KISSMEYER BEER

Lokalafdeling Esbjergs juni møde 17. juni 2014

Dagens spisning på Dronningen startede lidt kaotisk, da der pludselig var et par stykker flere til spisningen end der var skrevet på listen. Hvor fejlen var opstået fandt vi ikke rigtig ud af. Det kan derfor kun understreges hvor vigtig det er at man sørger for at blive skrevet på listen til spisningen.
Dagens menu: Oksesteg tilberedt med Porterhouse Oyster Stout serveret med pommes frites og grønsagsmos.

 

Aftenens møde:

Formand Jakob startede med at takke Busters for donation af overskuddet fra ølsalget fra hans busrejser til Belgien.
Herefter fik lokalafdelings håndbryggere ros for deres præstation til Danmarks Mesterskab i håndbryg.
Frank Sparholts Bamberg Bock blev nr. 1 i kategorien Bock.
Søren Thygesens Esberger Premium Pils blev nr. 1 i kategorien Lys Lager og nr. 1 samlet set i Danmarks Mesterskab i håndbryg samt nr. 2 i Skandinaviske mesterskaber i håndbryg.


Et stort tillykke herfra til de to håndbryggere.

Efter at have hædret vores lokale brygger fortsatte aftenen med en lidt mere landskendt brygger. Vi havde denne aften inviteret Anders Kissmeyer. Vi har også haft ham inviteret i april 2010, men da "strandede" han i USA pga. en islandsk askesky, denne gang lykkes det dog at komme frem til Esbjerg.

Anders Kissmeyer førte os suverænt igennem aftens øl krydret med anekdoter fra hans tid som brygger. Øllene som vi skulle smage var alle fra Kissmeyer Beer & Brewing.

 

Lidt om Anders Kissmeyer:

Kissmeyer er uddannet fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole i 1984.
I 2011 kårede Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og Kissmeyer til Verdens bedste brygmester blandt de uddannede fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Han blev valgt for sin store betydning for bryggeribranchen, bl.a. som en vigtig inspirator i den danske ølrevolution.

Fra 1984-2001 var han ansat ved Carlsberg som chefbrygger, hvor han rejste en del rundt i verden til Carlsbergs bryggerier. Rundt om i verden gjorde lokalbefolkningen et ihærdigt arbejde med at introducere Kissmeyer til det lokale øl. Herved fik Kissmeyer interessen for at lave øl, der smagte lidt anderledes end den pilsner danskerne var vandt til. Carlsberg var dog ikke særlig lydhør overfor ideen med at eksperimentere med ølopskrifterne.

I årene 2001til 2003 arbejde Kissmeyer på at starte Nørrebro Bryghus, som åbnede i 2003.
For at promovere Nørrebro Bryghus valgte Kissmeyer at blive tv-stjerne, ved at deltage i TV2 programmet ”Alt på spil”. Vi vælger dog at tro på at det var øllenes kvalitet og ikke stjernerollen der gjorde Nørrebro Bryghus kendt.

Samarbejdet med Nørrebro Bryghus endte i februar 2010. Kissmeyer besluttede, at nu ville han være sin egen chef. Kissmeyer startede Kissmeyer Beer & Brewing, hvor han brygger som fantom/sigøjnerbrygger ved flere forskellige bryggerier i både ind- og udlandet.
Her ud over skriver han bøger om øl samt giver foredrag om øl.
For tiden arbejder for Anders Kissmeyer på projektet "Ny Nordisk Øl". Her er ideen at fremstille øl udelukkende på basis af danske/nordiske råvarer.

 

Aftenens øl (beskrivelsen af øllene er leveret af Anders Kissmeyer):

1.    Kissmeyer Honey Porter (6,5 % alkohol). Kaffefarvet, fyldig, cremet men let drikkelig porter med lav bitterhed og duft og smag af kaffe, chokolade og Fanø lynghonning. Brygget hos Mercury Brewing Co., Ipswich, MA, USA.
2.    Kissmeyer Black IPA (7,0 % alkohol). Sort i farven, men mest klassisk IPA i duft og smag. Middelfyldig og tør med blide noter af ristet malt, tæt, frugtig humlearoma og markant, afbalanceret bitterhed. Lang eftersmag med humle, kaffe og chokoladepræg. Brygget på Ørbæk Bryggeri.
3.    Kissmeyer Smokey Oktober (7,5 % alk.) En meget personlig fortolkning af en tysk inspireret, mørk dobbelt bock krydset med Bamberg røgøl og min egen garage (hvor min røgeovn står!). Mørkt kobbergylden øl med balanceret, blød bitterhed og en fed maltkrop med frugt og nødder i smagen, som dog, ligesom duften, er markant præget af en intens med harmonisk røgkarakter af tre forskellige typer røgmalt.
4.    Kissmeyer Witter Saison du Fleur, (6,0 % alkohol). Gylden, ufiltreret saison brygget med honning, Madagascar peber og tørrede blomster. Krydret, floral duft og knastør, sprød, kompleks, blødt bitter smag med noter af citrus, jord og krydderi. Brygget på Fanø Bryghus.
5.    Kissmeyer Stockholm Syndrome DIPA (9.5 % alk.). Ravgylden, potent – ’DIPA’ er fagslang for dobbelt IPA - og meget kraftigt humlet øl med 50 % amerikansk and 50 % New Zealandsk aromahumle, hvilket giver en tør, meget fyldig og intenst frugtig dobbelt IPA, med en sprød, bitter eftersmag og en livsfarlig drinkability.
6.    Kissmeyer Barrel Reserve Dark Side of the Moon Imperial Porter (9,5 % alk.)  En dybt sort, meget intens øl baseret på Kissmeyer Honey Porter, men med meget mere af det hele! Lavere i bitterhed end amerikanske Imperial Porters, og i stedet en kompleks, yderst fyldig duft og smag af chokolade, kaffe, tørret frugt og bløde, ristede malttoner med underliggende noter af sødme, portvin og eg, som stammer fra øllets 9 måneder på vore legendariske Niepoort fade. Lang, kompleks og indsmigrende fløjlsagtig eftersmag.
7.    Kissmeyer Barrel Reserve Pipes & Drums Barley Wine (13,5 % alk.). En ekstremt kraftig og kompleks, kobbergylden øl.  Overvældende maltrig duft med tørrede frugter, portvin og eg som de dominerende indslag, en kraftig men blød bitterhed i smagen, der har en let sødme, masser af frugt og malt, vin og træ, understøttet af den høje alkoholprocent, som dog er meget harmonisk integreret. Den meget vinøse karakter, som stammer fra øllets 9 måneder på vore legendariske Niepoort fade, præger den meget lange og komplekse eftersmag.
8.    Beau’s All Natural-Kissmeyer ”Venskab” (9.6 % ABV) er min første kollaboration med Matthew O’Hara fra Beau’s All Natural Ales i Ontario, Canada, og det er sand perle! En diskret krydret belgisk tripel, der har lagret på stål med Ontario icewine-vædede egechips, og dernæst fadlagret på Chardonnay fade. Inden aftapning og flaskekonditionering er øllet slutlagret på yozu frugt for at give en diskret, citrusagtig syrlighed. Resultatet er en ekstremt kompleks øl med stor krop og masser af frugtige og krydrede smage, suppleret af vinøs egekarakter og en helt unik eftersmag. Nok den flotteste Kissmeyer øl til dato.

 

Aftenens quiz:

  1. Hvilket projekt arbejder Anders Kissmeyer med fortiden?
    Svar: Nordisk Øl
  2. Hvad den tv-udsendelse som Anders Kissmeyer var med i?
    Svar: Alt på spil
  3. Hvor mange kg røgmalt kan Anders Kissmeyer ryge på 8 timer?
    Svar: 9 kg

Vinder af quizzen med alle tre spørgsmål rigtig besvaret blev Carsten Adamsen, som modtog 3 af Anders Kissmeyers øl i gevinst for at have hørt godt efter.

 

Aftenens Tal

Deltager spisning: 25 medlemmer
Deltager ølmøde: 50 medlemmer    

Højt skum
Mona Alslev