl, 4,5 %
3) Påskebryg, 5,9 %
4) Skonnert, 6,5 %

HC Bryghus:
5) Lalleman, pilsner, 6.2%
6) Paulus, hvedeøl, 6.2%
7) Klodshans, pale ale, 6.4%
8) Karl smart, weizenbock, 9.1%

Bøvlebryg:
9) Silence of the Lambs,
    Påskeale, 9,1%
10) Stout,
      med røgmalt og humle, 5,5%
11) Masala Chili Stout, 11.1 %