Historien om en tur til Belgien

Vi skal faktisk helt tilbage til foråret 2005, hvor Leif Madsen, i en tilstand af beruselse, beretter om en tur, han og et par andre lokale Esbjerg-ølentusiaster havde bedrevet sammen med nogle gode mennesker fra København og Odense. De havde været til Ølfestival i Belgien, kunne Leif fortælle, og den eneste ulempe ved den tur var, at de var rejst med fly, hvilket jo klart er en ulempe, såfremt man ønsker at hjembringe nogle af de mange gyldne dråber fra Belgien.

Kunne du ikke, Buster, lave en bustur derned i 2006?, - var spørgsmålet, og det gik jeg så i gang med. Skeptisk på ideen, - for kunne jeg nu samle de min. 25 deltagere, der skulle med for at turen økonomisk kunne løbe rundt.

Men min skepsis blev gjort til skamme, idet vi allerede inden juli måned 2005 havde solgt så mange pladser til turen, at det var nødvendigt at indsætte 2 busser, hvorefter vi vedtog, at 80 deltagere var maksimum, så der var god plads i busserne til at rokere rundt på osv.

To beklagelige sidste øjebliks afbud gjorde imidlertid at det blev i alt 78 glade mennesker, der fredag morgen den 3. marts kl. 07.00 var klar til at tage af sted.

Vi startede i et gevaldigt snevejr fra Museumspladsen i Esbjerg og lavede en opsamling med den ene bus i Ribe og i Kolding med den anden bus.

Der blev serveret rundstykker kaffe, te og en enkelt skarp til halsen og så var den gode stemning der allerede.

Begge busser, og dermed alle deltagerne, mødtes på en rasteplads syd for den dansk-tyske grænse for at kunne følges ad, resten af vejen til Antwerpen, hvor vi havde det meste af Hotel Tourist for os selv.

Vel ankommet drog deltagerne ud for at se nærmere på Antwerpen ”by night” og på udbuddet af små listige steder.

Og der var nok at se på.

Antwerpen kan jo bl.a. prale af ”Kulminator” som har et udvalg på ikke mindre end 550 forskellige øl. Og bemærk så lige, at som belgisk tradition byder, så har de også 550 forskellige glas, da hver øl kræver sit helt eget, specielle glas.

Lørdag morgen var alle oppe til tiden og kl. 10.00 sad alle klar i busserne for at køre til Zythos Ølfestival i Sint-Niklaas, men først skulle vi lige an ”afstikker” til Westmalle for dels at aflægge klosteret et besøg og dels smage på produkterne.   

Westmalle klosteret er, ligesom alle klostre, Orval undtaget, i Belgien, lukkede for besøg. Men de kloge munke har sørget for at der, på den anden side af vejen, findes et udskænkningssted som alene serverer produkterne fra klosteret, både de flydende og de faste.

Det er nemlig sådan at klosteret, ud over det gode øl også producerer en fremragende ost.

Og som lidt af en kuriositet var en af udgaverne af øllet en dubbel med grenadine, hvilket gav et flot lyserødt skum og faktisk en frisk, og anderledes, smag.

I Cafe Trappisten mødte vi, helt tilfældigt, både folk fra Odense og fra København. De havde igen taget flyet til Belgien, og der lovede vi generøst folkene fra Odense, at vi havde plads i vores busser til de øl, de ikke havde plads til i håndbagagen, men det skulle vist også række til en belgiske ølsmagning til deres næste medlemsaften.

Færdig med Westmalle for denne gang, og så af sted til ølfestival.

 

Resten af eftermiddagen var de glade deltagere på egen hånd, sluppet løs blandt 60 stande med 223 forskellige belgiske øl.

Det var ligesom at slippe børn løs på en slikfabrik! Hver gang jeg mødte en af de danske deltagere, var det med et smil på læben, der gik fra det ene øre til det andet.

Vi fik to smagepoletter på vores medlemskort fra Danske Ølentusiaster, og så kostede yderligere poletter 1 euro pr. stk. og 1 smagsprøve a’ 15 cl. kostede så en polet.

Flere af deltagerne fandt undervejs ud af, at det er godt at drikke vand. Det belgiske øl er stærkt og godt.

Og så havde de på festivalen også en tombola, som blev det helt store hit. Gevinst på ca. hvert 3. lod, så vi slæbte alle sammen hjem, med øl, ølglas, sovehuer, små nisser med nøglevedhæng og hvad der nu ellers kunne vindes.

Det fyldte godt i bagagerummet på busserne. Godt vi ikke var med fly…….

Kl. 19.30 var alle tilbage på hotellet, - eller næsten alle. Leif og Flemming mente god, at de selv kunne finde tilbage til Antwerpen ved midnatstide.

Nogle havde haft en rigtig, rigtig lang dag og gik direkte til køjs, mens andre igen måtte ud og smage lidt på Antwerpen.

Søndag morgen var næste alle oppe. Leif og Flemming havde fundet vej tilbage til hotellet og kun tre måtte, efter at have smagt på byens natteliv, melde pas og undlade at deltage i dags program: En heldagstur til Brugge, - som er Belgiens udgave af Ribe, med gader uden biltrafik og med mange gamle, flotte bygninger.

Busserne måtte derfor ikke køre ind i byen, men skulle parkere udenfor centrum. Herfra fik alle så en dejlig, frisk gåtur til bryggeriet ”Den halve måne”, hvor man ventede os med frokost og rundvisning, samt, naturligvis, smagsprøve på husets formåen, hvad øl angår.   

Efter frokosten blev deltagerne delt i 2 hold for på en rundtur at blive indført i det gamle bryggeris historie og der kom adskillige gode anekdoter undervejs. Ros til de to kvindelige guider, der viste os rundt.

Resten af eftermiddagen blev deltagerne så sluppet løs i Brugge, og igen blev der smagt på varerne i de små hyggelige pubber og værtshuse. Brugges bedst ”udrustede” sted kan byde på 275 forskellige øl.

Om aftenen var vi så igen tilbage i Antwerpen og klar til endnu en bytur. Til orientering for andre, kan vi fortælle, at Kulminator er lukket om søndagen.

Jeg kan kun sige, at hvis deltagerne, der gik forgæves, havde læst det uddelte materiale og Leif Madsens oplysninger, ja så havde de sparet sig for den gåtur.

Det er dog ikke spild af tid, at gå rundt i Antwerpen, - der er ikke langt mellem ”vandhullerne” og steder med kulinariske oplevelser.

Mandagen, og dermed hjemrejsedagen, oprandt, og på grund af vejrudsigterne havde vi fremrykket afgangen en halv time.

Vejret var fint på vejen hjem, og enkelte benyttede hjemrejsen til at få udsovet, men alle var glade, nogle var allerede klar til at tage af sted igen næste år, hvor Zythos igen holder ølfestival, den første weekend i marts måned.

Og hvem ved, - måske der er behov for lige at se efter om det er ligeså godt i 2007, som det var i 2006.

Med højt skum.

Leif Buster Hansen

-turarrangør.   

 
Stemningsbilleder fra turen
Det tegnede ikke godt for turen med det vejr vi startede ud i
Et af Kulminators specialiteter er "gammelt" øl. Her er der tale om en Abbaye des Rocs fra 1987.
Caféen hvor vi kunne smage Westmalles produkter
... bl.a. serverer de Westmalle med Grenadine. Det bliver den godt nok noget sød af.
Et af de i teksten omtalte brede smil :-)
Her har vi "ølshoppen" hvor man kunne købe souvenier og spille i den i teksten omtalte tombola.
Og til de få der havde valgt at blive på festivalen til den bitre ende var der dømt højt humør på togrejsen tilbage til Antwerpen.
Deltagerne på den i teksten omtalte raske gåtur.
Brugge er en af Belgiens ældste byer og et alternativ til at gå rundt er at køre i hestevogn.
En af rundviserne i gang med at fortælle og vise frem.
Så er vi kommet på Erasmus, et 5-stjernet ølsted, hvor vi kunne få rabat ved at fremvise vores "Belgian Beer Card".
Indgangen til den smøge hvor "Staminee de Garre" ligger - Den var godt nok svær at få øje på :-)
Indgangen til Staminee de Garre, et af de hyggeligste "vandhuller" vi besøgte.
Søndag aften fandt vi frem til endnu et af de gode værtshuse i Antwerpen. De kunne bl.a. byde på deres eget øl, en Zeppelin.
Så er vi ved at have pakket til hjemturen.
Nåh ja, man skal jo passe på ikke at holde op alt for pludseligt, så vi var et par stykker der lige tog på dronningen og fik os en "slutter" :-)