Anne-Mette Meyer Pedersen i Den Lune Stol

Det er ikke første gang vor landsformand besøger Lokalafdeling Roskilde. Hun har tidligere været her som bestyrelsesmedlem, da hun i 2004 var med som dommer da det første VM i hvede fandt sted på Elmer’s foran 65 begejstrede medlemmer. Mange var blevet indbudt til at sidde i det 12 mand store dommerpanel, men for mange var det tydeligvis ikke fint nok.

Men Anne-Mette svarede JA med det samme, og det skal hun have tak for.

Den første del af spørgsmålene var af privat karakter, vi vil jo gerne lære personen bag landsformanden at kende!

Vi fik vide at Anne-Mette hverken er gift eller bor sammen med nogen og at hun heller ikke har nogen husdyr, hverken hund eller kat eller kanin eller kanariefugl.

Hun lytter gerne til musik men har ikke nogen speciel musiksmag, tager det som det kommer, om det er klassisk, irsk og skots folkemusik, pop, rock, underholdning mv. Men Anne-Mette er ikke til heavy eller rap.

Da jeg fortalte, at da hendes forgænger som formand, Klaus, i stolen havde fortalt, at han løb meget for at holde sig i form, kom et spontant latterudbrud. ’Det tror jeg ikke på!’ Anne-Mette løber ikke (hun ser nu heller ikke ud til at have brug for det). I grunden har hun ikke så meget tid til  overs at hun har tid til at løbe eller dyrke hobbies. Har hun tiden til det og skal slappe af, hygger hun sig i sin have (det må være en dameting, også min kone påstår, at hun hygger sig ved at gå i haven. Jeg ved ikke rigtigt, sidde i besværlige stillinger med krum ryg  en hel dag og komme ind sent om aftenen med beskidte fingre. Det må absolut være en dameting)!

Ellers arbejder Anne-Mette i Københavns kommune, i den afdeling, som er en del af beskæftigelsesindsatsen, dvs. at der bl.a. afholdes kurser for kontanthjælpsmodtagere. Men Anne-Mette sidder i bogholderiet og har ikke direkte kontakt til kursisterne, hun betaler regninger, bestiller varer af meget blandet karater, udleverer klippekort og meget andet.

Det sidste spørgsmål i den personlige afdeling: ’Når jeg sender dig en mail, har jeg svar få minutter efter. Har du en pop-op på din skærm, som fortæller dig, når der kommer mail?’ Svaret kom lynhurtigt og med et glimt i øjet; ’Kun når der kommer mail fra dig.’ – Men jeg tror nu nok, at hun har en sådan et sådant pop op program. De er også praktiske.

Så gik vi over til det mest seriøse, øl snak!

Også her var kontant afregning til medlemmernes udelte fryd. Det er altså en fornøjelse at se hvordan medlemmerne følger med i spørgsmål og ikke mindst svar! Ikke et ord eller nuance går tabt, det vidner de spontane latterudbrud om når et tilsyneladende uskyldig spørgsmål bliver gennemskuet og udspørgeren bliver til grin, ak ja, suk…  F.eks.:

Anne-Mette, du har været i bestyrelsen i alle år, som jeg har været medlem af foreningen – men du er da ikke så gammel? Nej.

Sådan, så var det sat på plads og vi kunne gå videre…  Det blev ikke opklaret, om Anne-Mette virkelig er de 37, som der har stået i en pressemeddelelse. Hun ligner altså mere en på 27...

Anne-Mette blev medlem i 2000 og fik den gang et medlemsnummer omkring de 500 men har  nu 3100. Det første medlemsnummer var oprindeligt et husstandsmedlemsnummer, og da hun blev enkeltmedlem måtte der et nyt nummer til.

Hvordan opstod din interesse for øl? Ja, det var faktisk på en pub, hvor de spillede irsk folkemusik. Der var også øl fra Irland og det fik jeg smagt – og opdagede, at øl er meget mere end de pilsnere, jeg kendte i forvejen.

Hvad slags øl (typer) kan du bedst lige? Det er svært at sige, det er nemmere at sige hvilke jeg ikke kan lide, og det er de kraftigt  bitterhumlede øltyper. Her for kort tid siden var jeg inviteret som dommer i en ølsmagning, smagning af diverse IPA’ere.  Det var en pudsig oplevelse, men gav mange spændende diskussioner ved bordet. Jeg vidste på forhånd at det var IPAére.

Da Klaus pegede på dig som sin afløser, blev jeg først overrasket, men erkendte hurtigt, at Klaus igen havde slået til med en genistreg! Du  havde jo virkelig trådt i karakter og vist dit værd – og vist at du kunne blive barsk når det var påkrævet - da du blev næstformand, men:

Hvad tænkte du selv, da Klaus spurgte dig om du ville være villig til at stille op som landsformand, havde du eventuelt nogle forbehold? Ja, mon ikke, en hel masse! Anne-Mette slog en høj latter op. Uha, jeg tænkte også på, om jeg ville kunne magte det.  Det er jo unægteligt en anden forening nu, end det var da jeg blev meldt ind. 11.000 medlemmer og plads i Forbrugerrådet og høringsberettiget i 2 ministerier, plads i Dansk returpants kontaktudvalg - det er ikke længere kun hyggelige medlemsmøder med spændende øl. Men opgaverne er spændende og jeg har ikke fortrudt.

Hvor mange timers arbejde tager foreningen i snit pr. uge? Det svinger en del, men mon ikke det i snit ligger på ca. 25 timer ugentlig? Nu har vi jo også haft regionsrådsmøde i Herning, og da tog jeg hjemmefra fredag eftermiddag og var først hjemme igen søndag. Det indgår også i mit gennemsnit.

Hvad er det, der går mest tid med? Det er mest almindeligt bestyrelsesarbejde, møder og den slags, men i øjeblikket er der en del  interesse fra den skrevne presse  og en enkelt henvendelse fra TV2 . Det er dog mest sæsonbetonet og i øjeblikket er det påskebryg,  og en kvindelig formand der et hot. Media kommer i perioder. Ellers følger jeg jo med i hvad der sker i foreningen og lokalafdelingerne  bl.a. via de personer i bestyrelsen, der er regionsansvarlige.

Mange har – eller har haft – indtryk af, at foreningen har været på nakken af Carlsberg, men det er I vel ikke nu.  Hvad er årsagen? Jo, vi var efter Carlsberg, specielt i foreningens første år, som vi også har været efter Royal Unibrew (eller Bryggerigruppen, som de hed den gang) og Harboe. Bryggerigruppen overraskede med  hurtigt  at komme med nye bryg, som All Malt (Årets Ølnyhed da den kom frem/ref.), men den blev hurtigt taget af bordet igen. Siden er  flere gode bryg fra Bryggerigruppen forsvundet, så sidste efterår fik de hug igen (se ØLentusiasteNs nr. 28, september 2005/ref.). I dag kan vi godt tale med Carlsberg. De ved nu, at vi ikke længere repræsenterer en håndfuld ølnørder, men er en forening med 11.000 medlemmer. Carlsberg har virkelig udviklet sig og  vi håber, at de fortsætter med at sende nye "special"øl på markedet ind imellem.

I samarbejder også med Bryggeriforeningen, men hvad er det egentligt, I går og ”brygger sammen”? I øjeblikket arbejder vi sammen for at få bryggerierne  til at gå sammen med os i fejringen af Øllets dag, den første lørdag i september. Og det ser ud til, at mange bryggerier vil være med og holde åbent hus eller lignende den dag. Referenten oplyste forsamlingen om, at også lokalafdelingen i år vil markere Øllets Dag, som i år er den 2. september, mere herom senere.

I foreningens formålsparagraf stk. 2 står, at Danske Ølentusiasters formål er at sikre forbrugerne et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af såvel øl som øltyper. Med det bugnende udvalg af øl, der er i de store supermarkedskæder, foruden de mange specialforretninger, som er kommet til – for slet ikke at tale om nye bryggerier og at foreningen nu har ca. 11.000 medlemmer, må man vel kalde foreningen en succes. Alle er vel også enige i, at det er foreningen, der er årsagen til, at Danmark måske er verdens mest spændende ølland lige nu! Men der kommer også en fremtid…

Afslutningsvis vil jeg derfor bede dig om at give dit bud på:

1)      Foreningens udvikling i de kommende år

2)      Den danske bryggeriudvikling i de kommende år

3)      Dit bud på hvordan ølpriserne vil udvikle sig, for endnu er der en meget stor forskel på priser på øl fra mikrobryggerier og fra større bryggerier

4)      Vil mikrobryggerierne kunne overleve, når danskere kan tage til Tyskland og købe tysk dobbelbock for 7-8 danske kroner, eller en halv liter stærk guldøl på dåse for 3-4 kr.

Ad 1: Anne-Mette mener, at foreningens vækst ikke er standset helt, men at den ikke vokser så stærkt, som de gjorde de første år. Anser, at vi om 5 år måske er nået op på 13 -14.000 medlemmer

Ad 2: Der kommer stadig nye mikrobryggerier til! Næsten hver uge! Men hun gætter på, at i løbet af et par år vil markedet være mættet.

Ad 3: Anne-Mette mener, at mikrobryggeriernes priser i øjeblikket generelt er høje, men bryggerierne kan tage de høje priser, fordi der er købere til produkterne! Endnu! Når bryggerimarkedet har nået sit mætningspunkt, vil konkurrencen komme på priser, men også på bryggeriernes kvalitet. De bryggerier, som ikke forstår at markere sig ved høj kvalitet vil få svært ved at overleve!

Ad 4: Vi skal nok ikke regne med, at priserne fra de danske mikrobryggerier kommer ned i nærheden af priserne for tysk øl i Tyskland eller at stærk guldøl kommer ned på samme niveau som i Tyskland!

(Det lyder som om referenten stadig skal til Riepen i Burg for at købe fremragende tyske dobbeltbock til 1 euro – og til Calle for at købe halvliters dåser stærk guldøl til sin daglige frokost).

Anne-Mette fik en tak – og stor applaus fra tilhørerne - fordi hun så villigt havde ofret sin sparsomme fritid på foreningen og så villigt havde delt sine tanker med os. Som en lille erkendtlighed for ulejligheden fik hun en gaveæske med produkter fra Musikbryggeriet DaCAPO, 2 flasker af bryggeriets fremragende belgier, Tripelen TRIO og en flaske af den helt nye – lavet specielt til musikfestivaler – SWING, en let humlet pale ale, ikke særlig stærk. Den vil Anne-Mette med sikkerhed kunne drikke, til trods for generel indstilling til den type øl.

Joar Kanne, april 2006