Lokalt årsmøde 2009

Beretning:
Sidste årsmøde var på Republikken d. 4. oktober 2008
Her holdt Lokalformanden fra Haderslev Frank Z. Truelsen ølsmagning over Tyske øl - efter selve mødet og spisningen. Vi havde også besøg af Kaj Erik fra landsbestyrelsen der holdt en lille tale og lykønskede os med titlen Årets Lokalafdeling 2007. Sidste år forlod Henrik Reinholt Jensen bestyrelsen og
Vagn T. Poulsen blev valgt ind i stedet.

Quiz.
Der kørte sidste sæson 7 x Øl, Quiz & Musik arrangementer PÅ Dansk, på torsdage, på Republikken i deres baglokale – vi flyttede starttidspunktet frem til kl. 20.00 og til den sidste Quiz indledte vi aftenen med Øl & Ostesmagning
Ligesom vi har indført en gratis ølsmagsprøve hver gang til et af spørgsmålene.
Den sidste Quiz inden jul trak som oftest flest folk.
Som altid er det i samarbejde med Republikken og Kolding Journalistklub.

Fredericia Bryghus
lørdag d. 25.10.2008 – kl. 14.00
Havde vi udflugt til Fredericia Bryghus, hvor vi samtidig holdt stiftende general
forsamling for at genskabe Fredericia lokalafdeling. Vi smagte 2 af de nye lokale øl, efter rundvisningen. Men ingen af de tilstedeværende kunne beskrive hvad disse øl egentlig smagte af og om der overhovedet var forskel på dem…
Så fik vi en sandwich – den vil jeg også undlade at kommentere. Ugen efter gik Fredericia Bryghus konkurs…

Så var der også ølsmagning med Ole Madsen og her smagte øllet bedre.
Der var gjort lidt forarbejde i Fredericia og vi fik afdelingen til at stige fra 75 – 100 medlemmer, samt fundet et par kandidater til bestyrelsen inden dette arrangement. Ja vi fik genskabt en ny afdeling i byen, der før var under Kolding, og som virkelig indtil nu har gjort et stort stykke godt arbejde i Fredericia - vi slap til gengæld af med 100 medlemmer. De er nu oppe på over 150 medlemmer. Vi nåede også på dagen en afstikker til Den Engelske på Ryes Plads i Fredericia.

Anders Kissmeyer
Torsdag d. 7. november.
Var der ølsmagning i samarbejde med Liva hvor Brygmester, stifter og ejer Anders Kissmeyer stillede med 10 øl fra Nørrebro Bryghus, herunder nogle sjældne eksemplarer der normalt ikke kan erhverves uden for København.
Der var pølse og ostebord til og der var udsolgt hos Liva hvor vi var 80 mennesker der havde en rigtig god aften. Der var også salg af de gode øl
Efterfølgende.

Julefrokost.
Lørdag d. 29. november
Blev der sidste år holdt ”Dansk julemad med dansk julebryg” her på YNWA
med Torben Mathews – 4 retter Dansk julemad lavet på en sjov, alternativ og
lækker måde + 7 ølsmagsprøver blev det til og her var også udsolgt ikke mindst på plads i maven bagefter.


Den 16. dec.
Var der Juleølsmagning i Det Brunske Pakhus i Fredericia ligesom der tidligere var en ølsmagning med Frederiksodde Bryglaug – vi var nogle stykker der snuste til Fredericias første arrangementer.


Mere Julefrokost.
Midt i januar mdr. afholdte vi vor lille interne jule- og nytårsfrokost for bestyrelsen hos Lars Jørgensen i Dalby.


Landsformanden i byen
Fredag d. 30. januar havde vi besøg af Anne-Mette Meyer Pedersen der svarede på spørgsmål samt serverede og fortalte om formandens favoritøl og Torben Mathews bankede en kalve culottesteg tilberedt med Trappistøl ned i halsen på os. En hyggelig aften. Der blev også tid til at se en spændende håndboldkamp på tv Danmark – Frankrig op til smagningen.


Finalesmagning
d. 14. februar på YNWA
Vi smagte de 10 finaleøl, fik Tapas og undertegnede fortalte lidt om de 10 øl, der var med i opløbet om titlen ”Årets Ølnyhed 2008” Der var utrolig mange tjærefyldte og alkohol stærke sager i mellem – Ja kun meget få ”normale øl” Det udløste en diskussion og eftertanke om det hele ikke var ved at tage en forkert drejning, med for mange specielle øl og for lidt let drikkelig øl…. Vinderen lokalt i Kolding blev Saaz Brew fra Hancock på landsplan blev det efterfølgende Hornbeer med Caribbea Rum Stout der blev nr. 1., så Fogh familien kunne igen smile til det danske folk….


Ølmesse i Parkhallen
Fredag d. 27. februar.
Kolding Vinhandel – Låsbybanke holdt deres årlige ølfest hvor vi var med ind over i et godt samarbejde. Der var udsolgt i hallen hvor der var spændende øl, lorte øl og besøg af ølentusiaster fra flere omkringliggende nabobyer.


Udflugt til Haderslev
Fuglsang blev besøgt d.  11. marts og det var helt gratis – vi brugte de sidste penge af vor lille præmie fra ”Årets Lokalafdeling”. Vi tog turen der ned med bus i samarbejde med et Stormarked der hedder Liva. Hos Fuglsang var der rundvisning, filmforevisning samt spisning og masser af øl fra hele deres sortiment, og så holdt vi præmiere på deres dengang sprit nye Early Bird – Der må jeg sige:  aldrig har jeg været i Sønderjylland og så fået sådan en hammer god øl – efter min personlige mening er den oplagt kandidat til ”Årets Ølnyhed 2009” Det første jeg gjorde næste dag var, at sende en sms til vor redaktør Ole Madsen og fortælle om den fortræffelige øl – hans svar var: Har været der – der står en hel kasse i kælderen.

I de efterfølgende dage efterspurgte jeg øllen på den lokale Engelske pub her i nærheden. Hmm… de havde den sgu ikke og jeg gik ofte forgæves, indtil en dag kort før jeg var ved at dø af tørst, hvor indehaveren informerede mig om, at nu var den købt hjem bl.a. for min skyld og hvis der ikke var solgt min. 5 flakser inden for de nærmeste dag ville jeg få karantæne på pubben.


Skærtorsdagstur i Påsken
Duelund Bryglade
Den årlige udflugt til Tyskland sammen med Sønderborg, Aabenraa og Haderslev faldt i år på d. 9. april, så vi valgte at blive hjemme i Danmark og besøgte Duelund hvor Poul Højlund viste rundt og bød på spændende øl i Midtjylland på deres idylliske gård
ved Kjellerup.

DØE Ølfestival i Valby
d. 15. – 17. maj gik det løs for 7 gang i Valbyhallen – De store ølfestivaller i København er de største og bedste også denne var god, som var den første efter
den store Europæiske ølfestival på Carlsberg.


Sommertid er Hvedeøl
d. 29. maj  havde vi arrangementet ”Paulanermunke og Hvedeøl” på Sct. Jørgens Gård i Hospitalsgade. Ingen blev syge, men vi hørte om Paulaner munkeklostret i den gamle kirkesal – Her fortalte forskerspirre Stinna Christensen der er Fynbo, men læser på Copenhagen Business School, om disse munke og deres ølliv – efterfølgende var der ølsmagning med Stefan Stadler fra Indslev, der er uddannet brygmester og har arbejdet mange år i Bayern. Dertil var der Pølse- og ostebord.


Besøg på Agtrup Bryghus
Lørdag . d. 13. juni blev lanceret som en cykeltur – men vi var kun 2 der havde kræfter til at svinge det ene ben over sadlen og trampe til Agtrup, dog mødte vi flere modige deltagere bl.a. en Esbjerggenser ”Lille Leif” der efter togturen til Kolding tog sig en gang Fodslaw til Agtrup. Til sidst ankom der et par håndfulde dovne håbefulde optimister pr. Bus.  Verner Christensen fortalte levende om Agtrup Bryghus og husets historie vi smagte cider og øl, som dog ikke faldt i alles smag.


Derefter drog vi et smut rundt om Bjert Kro – spiste og drak lidt bryg i deres gårdhave og sluttede til sidst dagen på YNWA.
Alle overlevede dagens strabadser – uanset transportform…


D. 4. juni 2009-Sommertræf.
For region Sydøstjylland og omegn.
Her er konceptet stadig – Der sker ikke en skid – men hold kæft hvor vi hygger os. Det koster ikke noget at være med – bare du køber noget øl.
Så det fik vi hele dagen til at gå med – og de kom fra både nær og fjern og drak med.


I løbet at sommeren efterlyste vi nogen der ville være med til at arrangere noget i vore oplandsbyer:
Vejen, Lunderskov, Vamdrup, Egtved og Christiansfeld – men der var ingen reaktion, så det lod vi ligge i første omgang.


d. 21. – 22. august
Var der arrangeret i samarbejde med Sønderborg en vild udflugt til Thisted Bryghus for at møde den gamle afgående karismatiske brygmester Peter Klemmensen, rundtur i Thisted, besøg på vej op på Bøgedal Bryghus, besøg på vej hjem på Ølleriet Håndgjow og Mylius-Erichsen Bryghus – men nej det slog ikke an og vi måtte aflyse.

d. 5. sept.
Øllets Dag – 3. – 5. sept. Øliaden.
Her havde vi så vort gode samarbejde med City Kolding.
Der var under Øliaden landetemaer med øl og mad på flere af byens caféer og
Ølmenuer på flere restauranter. Udstilling på bl.a. stadsarkivet.

Vort arrangement med Kolding Vinhandel på Låsbybanke ”Opvarmning til Øllets Dag” med Henrik Jensen.
Oktoberfest i Staldgården som BusinessKolding står for i samarbejde med bl.a.
Republikken. Der var i år gratis adgang for ølentusiaster til oktoberfesten i teltet efter arrangementet ved Kolding Vinhandel.

”Den halve km. Øl” som skulle have været i bl.a. Jernbanegade blev aflyst p.g.a. storm og regn.

Men dagen efter gennemførte vi Øllets Dag på trods af vejret kom der mange mennesker og dagen blev vellykket.

Der var ølsmagning med Mik Schack i festteltet i Staldgården ”Øllets viser Vejen” nogen synes han var politisk – de fleste synes han var rigtig god.

Der var besøg af 13 bryggerier rundt i byens strøggader – Inslev kom af med flest smagsprøver. ”Årets Kolding Øl 2009” blev vundet af Troldhede Mikrobryg med Mørk Kolding. Der blev solgt over 1.000 smageglas – 700 mindre end sidste år.
Men der blev solgt 5.000 smagepoletter mod lidt over 6.000 sidste år – så der
blev drukket øl – selv om vi gerne ville have været flere folk på gaden.

Her vil jeg gerne sige mange tak til alle de frivillige der hjalp os på dagen, vi kan ikke afholde den slags arrangementer hverken praktisk eller økonomisk
Hvis der ikke er frivillige der hjælper – Mange tak !!!
Nogen knoglede hele dagen og ydede en stor indsats – Tak.
Andre hjalp bare en times tid, så godt de kunne – men alle – der ville, kunne komme til infomøde med gratis øl, fik boller til frokost, en fin pose med special øl, gratis smageglas og 5 poletter, T-shirt med logotryk i god kvalitet,
samt mulighed for at spise gratis middag her nede, med gratis øl til.

Næste år vil vi opfodre alle frivillige til at melde til inden deadline og ikke en
eller to dage før Øllets Dag!! Så er det meget nemmere at købe T-shirt i rigtig str. og antal, da de bestilles flere uger i forvejen, det er nemmere at få de sponcerede ølgaver til at slå til – det nemmere at købe mad ind og tilberede
det, når der ikke pludselig er 10 mere der kommer i sidste øjeblik…
Vi prøver at sige tak for indsatsen – men vil ikke udnødtes.

Der har været en omgang ØL – QUIZ og MUSIK på Republikken i sept. mdr.
Her for nylig.

 
Kommende arrangementer 2009 / 2010:
Og af kommende arrangementer kan jeg løfte sløret lidt for følgende ting, der rodes med, men intet er endnu 100% sikkert:


Vor Julefrokost d. 28. nov. kl. 13. Er dog sikker - Her på stedet – halvdelen af alle billetter er allerede solgt selv om vi ikke har fortalt nogen noget om hvad der skal ske. Måske bliver det rigtig kedelig – ligesom til sommertræf…


Udstilling på biblioteket d. 12. – 31. oktober.


Halowensmagning d. 31. okt.Der er JuleQUIZ d. 17. dec. På Republikken kl. 20.


Finalesmagning medio februar.


Ølsmagning med vor tidligere landsformand Marttinn Stauart i marts.


Ølsmagning og foredrag om Troldhedebanen på Troldhedestien.


Øllets Dag igen i 2010 m.m.


Der er indgået rabataftaler med Holte Vinlager – Jernbanegade, Vinspecialisten i Kolding Megacenter og golfbanen ved Hejls.

DØE
Claus Mortensen
Kolding