Smagning af øl og ost

Tirsdag den 16. august var emnet for medlemsmødet øl og ost sammen. Ulrik Rønlev fra Klingenberg Ost præsenterede 4 forskellige oste, og vi prøvede hver ost med to forskellige øl som ledsager. Der var heldigvis blev taget godt imod denne nye form for møde og vi var så mange der overhovedet er plads til i Carlsens Museumsstue.

Jeg har lænt mig kraftigt op ad Garrett Oliver for ekspertise da jeg skulle vælge ost. Garrett er brygmester på Brooklyn Brewery og holder både foredrag og skriver bøger om øl og mad. Bogen The Brewmaster's Table kan kraftigt anbefales, ikke så meget for afsnittet om ost, som for den helt generelle indføring i at sætte øl og mad sammen.

Der er også mulighed for at høre Garrett Oliver tale om øl og ost. I et par podcasts fra en amerikansk øl-og-mad festival serverer han ost og øl og fortæller om den. Kig på CraftBeerRadio og søg efter Garrett Oliver.


Hvorfor skal man drikke øl til osten?
Øl og ost stammer i sidste ende fra korn, som har været gennem henholdsvis en ko og et bryggeri.
Øl har generelt balance mellem sødme, bitterhed og syre
Man kan altid finde en øl med smagsnuancer der matcher ostens særlige karakter.
Kulsyreboblerne i øllet renser op i munden og renser smagsløgene ovenpå mælkefedtet i osten.


Hvilken øl skal man vælge til netop denne ost?
Man kan finde en øl der er i kontrast til osten, fx sød øl til skarp ost og bitter øl til fed ost.
Man kan finde en øl det komplimenterer osten, fx nøddeagtig maltet øl til nøddeagtig ost.
Generelt bør smagens intensitet passe sammen, mild øl til mild ost og kraftig øl til kraftig ost.

Hvordan smager man øl og ost sammen?
Det gælder om at opleve forskellen på ost og øl for sig og ost og øl sammen.
Smag kort på ost for sig, duft til øllen og tag et sip, og smag så igen på osten.

Aftenens program

Efterhånden som vi havde smagt en ost og to øl lavede vi en uformel håndsoprækning om hvilken øl der fungerede bedst og hørte kommentarer fra salen. De seks af øllene er købt gennem Carlsens Kvarter, de to øvrige fra Vinens Verden. Alle ostene er fra Klingenberg Ost.

Altesse Rødkit
Maui Mana Wheat (købt i Vinens Verden) er en mild frugtagtig hvedeøl, med lokale Hawaii ananas. Forhåbentlig et forfriskende valg til den bløde ost. St. Sylvestre 3 Monts er en kraftig fransk biere de garde der har maltsødme og et let krydret og ”jordet” præg der kan tage fat i ostens lagrede karakter.

Til denne halvbløde og let krydrede ost var stemningen i salen nogenlunde lige, med en lille overvægt til 3 Monts. Mana Wheat blev fremhævet for sin friskhed, mens 3 Monts havde mere styrke til at klare sig sammen med osten - men måske var lige stærk nok. Et godt bud var at den ene kunne ledsage osten om sommeren, den anden om vinteren.Egerøget cheddar
Thisted Porse er lidt maltsød og krydret så der er flere lag i den. Karboneringen og den milde humlebitterhed renser munden til næste bid ost.  Hvede Bock har mere maltsødme, og har også lidt ”mørk” smag der kan spille sammen med det røgede i osten.

Her var der bred enighed om at Thisted Porse faldt igennem. Det krydrede i øllet fungerede ikke godt sammen med osten. Og Hvede Bock var samtidig rigtig god til osten (den er god til mange slags ost). Den meget fyldige øl matchede osten fint.Manchego
Osten har den krydrede smag af fåremælk, og lidt salt, så sødmen og friskheden fra Tripel Karmeliet bidrager med balance. East India Pale Ale er med sin tilsvarende krydrede humle valgt til at spille sammen med osten, men er også ret sød og karamelagtigt maltet for en IPA.

Tripel Karmliet var efter lokalformandens mening lidt for parfumeret til osten, men var klar publikumsfavorit, med argumentet om at den søde og milde øl gav god balance til en ost der var ret "kantet" i smagen som vellagret fåreost. Bitterheden i IPAen blev for meget for mange deltagere selv om der var valgt en mild IPA.Fourme d'Ambert blåskimmel
Blåskimmeloste kræver styrke og sødme. Barleywine er en klassisk ledsager, og har man Thomas Hardy Ale mangler man kun et gods og en Rolls Royce for at føle sig adelig. Den vinøse og portvinsagtige sødme er som skabt til stærke oste. Midtfyns Imperial Stout har saft og kraft, og hører til blandt de sødere imperial stouts, hvilket var afgørende for valget.

Igen ret ligeligt, men med en overvægt til Midtfyn. Thomas Hardys Ale havde sine stærke fortalere med sin sødme, portvin- og valnøddekarakter. For andre blev den for sød, og Imperial Stouten virkede mere frisk og sprød til en meget markant ost. Foruden måske et indslag af en sund lokalpatriotisme.

 

Ny øl på Carlsens

Det er nu muligt at drikke Duvel på Carlsens Kvarter. Efter mange års modstand er der nu mulighed for at nyde denne fine lyse sommerøl. Benny har ment den var for poppet, mens vi andre mente det var lige meget når nu den smager så godt.