Smag på Sjælland

Det var blevet den 28. april og Dan havde, i samarbejde med Arne, samlet en række spændende og sjældne øl fra sjællandske bryggerier. 14 deltagere var mødt op og de fik en virkelig god smagning med nogle yderst velsmagene øl. Aftenens vinder var der imidlertid ingen tvivl om.


Da aftenens ”Gæt en klassikker” denne gang var en hvedeøl, lå vores quiz først på programmet. Det var Claus, der stod for underholdningen og vi havde faktisk aldrig haft en hvedeøl i vores konkurrence før.
Kandidaterne var:
Flensburger, Weizen, 5,1%
Mylius Erichsen, Gylden hvede, 5,2%
Fur, Hvede, 5,6%
Jacobsen, Weissbier, 5,9%
Der var en snak om, hvad det kunne være og selvom vi var flest, der stemte på ”Mylius Erichsen, Gylden hvede”, var der stemmer til alle kandidater. Vi var 6 der stemte på den, da den havde en tydelig smag af honning – Især i eftersmagen. Der var også lidt syrlighed i den, så min første indskydelse var ”Fur, Hvede”, men så kom honningen frem i eftersmagen……
Der var 3 stemmer til både ”Flensburger, Weizen” og til ”Jacobsen, Weissbier”, mens kun Peter stemte på ”Fur, Hvede”. Dermed var han denne aftens vinder for det var netop en ”Fur, Hvede”, som Claus hentede op bag bardisken.
Det var en fin ide med en hvedeøl, som aftenens klassikker og man må sige, at Claus snød os (næsten) alle sammen :)


1) Nordsjællands Bryggeri, Classic, 5,0%
2) Slangerup Bryghus, Sol over Slangerup, 5,5%
3) Vassingerød Bryghus, Freys Gilde, 5,5%
4) Nordkystens Bryghus, Banjer Øl, 5,9 %
5) Øl-laboratoriet, Honning Trippel, 9%
6) W-BREW, Porter Gejst, Bryg 46, 7,4%
7) Frederikssund Bryghus, Brændenælde - Lakrids - Rom Porter, 8%
8) Guldhammer Nanobryg, Havsnød, 8,9%
9) Stronzo, Night Mare Before Christmas, 10%


Derefter skulle vi til den egentlige smagning med efterfølgende pointgivning – 2 point til den bedste øl og 1 point til den næstbedste:

På en delt 6. plads med 2 enkelte point kom ”Nordsjællands Bryggeri” med deres ”Classic”.
Den var ravfarvet øl med en duft af ret tør karamel malt. Smagsmæssigt var der også tør karamelmalt i den, ja faktisk var den lidt kridtagtig i det. Der var en ret kraftig note af sød abrikos og i eftersmagen kom der også lidt sød gær frem.

Med ligeledes 2 enlige point kom ”Honning Trippel” fra ”Øl-laboratoriet”.
Der var honning sødme i duften, næsten lidt besk og så var der et strejf af gran over den.
Smagen var sødlig (Honning), fyldig og bitter, så det nærmest mindede om sød skovbund. I eftersmagen var det lyng og mjød, der sprang frem, mens det var sød lynghonning og bitterhed som dominerede efter at bundfaldet kom i.

Der var en sværm af øl med 2 point denne aften og på en delt 5. plads (2 point for bedste øl) kom ”Slangerup Bryghus” med ”Sol over Slangerup”.
Denne Ale duftede af hyldeblomst og honning. Den smagte af sød hyld og tynd honning og det var alt. Det var en håndværksmæssigt i orden øl, men jeg syntes ikke om den ret tynde smag.

Den sidste øl med 2 point og en delt 5. plads var ”Porter Gejst” fra ”W-BREW” og jeg var lidt skeptisk, da den først og fremmest indeholdt en hel række ingredienser, samtidigt med at brygmesteren fremhævede, at det var en øl, der var svær et lave helt ens hver gang …… Men et eller andet har han lavet rigtigt, for det er en rigtig god øl, der er kommet ud af hans anstrengelser :)
Det var en næsten sort porter med et lysebrunt skum og en aroma af sød og tør lakrids med en chili sprællende hale.
Smagen var ligeledes med chili, lakrids, en tør sødme, røg, lidt tovværk og med en lidt chiliskarp, men dejlig rund afslutning – En eftersmag med rund og god varm chili :)
”Porter Gejst” kræver selvfølgelig, at man kan lide chili i sin øl, men den gør det på en meget behagelig og rolig måde – Guf!

Med 4 point kom “Stronzo” med “Night Mare Before Christmas” ind på en 4. plads.
Denne potente fætter (10% ABV) havde et pænt brunt skum og havde en skarp sødme i duften. Der kom også lakrids ind over og ikke mindst var der lidt alkohol, men kun på et behageligt niveau,
Den var olieret og smagte af mørk chokolade, var meget bitter og samtidig sød i en dejlig kombination. Der var lidt kanel/kardemomme og nelliker i den og igen kom der lidt varmende alkohol ind over - En rigtig dejlig øl :)

På en 3. plads kom ”Brændenælde - Lakrids - Rom Porter” fra ”Frederikssund Bryghus” med 5 point.
Aromaen af denne porter var af malt, eg, sødme, mørk rom og lidt parfumeret lakrids.
Den var rimeligt karboneret og smagte af sød lakrids kombineret med lidt havtorn. I eftersmagen var den sød og smagte lidt af chili, som nok kom fra den tilsatte brændenælde.

”Vassingerød Bryghus” stod for aftenens 2. plads med deres ”Freys Gilde, som fik 9 point.
En ret usædvanlig tørhumlet Brown Ale. I aromaen mærkede man rigtig tørhumlingen ved en kraftig citrus humle kombineret med sødme.
Smagsmæssigt var det ligeledes kraftig og meget bitter citrus humle, der dominerede, men der var også plads til sødme og alt i alt gik det op i en rigtig god IPA – Ikke specielt Brown Ale-agtigt, men det smagte godt :)
I eftersmagen var der tynd honning og en dejlig citrus humle.

Med 16 point var ”Havsnød” fra ”Guldhammer Nanobryg” aftenens helt klare 1. plads.
En næsten sort Baltisk Porter der duftede herligt af røg og lakridsrod iblandet lidt tovværk/tjære – En vidunderlig blød fornemmelse i næsen.
Den smagte af sød lakrids med lidt bitterhed på en bund af tovværk/tjære. I eftersmagen gav ”Havsnød” en dejlig sød og røget lakridssmag på tungen samt en skøn varme fra de knap 9% alkohol.
Splitte min bramsejl, den var god!


Tak til Dan og Arne for deres indsats med at skaffe de sjællandske øl til Vestjylland – Nogle af øllene får vi jo ikke chancen for at smage igen, idet bryggerierne er lukkede.
Det var forfriskende med en hvedeøl som vores ”Gæt en Klassiker”, så mange tak til Claus for den :)

Vi ses næste gang til det jeg først var informeret om var en italienske smagning, men viser sig at være tysk med bryggeriet, Riegele fra Augsburg ved München :)

Højt skum
Brian

Aftenens øl:

1) Nordsjællands Bryggeri:
   Classic,
   5,0%
2) Slangerup Bryghus:
   Sol over Slangerup,
   5,5%
3) Vassingerød Bryghus:
   Freys Gilde,
   5,5%
4) Nordkystens Bryghus:
   Banjer Øl,
   5,9 %
5) Øl-laboratoriet:
   Honning Trippel,
   9%
6) W-BREW:
   Porter Gejst, Bryg 46,
   7,4%
7) Frederikssund Bryghus:
   Brændenælde - Lakrids - 
   Rom Porter, 8%
8) Guldhammer Nanobryg:
   Havsnød,
   8,9%
9) Stronzo:
   Night Mare Before Christmas, 
   10%