Nyhedsbrev 09 2009

Hejsa

En fantastisk solrig april er overstået og vi har taget hul på den sidste forårsmåned, inden sommerens varme sol presser dejlige D-vitaminer gennem din hud og giver os modstandskraft mod livets medieskabte angst for svinesyge fra tequilaens hjemland Mexico.

Denne sommer vil forhåbentlig byde på både solskinstimer og letpåklædte skabninger af det modsatte køn til øjet, samt ikke mindst kold, læskende og højtskummede *ØL til ganen.


Vi kan som supplement til disse oplevelser tilbyde vore medlemmer nedenstående arrangementer ud over at der er Ølfestival i Valby d. 15. – 17 maj og Sommertræf i Kolding d. 4. juli i passagen.


1. Paulanermunke og Hvedeøl. (for anden gang i år kan vi tilbyde en kvindelig foredragsholder)
2. Besøg på Agtrup Bryghus.
3. Forbrugerinfo.


1. Paulanermunke og Hvedeøl
Fredag d. 29. maj – kl. 19.00 på Sct. Jørgens Gård v/ Slotssøbadet - Hospitalsgade 4 - Kolding.


Sommertid er hvedeølstid - sommeren står lige for døren og vi kan tilbyde et spændende arrangement med hele 2 foredragsholdere og ølsmagning i de gamle foreningsbygninger der har huset Kolding første hospital.


Her vil ”Årets Forskerspirre” Stinna Christensen fra København fortælle om Munkenes klosterliv og ølbrygning. – Hun vandt i 2005 prisen som "Årets Forskerspire" med sin synopse om tysk klosterliv og ølbrygning.

 
Hun tager os med på en rejse tilbage til de gamle middelalderlige klostre, hvor munkene kunne meget mere end bare dyrke det asketiske liv, nemlig også brygge øl. Hendes oplæg fokuserer også særskilt på problematikken om der var en modstrid mellem munkenes enkle levevis og den kommercielle fremstilling og salg af bryg. De gode Paulanermunke kunne virkelig brygge til kurfystens og klostrets store glæde.


Derefter vil Indslev Bryggeris tyske brygmester Stefan Peter Stadler holde ølsmagning. Han fører os videre i den tyske brygtradition, hvor især hvedeøllet er hans varemærke. Han har 30 års erfaring med hvedeøl og kan kunsten at brygge øl for sanserne. Stefan fortæller om hvedeøl generelt og hvordan det er at brygge i Danmark for en tysk brygger.


Indslev Bryggeri er et moderne dansk bryggeri på Fyn, som har specialiseret sig med brygning af hvedeøl - og er nordens eneste hvedeølsbryggeri. Bryggeriet fik Dansk Designpris for sin etiketformgivning i 2008/9. Bryggeriet har de sidste 3 år fremtryllet et sortiment af hvedeøl, som er helt unikt og ekstremt velbrygget. Som nordens eneste hvedeølsbryggeri er konceptet også helt unikt.


Stefan er uddannet brygmester i Bayern og har pl.a. arbejdet på Paulanerbryggeriet opg Hofbrauhaus. Så er CV´et ligesom skrevet!


Der vil på aftenen være et dejligt Pølse- og ostebord til at stille sulten på. Ligesom der kan købes ekstra drikkevare.

 
Dette spændende arrangement afholdes i de gamle lokaler på Sct. Jørgens Gård, som stammer tilbage fra år 1558 der oprindeligt var tronens ejendom. Hospitalet havde tidligere både sin egen kirkegård og egen kirke. Fra omkring 1836 fungerede stedet ikke bare som sygehus for Kolding men også for både Ribe- og Vejleamter. Bygningerne er fredet og i 1975 overtog Kolding kommune stedet og efter restaurering har det gamle Chr. d. 3 ´s hospital fungeret som foreningernes hus og nu også som administrationsbygning for Slotssøbadet.


Du får:  2 foredragsholdere Stinna og Stefan.
Lækkert Pølse- og Ostebord.
Ølsmagning i historiske omgivelser lige ved Slotssøen til en billig pris.
Samt socialt samvær.
Vi smager øl både fra Paulaner og Indslev.


Tilmelding og pris:
Send en mail til undertegnede (tryk besvar) og skriv hvem og hvor mange i bliver. Indsæt beløbet kr. 240,-  pr. person på konto nr.: 0759 – 322 3437 205 via netbank eller direkte i Middelfart Sparekasse.

Husk at mærke med navn, medlemsnr. og arrangementsdato d. 29.5.09 Det er tilladt at have en gæst med da vil prisen være kr. 270,- for gæster.
(diff. på kr. 30,- kan refunderes ved indmeldelse)

2. Besøg på Agtrup Bryghus
Lørdag d. 13. juni kl. 13.45  Stenderupvej 54 - Agtrup – 6091 Sdr. Bjert - Tlf. 2482 5885. Bemærk venligst ændring ny dato d. 13. og ikke d. 12. som der står i vort medlemsblad.


Udflugt – så tager vi cyklerne frem og kører på landet og drikker øl.
Er du ikke til cykkelturer på en fridag, kan man tage bussen fra Kolding Rutebilstation kl. 13.05 linje 404 den er fremme kl. 13.26. Ellers mødes vi på pladsen ved Shell Tankstation i Sydbanegade kl. 13.00 og kører på cykel ad Skamlingsvejen ud på Stenderup halvøen – der er cykelsti.


Vi besøger Verner Synderby Christensen på Agtrup Bryghus midt i Agtrup by, her vil der være rundvisning, foredrag og ølsmagning ad libitum.
Bryggeriet ligger i husets stue- og kælderetage mod bagindgangen – mod gaden ligger et pizzaria i den tidligere bagerforretning. Huset har faktisk oprindeligt været et lokalt bryggeri, så her er mere end 100 års gammel spændende ølhistorie vagt til live igen.


Verner laver i dag både øl og cider der også kan købes med hjem på dagen, ligesom der er mulighed for dørsalg til daglig.


Rundvisning og smagning varer ca. 2 – 3 timer herefter er der mulighed for, at købe pizza / slice, øl og nyde dette i haveomgivelserne bag bryggeriet. Der slutter arrangementet.


Men vi er jo på sommerudflugt, så det står en frit for om man efterfølgende vil cykle, gå eller busse den, det lille stykke til Sdr. Bjert Kro (ca. 1 km.) hvor der f.eks. kan spises i caféen ”kaffen” eller i deres gårdhave og drikkes mere øl til.


Man kan også drage til stranden eller følges med tilbage mod Kolding city og nyde en afslutningsøl på Den Engelske pub eller Republikken. Lad os nyde en sommerlørdag sammen i hinandens selskab med højt skum og højt solskin under høj himmel.  PS. Bussen kører også i regnvejr. Men uanset din transportmetode så husk vi starter kl. 13.45

Pris kr. 60,- incl. rundvisning og ølsmagning.

Tilmelding:
Send en mail til undertegnede med antal personer, navn og medlemsnr.
Indsæt beløbet kr. 60,-  pr. person på konto nr.: 0759 – 322 3437 205 via netbank eller direkte i Middelfart Sparekasse.

Husk at mærke med navn, medlemsnr. og arrangementsdato d. 13.6.09 Det er tilladt at have en gæst med, da vil prisen være kr. 75,- for gæster.
(diff. på kr. 15,- kan refunderes ved indmeldelse)


3. Lidt forbruger info. fra Liva Stormarked.

Majnyhed:
Nu er Rød Tuborg igen på banen! ”Fødselsdagsøl”
6x 33 cl.  Kun.  Kr. 29,95


Tilbud Svaneke bryghus:
Spipper Clement,(American pale ale)
Choko stout og alm. stout.          Frit valg 19,95 pr. fl.


Nyhed fra Svaneke Bryghus:
Den Udødelige Hest, Vintage porter ½ liter pr. fl. 32,95


* ØL = En velsmagende, tørstslukkende drik brygget på bl.a. korn, vand, humle og gær. Indtaget af vore forfædre gennem umindelige tider og drikkes stadig.


Du kan se billeder fra vor tur Skærtorsdag til Duelund på hjemmesiden.
Vi havde en kanon tur der var alle pengene værd.


HØJT SKUM.


Med venlig hilsen
DANSKE ØLENTUSIASTER
Claus Mortensen
Lokalformand - Kolding
Regionsnæstformand - Sydøstjylland
Tlf.: 40 45 90 28
claus.mortensen@remove-this.ale.dk - www.ale.dk