Ny vs. ældre ved Arne Haahr

Det er nu blevet tirsdag den 30. september og 11 ølnydende deltagere var klar til at smage på nye versus ældre øl.
Arne forklarede om sin passion for ”godt lagrede” øl og om hvordan humlesmagen forsvinder og smagen ofte går hen i retning af rigtig maltede øl med smagsnuancer som rosiner, dadler og vinøsitet, som de fremhævende smage i paletten.
Som en ”hovedregel” skal øllets alkoholprocent være på 7 eller derover for at kunne holde sig i længere tid, men det er dog ikke altid tilfældet. Så længe flasken/dåsen ”pifter” når den åbnes, er det ikke sundhedsskadeligt, at drikke indholdet, men det garanterer jo ikke for smagen :)
Vi har jo nok alle prøvet at åbne for en pilsner, der har været alt for langt ”over dato” -  Pyha, det kan være en temmelig træls oplevelse, men på den anden side kan øllet også have udviklet sig godt. Men med de alkoholsvage øl er det at gemme øllet altså noget mere af en gambling og kan ikke ligefrem anbefales.

Undertegnede stod, selvom det var ganske ufrivilligt, for en del af aftenens underhold-
ning, idet aftenens første øl sprøjtede ud over bordet (og mig), den anden øl skød proppen lige forbi mit venstre øje og så havde jeg lavet et par småfejl i det udleverede materiale for aftenen….. Ja, ja, men det var da heldigvis en god ølsmagning :)


Arne havde planlagt aftenen sådan her:

1) Kronenbourg, Obernai, 4,5%: Sandsynligvis fra 1998
2) Harboe, Stout, 4,6%: Udløb 2010
3) St Feuillien, Forårsbryg, 7.5%:  Udløb 2012
4) St Feuillien, Cuvée De Pâques, 6,5%: Udløb 2015 (Ny)
5) Royal, Stout, 7,7%: 2004 (Udløb 2009)
6) Royal, Stout, 7,7%: 2014
 - Pause med ”Gæt en klassikker”
7) Vestfyen, Mocha Stout, 5,0%: 2014
8) Thisted Bryghus, Limfjordsporter, 7,9%: Udløb 2011
9) Thisted Bryghus, Limfjordsporter, 7,9%: Udløb 2015 (Ny)
10) Rochefort, 10, 11,3%: Udløb 2015
11) Rochefort, 10, 11,3%: Udløb 2019 (Ny)


Afstemningen om aftenens bedste øl skete som altid ved, at hvert medlem gav 2 point til den bedste øl og 1 point til den næstbedste:

Der var 4 point til to øl.
Den nye ”Limfjordsporter” fik 1 første og 2 anden placeringer og det rakte til en samlet 5. plads. Lakrids, lidt tovværk sammen med en smule alkohol udgjorde duften. Smagen var ligesådan, men var også iblandet lidt røg. I eftersmagen var den tør og lidt bitter – Uhm, en ”Limfjordsporter” er nu meget god.
Den nye ”Rochefort, 10” fik 2 første pladser og dermed lige nøjagtig den samlede 4. plads. Den duftede af rugbrød og dejligt af figner. Det var der ligeledes i smagen, men derudover sneg der sig både rosiner og lidt solbær ind over. Lidt behageligt alkohol var der også, så ”Rochefort, 10” var som altid en yderst behageligt bekendtskab :)

Den gamle ”Royal, Stout” stod til gengæld mere alene på 3. pladsen med 6 stemmer. Den duftede vinøst og herligt af sød lakrids. Smagsmæssigt var den sød, lakridsagtig, vinøs og lidt vanddig. Den var bitter og tør af mørk chokolade og den blev helt klar bedre af at stå lidt og få både ilt og varme. ”Royal, Stout” var absolut formand, Dans favorit.

To øl fik hver 10 stemmer, så afstemningen var meget spændende:
”St Feuillien, Forårsbryg” måtte ”nøjes” med en samlet 2 plads, men den var helt klart blevet bedre af at ligge. Nu var den nye udgave af den, ” Cuvée De Pâques” med 6,5 APV, en hel procent lettere i alkoholstyrken, så det var nok ikke helt rimeligt at sam-
menligne dem – Men det var i følge Ratebeer den samme øl, så det skulle jo prøves.
” Forårsbryggen” havde en aroma af syrlige figner og en sødme, som svarede meget godt til rørsukker. Den smagte ligeledes sødt(rørsukker), portvinsagtig med godt med figner og havde et strejf af alkohol over sig. Den var min favorit skarpt efterfulgt af aftenenes samlede vinder.
Den gamle ”Rochefort, 10” fik flest første pladser og løb derfor med den samlede sejr. Her var en dejlig duft af rosiner og en skøn vinøsitet. Smagsløgene blev forkælet med en vinøs blanding af marcipan og rosiner iblandet lidt varmende alkohol – Slet ikke dårligt :)


I pausen slappede vi af med ”Gæt en Klassikker”, som denne gang var en belgisk dubbel/brun. Niels stod for løjerne denne gang og det må siges, at det var gjort godt – Jeg blev selv snydt, da jeg et par dage forinden havde fået en “Leffe, Brune” og jeg mente, at det også var tilfældet her….. Men, nej.
Svarmulighederne var lidt sværere denne aften, da der var 4 kandidater denne gang frem for kun 3:
“Leffe,Brune”, 6.5 %
“Chimay, Rouge”, 7 %
“Westmalle, Dubbel”, 7 %
”Rochefort, 6”, 7.5 %
Der var 2 (Mig selv inklusiv), der stemte på “Leffe,Brune” og 2 der stemte på “Chimay, Rouge”. Deriblandt var formand, Dan, som var meget skråsikker i sin sag, men erfarin-
gen har jo vist os, at det kan være farligt….. :) ”Rochefort, 6” fik også 2 stemmer og da “Westmalle, Dubbel” fik 5 stemmer, var der ikke meget tvivl om, hvad vi syntes, det var for én.

Men endnu en gang var vi blevet snydt, for Niels hev en “Chimay, Rouge” frem bag baren til stor glæde for formanden :) Godt gået af Dan, Linda (Hun var den anden, der stemt på ”Rougen”) og ikke mindst af Niels, som havde lavet quizzen!


En stor tak til Niels for quizzen og til Arne for en spændende aften med godt øl til ganen :)
Vi ses til årsmødet – Jeg glæder mig til høre om jeres forslag og ideer til nogle af næste års aktiviteter.

Højt skum
Brian

Aftenens øl:

1) Kronenbourg, Obernai, 4,5%:
    Sandsynligvis fra 1998
2) Harboe, Stout, 4,6%:
    Udløb 2010
3) St Feuillien,
    Forårsbryg, 7.5%:
    Udløb 2012
4) St Feuillien,
    Cuvée De Pâques, 6,5%:
    Udløb 2015 (Ny)
5) Royal, Stout, 7,7%:
    2004 (Udløb 2009)
6) Royal, Stout, 7,7%:
    2014
7) Vestfyen, Mocca Stout, 5,0%:
    2014
8) Thisted Bryghus,
    Limfjordsporter, 7,9%:
    Udløb 2011
9) Thisted Bryghus,
    Limfjordsporter, 7,9%:
    Udløb 2015 (Ny)
10) Rochefort, 10, 11,3%:
      Udløb 2015
11) Rochefort, 10, 11,3%:
      Udløb 2019 (Ny)