Højt Skum! - Danske Ølentusiaster
HØJT SKUM!
- Danske Ølentusiasters hilsen og dens oprindelse.

'HØJT SKUM' bliver brugt som hilsen og som skål i foreningen, i nogle tilfælde endog som programerklæring eller som motto...

Mange vil vide at udtrykket stammer fra Robert Storm Petersen, vores store humorist, men de færreste ved hvor han havde det fra.

Carit Andersens Forlag udgav i 1969 en samling af Storm P.'s muntre tegninger under titlen Højt Skum, og heri havde forlæggeren, Poul Carit Andersen, skrevet et omfangsrigt forord, der ikke alene afslører kilden til udtrykket, men også causerer over Storm P.'s forhold til øl.

Med tilladelse fra Poul Carit Andersens søn, Ole Carit Andersen, der også er Robert Storm Petersens gudsøn, bringer ale.dk her forordet til samlingen Højt Skum i sin helhed.

 

HØJT SKUM

Robert Storm Petersen var idemand for en række yderst geniale opfindelser, der ikke har fået den største praktiske udbredelse, men som er forevigede i hans herlige tegninger til opmuntring og glæde for alle yndere af barok komik. Storm P. var også opfinder af en række særprægede og karakteristiske replikker og slagord, der er gået ind i vort sprog og som vi alle bruger den dag i dag. Hans replikker er legio og når de benyttes, hører man ofte tilføjet: - »som Storm P. sagde«. Det kan der skrives en bog om!

Slagordene er et kapitel for sig. De fleste af Storm P's hyggelige og muntre ord blev oprindelig lagt i munden på den populære Peter Vimmelskafts trofaste følgesvend, den menneskelige lille pingvin, der lød navnet Ping og som vel må regnes for stamfader til vore dages berømte Pondus. Storm Petersen havde fået den glimrende ide at placere sine slagord i den slynge, der udgik fra Pings næsvise næb. Storm P. havde fået folk til at acceptere sine slagord, men nu overvældede de i en lang periode hele Danmark, og læsere af disse linjer, der er over fyrre, vil med et medvidende smil nikke genkendende til Den er pingeling! First class! Den er jo humbum! På'en igen! Safety first! Oh lala! Den er betydelig skrap! Så er den klaret! Gods! og sidst men ikke mindst Højt skum!

Dette herlige udtryk havde Ping annekteret via Storm Petersen fra den rare gamle biografdirektør, krigsassessor Classon. På hjørnet af Rådhuspladsen og Vesterbrogade, der dengang hed Vesterbros Passage, lå, hvor Richshuset nu har sin plads, en yderst populær og velbesøgt restaurant »Paraplyen«, og her kom Storm Petersen og krigsassessoren; om sommeren på fortovs-restauranten og om vinteren i hjørnecafeen. Når Classon gjorde sin entre, var det altid med ordene: »Må jeg få et glas øl - men det skal være med højt skum«. Dette hørte Storm Petersen og man kan ligefrem se den Storm P.ske teknik, da det mere præcise slagord blev til i Pings mund. Hele det lille København smilede, og »Højt skum« blev omgående optaget i sproget og det lever stadig i bedste velgående.

Københavnernes yndling Robert Storm Petersen og hele hans store galleri af herlige tegnede skikkelser - måske lige med undtagelse af afholdsmændene - satte pris på et velskænket glas øl »med højt skum«, og Storm Petersen har ladet øllet skumme i rigt mål i sine tegninger. Storm P. og hans venner tog ikke parti for Tuborg eller Carlsberg, men satte pris på begge bryggeriers prægtige produkter. Når tjeneren spørger, hvilken sort det skal være, er svaret naturligvis: »En af hver - men kold!«. Når hr. Ølfuss får at vide, at nu skal en øl kaldes for bygvin, er hans kommentar omgående: »Storartet, lad os få sådan en - og så en Carlsberg!«, og når den charmerende vagabond Alkibiades spørger: »Du, Perikles - ka' du sige mig - hvornår smager en Tuborg bedst?« går der et lyst smil over Perikles skæggede ansigt og der står stråleglans om svaret: »Hver gang!« Men forskel må Storm P.s venner kunne smage, for en samtale mellem to gæve håndværkere lyder: »Hvorfor går du hele tiden og si 'er: Carlsberg højre - Tuborg venstre« og svaret er »Jo, der er ingen etiketter på flaskerne!« Ja, sådan var det i perioder under besættelsen, hvor etiketterne manglede, hvor der var flaskemangel og hvor man var heldig, hvis man kun var to om at dele en øl. Det var en prøvelsens tid for alle yndere af det herlige danske øl - med højt skum!

Storm Petersen var en meget klog mand, og han var belæst. Han vidste også god besked med øllets historie og han vidste, at det var ægypterne, der allerede for 3000 år siden bryggede en herlig bajer. Men det imponerede ikke vennen, for han sukker blot: »Ja - hva' ka' det hjælpe - de er jo væk for længe siden!«

»Afholdsmændene anerkender ikke den lyse pilsner«, oplyser vagabonden Hannibal, og det forstår Sebastian, for han tilføjer: »Det gør jeg heller ikke«. Men på det tidspunkt da Storm P. skabte denne tegning og tekst var den lyse Faxe heller ikke på markedet.

»Giv mig elleve pilsnere«, siger gæsten til tjeneren, der lidt uforstående spørger: »- elleve -??« Men han får straks forklaringen, den øldrikkende gæst er overtroisk: »Ja - jeg kan ikke lide at være tretten til bords!«

Der har altid været diskussion om spørgsmålet: »Er øl sundt?« fortæller en Storm P.-tegning fra den lille cafe: »Nogle tåler kun en enkelt bajer, andre tager med lethed mellem tredive og fyrre - det er så individuelt - men mere end to kasser om dagen er næppe sundt,« oplyser den tønderunde cafetjener. Og det må man vel give ham ret i!

»Nu er jeg tooghalvfjerds, og jeg har aldrig smagt en pilsner«, siger en ældre herre. Men det ved vennen råd for og han udtaler: »Så er det på tiden, vi går hen og smager en!« Og atter er vi enige. Blot det bliver med højt skum.

Poul Carit Andersen

 

HØJT SKUM

muntre tegninger af Storm P.
udgivet i 1969 på
Carit Andersens Forlag

'Højt Skum' er en af Ping's faste kommentarer!