Kære medlemmer!

Som bebudet kommer her det sidste nyhedsbrev fra denne signaturs tastatur, og her bringes samtidig også sidste del af bl.a. Ølrejsen 2019, men man kan også orientere sig om følgende:

  • WIKA byder på juleølsmagning!
  • Ølrejsen 2019 – 2. del.,
  • Festiwal of Good Beer 2020 – brochuren ligger klar,
  • ”Ugens øl”!

WIKA byder på juleølsmagning!

Vi har jo næsten vænnet os til, at WIKA hvert år i marts måned lokker med den store ølsmagning, hvor forretningens mange leverandører stiller op med nogle af deres mest spændende øl i porteføljen, hvor de fremmødte kan få testet deres smagsløg.

Men nu er WIKA også på banen med en juleølsmagning. Så tirsdag den 5. november 2019, kl. 19.30 – 21.30, kan er mulighed for at smage mere end 100 forskellige danske og udenlandske juleøl/julebryg, og samtidig sørger forretningens delikattesseafdeling for en let anretning.

Billetter til denne oplevelse er nu sat til salg i WIKA’s kiosk for kr. 150,00, men da der er et begrænset antal billetter, så kig forbi Gymnasievej 29 i Køge hurtigst muligt.

 

 

Ølrejsen 2019 – 2. del!

Bamberg – røgøllets arnested!

Bus 2 havde hovedkvarter i Bamberg, Heimat der Biere, og med 70 bryggerier tæt ved røgøllets arnested keder man sig aldrig i det nordlige Franken. Rauchbier deler altid vandene. Ikke alle bryder sig om at kaste resterne af et koldt lejrbål ned i svælget, men de fleste var dog en tur forbi både Schlenkerla og Spezial for lige at smage og gensmage det lokale røgøl.

Weyermann Malt var et besøgsmust, og bagefter var der dømt ølsmagning i Fanshoppen – både inde og ude. I Fanshoppen gjorde flere sjove indkøb, bl.a. solgtes en Weyermann-kasket, håndsyet af gamle maltsække. Sådan en må da mangle i Jacob Haugaard’s garderobeskab.   

Efterfølgende gik flere over til de grønne slagtere, øh gartnere, i den lille Hopfengarten, en slags alternativ planteskole, der ligeså godt kunne ligge på Christania. Øl med tomater og eukalyptus, så nu skal vi også kæmpe med koalabjørnene om denne grønne delikatesse.

Onsdagen var det ”dags” til den stort anlagte rundtur til 6 bryggerier, hvilket kræver en del logistik. I DK hedder mange byer noget med løse – i nabolandet mod syd: Dorf. Find Keld Heick’s hit om Vanløse, Ganløse, Stenløse, Harløse, Værløse etc., og udskift disse lokaliteter med Drossendorf, 2 x Memmelsdorf, Litzendorf, Meedensdorf, Schammeldorf, så har man opskriften på en Heick succés. Men også en Køge-succés.

En Biergarten er jo noget med nogle 30 år gamle kastanietræer, borde, bænke, stole og så nogle lokalt bryggede, ufiltrerede Landbier. Sådanne lokaliteter, der hver aften tiltrækker lokale og andet ølfolk, og sammenfattende er det nok ikke øl, der sætter nye rekorder i højdespring, men charmen og hyggen kan man ikke nu pille ved.

Efter 10 timer valgte flere lige at slutte dagen af på de 2 nærliggende bryggerier, Spezial og Fässla og restaurant Zum Sternla fra 1380.

En grænseoverskredende oplevelse!

Torsdag morgen overskred den hvide bus fra De Grønne Busser i Rørvig den tysk/tjekkiske grænse for at besøge Pivovar og Pivotéka Permon i Sokolov. Nu er der slet ingen grund til at besøge Sokolov, ikke den mest charmerende by i det vestlige Bøhmen, hvis det ikke lige var, fordi Permon - et af Tjekkiets allerbedste bryggerier - ligger i 35601 Sokolov. Her er ingen af de brygansvarlige, inkl. brygmesteren himself, Jan Rada, uddannet indenfor faget. Dette skinner dog ikke igennem på de super højtratede bryg, de danske repræsentanter blev præsenteret for.

Permon’s motto er ”In hop we trust”, og dette er man ikke i tvivl om. Lemongrass Neipa, P.A.P.A., Summer Ale, Stout, Sherpa IPA, for ikke at glemme deres sorte flagskib, Stout Tmavé Pivo, på 12,0% alk. og 90 IBU. Et succesfuldt besøg, der hævede overliggeren mange meter, og så nåede de 4 ”runde riddere fra Samsø” endnu engang at indskrive sig i gæstebogen hos naboen - en gammel klosterkirke.

Stegte griseracks i metermål!

Det sidste bryggeribesøg på ruten var Mostecký Kahan i Most. Byen der er nævnt i Guinness Book of Records. Ikke for sin skønhed, men fordi der i 1975 fandt noget af en ingeniørbedrift sted. Man flyttede den store Skt. Maria kirke 841 meter på hjul. Det tog en måneds tid. 

Kahan brygger ganske fine bryg, og deltagerne fik da selv mulighed for at tappe frisk IPA fra kælderens lagertank. Besøget sluttede af med massevis af stegte griseracks, kun serveret med grøntsager som peberrod, sennep, syltede agurker og chili samt brød. Noget der passede de 54 deltagere.

Et foreløbigt farvel til Žatec!

-lidt vemodigt. Det har været lige sikkert som juleaften falder den 24. december, at Køge Lokalafdeling sluttede 7-dages turen af med deltagelse i den årlige traditionsrige humlefestival – www.docesna.cz – i Žatec, men nu er der lagt anderledes planer for de kommende ØLrejser. Ikke fordi festivalen er uinterressant. Nix. Og netop i år toppede humlefestivalen med det største antal deltagende bryggerier – 53. Heraf 14 store og resten små bryggerier – mikrobryggerier. Og det går rigtig stærkt i Tjekkiet. Flere bryggerier i samme mindre by, og man mærker stoltheden, når man sådan kommer rundt. For mange af deltagerne blev det også et gensyn med australske Philip Miller, der har sit eget bryggeri, Raven, i Plzen, der i øvrigt leverer øl til restaurant Skaal i København. Men også Jan Honza fra Nomad, som gæstede Køge Øldag i 2013, var tilbage med eget bryg.

Igen en fin festival, om end denne signatur ikke nåede ned på den store frihedsplads – nám. Svodoby – da tiden blev brugt på 2 andre lokaliteter der fortrinsvis var besat med special- og mikrobryggerier.

Fremtidens navne!

Det er svært at fremhæve nogle fremfor andre – men læg fremover mærke til BadFlash, Falkon, Kocour, Raven, MadCat og Cobilis. Der eksperimenteres, og kreativiteten er stor. Flere fra Køge Lokalafdeing havde slået lejr ved Bad-Flash, og specielt deres Die Hard Russian Imperial Stout – Torpid Mind – på 10,5% alk. var så populær, at man allerede kl. 17,00 kunne melde alt udsolgt af denne RIS. Ren karamel, chokolade, vanilje og kaffe. En forrygende dessert. Køge tømte fustagerne - respekt.

Også i 2020, fra den 31. august – 6. september, sender man 2 busser afsted.  Deltagerne tæller hver gang ølfolk fra bl.a. Køge, Aarhus, Ringsted, Holbæk, Roskilde, Vordingborg, Rødovre, København samt 4 meget runde riddere fra Samsø.

Ønsker man at få tilsendt rejsemateriale, når det foreligger, så send en mail til Thomas.ensbye@remove-this.webspeed.dk

Brochuren ligger klar om en måneds tid.

 

 

Lad os mindes Karel Gott – Tjekkets største entertainer – med en gravøl

Efterskrift!

Nogle af lokalafdelingens medlemmer var med i Žatec, da man fejrede humlefestens 50 års jubilæum, og udover de mange bryggerier, var en af attraktionerne i 2006, at Tjekkiets ubetinget største entertainer, Tjekkiets svar på Tom Jones, Karel Gott, var på scenen med sit store Bombom Band. Og under dette års tur fik denne signatur netop foræret en Bernard Bohemian Ale Limited Art Edition 2019 fra bryggeriet Bernard i Humpoléc. Brygget i anledning af Gott’s 80 års fødselsdag, og Art fordi alle de bryg der hylder Karel er kommet med forskellige kunst på atiketten. 8,2% - og ikke smagt endnu.

Og så her lige før man skulle til at nyde denne Edition, erfarede denne signatur, at Karel Gott var død den 1. oktober 2019. Men en fin gravøl, der hylder en stor kunster, der faktisk deltog i det europæiske melodi Grand Prix og bl.a. nåede at stille op for Østrig og Vesttyskland.

Nu vil denne hyldestøl i stedet blive en gravøl! 

 

 

Festiwal of Good Beer 2020 – brochuren ligger klar!

Der er skrevet meget om denne polske ølfestival i Wroclaw, og netop i disse år er der stor fokus mod den polske ølscene. Og også i 2020 har du/I mulighed for a komme med, når Setra’en ruller ud fra Ølby Station onsdag den 27. maj 2020. Sådan rekvirerer du en brochure: Send en mail til Thomas Ensbye, på mail: thomas.ensbye@remove-this.webspeed.dk

 

”Ugens øl”!

En møj ringe Schwartzbier
WestVleteren 12 i trappistgasset

Var på besøg hos en gammel veninde, og spørgsmålet kom prompte – ”er du tørstig”. Nu havde jeg lige lænset hende for en del frilandstomater, persille, estragon (nej ikke til sauce bernaise) og så et flot hokkaido græskar. Solen skinnede og tørstig, jo da….

Hun havde været på indkøb i Lidl i nabobyen Mezökövesd, og købt nogle flasker alkoholfri Malt øl – og den skulle da lige testes på hendes terrasse. Maltøl – noget jeg husker patienterne fik på det sygehus hvor min far ar-bejdede. Det skulle sgu være så sundt – for de syge og de der gennemgik en graviditet. Nu er denne signatur ingen af delene, om end et ekstra vægttab ikke ville være af vejen, så ja. Etiketten lokker. Brygget i delstaten Branden-burg. En blond barmfager arisk kvinde i dirndl kjole, bærer på en masse skummende glas Mass. Oven over blondinen finder man ordet Malz og humleblomst. Plastikkapsel – nuvel. En mørk væske kommer ud af plastik-flasken, pænt skummende, men sukker sødt. ”Lugten” af den øllebrød sygehusets køkken hver morgen tilberedte til patienterne, ramte den der sidder ved tastaturet. Skulle det nu være sundt? Klistersød til den væmmelige side, og så sidder man med en følelse af ”falsk markedsføring”. Blondinen med de mange Mass i favnen lokker – og er der ikke noget om at etiketten skal svare til indholdet. Føj for en oplevelse.

Men hvad byder Lidl så af øloplevelser? Tog cyklen de 12 kilometer ind til nærmeste Lidl, og der var da en del øl. Bl.a belgiske fra Duvel osv. – kvalitet jep, og så nogle dåser med påskriften Schwartzbier. Brygget af de ”fineste ingredienser” på et bryggeri i Baden-Württemberg. Schwartzbier – denne fine undergærede sorte letbitre knastørre øl fra det tidligere DDR – en øl elsket af mange – og hyldet af selveste Goethe. Tænk bare. Köstritzer Schwartzbier, Schwartzer Steiger, Störtebeker Schwartz-Bier - alle fine respektable Schwartz-bier. Men den Lidl sender på markedet er igen klistersød og langtfra den Schwarzbier, der brygges og har sin oprindelse i det tidligere DDR. En KB juleøl har langt mere smag og fylde. Spild af HUF’er og danske kroner. Nu handler det ikke om at hænge Lidl ud, men der må da være en ”voksen ølansvarlig til stede” der kan stemple dette fluidum som totalt udrikkeligt. Og ikke egnet til at sælge under påskud af at være øl. Igen etikkken lokker. ”Falsk markedsføring”.

Nu er det denne signaturs sidste nyhedsbrev og alt skal ikke være negativt. Igennem mange år er flere hundrede forskellige øl blevet testet på denne plads, og mon ikke mange har læst med.

Så der lukkes ned med en helt speciel øl. En 12 XII fra Trappist Westvleteren fra Brouwerij Westvleteen (Sinx-Sixtusabdij van Westvleteren). En kultøl og kultøl har jo det tilfælles at de er lidt sværere at få fat i, at de brygges i et lille ”oplag”, og så er prisen høj. En kultøl er født. Ikke alle har smagt en 12’er, men nu sker det. Dovne munke – ikke engang en etiket har de orket at klistre på. Men der skal jo også være tid til at hylde Herren og fredfyldte bedestunder.

De brygger også en 8’er og en 10’er – akkurat som Rochefort, og om det er deres 12’er eller denne 12’er fra de vestflanderske munke, der er bedst, kan man diskutere.  

Denne 12’er – 10,2% alk. – er flere gange kåret som en bedste i verden. Og den er fandeme god. Flot skumdække, masser af frugtnoter, rosiner og kara-mel. Overgæret som en belgisk massiv ale nu er og med eftergæring på flaske. Ligesom med super vine, kan denne også lagres årevis, og den smagte har faktisk en del år på bagen. Serveringstemperatur – ikke for kold, gerne et par gader over alkoholprocenten og så skal den altså serveres i et rigtigt trappistglas.

En smagsoplevelse af den anden verden, og hvis man ikke selv gider køre til Belgien, sidde i kø foran klostret for at købe en kasse hos de kutteklædte fætre, må kan forvente at skulle ryste op med en hund for sådan en flaske hos en dansk pusher. Er den så pengene værd? Et godt spørgsmål.12’eren fra Rochefort er nu lige et mulehår foran…smag og behag, og det endda til langt under halv pris.

Sluttelig på gensyn til lokalafdelingens kommende aktiviteter.

De bedste hilsner

Danske Ølentusiaster/Køge Lokalafdeling Lokalafdeling

Bestyrelsen 

Ølrejsen 2019

Jepsen og Johnny ”Bare bedre” går ombord i lækre griseracks.
Højt humør hos Brauerei Hönig
Alice og Torben på vej i Eventyrland
Så er der øl hos Brauerei Höhn
Skål - super festival i Zatec
Hos Brauerei Höhn anvendes træ til opvarmning under brygkedlen
Mændene kan også – Weyermann Malt i Bamberg
Øltårn hos Brauerei Göller
Særkørsel fra Zatec til Louny
Åbne gærkar hos Pivovar Permon
Så er der officiel vejning hos Pivovar Permon
Køge tømte fustagerne hos BadFash
Mexikansk mad i Zatec
Ølentusiaster i tæt samtale
Ulla gemmer sig for ja, hvem???
Bus 1 tog til ishockey i Liberec
En super forrygende Torpid Mind fra BadFlash