Ribe Bryghus

Tirsdag den 27. januar var Brygmester, Lars Nielsen fra Ribe Bryghus en tur omkring Holstebro, hvor 14 lokale entusiaster fik et muntert og meget engageret foredrag om Ribe Bryghus og deres øl.
Målet med bryggeriet har aldrig været at forsyne hele landet, men mere at fremstå som Ribes Bryghus med salg og levering i Ribe og i de nærmeste omegnsbyer. Derfor kunne et foredrag i Holstebro umiddelbart virke ”ved siden af”, men det viste sig, at Lars blot skulle lidt tilbage i tiden.
Brygmesteren på det nu hedengangne Baggårdsbryggeri, Martin Engelbrecht Schau var en af inspirationskilderne ved opstarten af Ribe Bryghus for 14 år siden. Lars og hans to kompagnoner, Mark Vind og Steen Sahl havde derfor flere gange været i Holstebro i øl øjemed – Lars mente dog, at de havde valgt en anden sti end Martin, da de havde haft sorte tal på bundlinjen gennem hele forløbet :)  
De nuværende bygninger, som bryggeriet har lagt i siden 2006, har tidligere været autoværksted og ligger malerisk i en baggård meget tæt på Ribe Domkirke.  


Til aftenen havde Lars valgt, at vi skulle smage på disse øl:
1) Blond Ale, 5,7%
2) Brown Ale, 6,0%
3) Black Ale, 6,2%
4) Vadehavsbryg, 6,0%
5) Vikingebryg, 6,0%
6) Peters Julebryg, 6,0%
7) Jule Ale, 6,5%
8) Jubilæums Ale, 6,0%
9) Forårs ale, 6,4%,  
Derudover havde han tre årgange (2011,-12 og -13) med af ”Jule Ale”, som var brygget med tre andre Caribiske romtyper end den 2014 udgave, vi skulle have i smagningen.


Vores afstemningsprocedure til at finde aftenens bedste øl var den sædvanlige: 2 point til den bedste øl og 1 point til den næstbedste.

De tre årgange af ”Jule Ale” lod vi være uden for afstemning, da de var noget helt for sig selv. De var alle tre tydelig vinøse med en tydelig, men også meget forskellig rom smag. Lækkert at smage på :)

Ved selve afstemningen blev det til 3 point til ”Vikingebryg”, som dermed fik en 4. plads.
En meget rød øl, der duftede af frisk lyng. Smagsmæssigt var den sød og lidt bitter (Hybenskal) og der var ligeledes saltet lyng i den.
I eftersmagen var den meget sød og lyngagtigt.

De to næste øl stod helt lige på en delt 3. plads med 8 point til hver – 3 havde valgt dem til den bedste øl og 2 til den næstbedste.
”Black Ale” havde en duft af kaffe og sød lakrids. Smagen var på samme måde med sød lakrids og kaffe.
Ved mit bord fik vi først en ”Black Ale, som ud over kaffe og lakrids også havde både duft og smag af lidt sur mælk (mælkesyre). Lars forklarede, at skummet kunne dufte lidt syrligt og at man som brygmester med den uheldige erfaring at skulle borthælde 4500 liter sur øl. Ja, så kender man smagen - og har drømt om det/haft mareridt om det i flere år efter :)
Vi fik en smagsprøve af en anden ”Black Ale” fra samme batch og den var helt i orden.

Den anden 3. plads gik til ”Vadehavsbryg”, som havde en aroma af tør og stråagtig humle, honning og ikke mindst hyld. Den smagte af strå, en karakteristisk blanding af sødme og bitterhed fra havtorn, salt og hyldebær.
En rigtig fin og dejlig smag.

På en 2. plads blev det 9 point til ”Blond Ale”. En herlig frisk øl med en duft af sød citrus.
Den smagte sød af honning, var tilpas bitter og havde dejlig friskhed af citrus.
Lars fortalte som en lille kuriositet, at ”Blond Alen” egentlig udsprang af et fejlbryg, hvor de af uvisse årsager havde glemt at få den mørke malt med under brygning. Som de nysgerrige bryggere de er, valgte de at gøre øllet færdigt og lagre det alligevel. Det skulle vise sig at være en klog beslutning for vupti, var den oprindelige ”Forårs Ale” klar :) Det var så stor en succes, at de valgte at brygge den hele året under navnet ”Blond Ale.
Endnu en rigtig god ide :)

Aftenens 1. plads gik suverænt til ”Jubilæums Ale” med hele 12 point.
Den bar tydelig præg af (På den gode måde), at være godt 4 år gammel og var derfor ganske vinøs i aromaen. Ligeledes var den rimelig tør, bitter (Malurt /enebær) og behageligt sød i duft paletten.
Smagen lå helt i samme retning med sød vinøsitet og en bitterhed fra malurt og enebær.
I eftersmagen var ”Jubilæums Ale” igen behageligt sød, lidt fed og med et hint af lakridsrod – En fornøjelse for ganen.


Lars havde også medbragt en mejerikasse med adskillige øl, der bevist var løbet over datoen – Normalt brugte de disse øl til at smage på, hvor lang tid øllene egentlig kunne holde sig, men Lars have taget et lille udvalg af dem med til os. Thorbjørn skal også have lidt af æren for denne gestus, da han havde fortalt Lars om vores nylige smagning på nyt og gammelt øl – Deltagerne var dog enige om, at gemme kassen til vores som-
merfest i juni, da vi jo allerede havde haft 9 øl på programmet + 3 ekstra ”Jule Ale” og vi manglede også vores klassikker.
Tålmodighed er en dyd, siger de kloge :)


Det var Strong Ale/Barley Wine, der skulle quizzes om i ”Gæt en klassiker” denne gang:
Traquair, Jacobite Ale, 8,0 %, Skotland.
Fullers, Golden Pride, 8,5 %, England.
Anchor, Old Foghorn, 8,8 %, USA.
Fur Bryghus, Barley Wine, 9.5 %, Danmark.
Det var værdige kompetanter fra hver sin del af verden, men deltagerne var ikke meget i tvivl om hvilken øl der var aftenens klassikker.
“Jacobite Ale” fra “Traquair” og “Barley Wine” fra ”Fur Bryghus” fik ingen stemmer, hvorimod ” Old Foghorn” fra ”Anchor” fik 3 stemmer. Hele 10 stemte til gengæld på ”Golden Pride” fra ”Fullers”, hvilket også var det korrekte valg.
I beskrivelsen af ”Golden Pride” stod, at den i smagen mindede lidt om sød appelsin olie og det var der ingen tvivl om, at denne klassikker gjorde – Et godt forsøg og Niels plejer jo nok at narre de fleste deltagere, men ikke denne gang :)


Det var en rigtig dejlig måde at tilbringe en ellers kold januar tirsdag på og vi fik rigtig mange muntre detaljer om Ribe Bryghus og ikke mindst smagt deres udemærkede øl.
Mange tak til Thorbjørn for et godt arrangement, til Lars for et livlig, engageret og meget spændende foredrag og endelig til Niels for endnu en herlig ”Gæt en klassiker” – En dejlig tirsdag aften :)

Næste gang skal vi stemme om ølnyhederne for 2014 – Det bliver spændende!

Højt skum
Brian

Aftenens øl:

1) Blond Ale, 5,7%
2) Brown Ale, 6,0%

3) Black Ale, 6,2%

4) Vadehavsbryg, 6,0%
5) Vikingebryg, 6,0%
6) Peters Julebryg, 6,0%
7) Jule Ale, 6,5%
8) Jubilæums Ale, 6,0%
9) Forårs ale, 6,4%Citat fra Ribe Bryghus' hjemmeside:

“Beer is proof that God loves us and wants us to be happy”

(Benjamin Franklin)