Nyhedsbrev 21 2011

Hej
Så modtager du nyhedsmail nr. 21. i 2011 her kan du læse om
Valget – Øllets Dag – Jacobsen 200 år – Kolding Mesterskabet i Ølsmagning.

VALGET ER HER.
- og det er nu du skal gøre brug af en af dine rettigheder. Nemlig rettigheden til godt Øl.
Siden 2003 har vores velsmagende forening haft Øllets Dag som fest og kampdag for det gode øl.
I år sætter Din lokalafdeling igen alle sejl til for, at gøre os synlige på dagen. Vi har mere end 25 frivillige Ølentusiaster der yder en indsats på lørdag for, at vi kan gennemføre denne ølfest dag i City Kolding – En stor tak til de frivillige.
Mød op og smag på øllet – vi håber ikke du er Sofadrikker. Deltag i det sociale sammenværd og diskuter hvilken øl der er bedst og fortjener en stemme. Stem på det gode øl på lørdag og hver dag, og stem på Årets Kolding Øl i City Kolding.

ØLLETS DAG:
Læs i denne uges Budstikken om Øllets Dag i City Kolding – her finder du en samlet oversigt.

Gå ølruten på Øllets Dag lørdag d. 3. sept. kl. 10. - 16. i City Kolding, her har du de bryggerier der deltager og deres plachering i byen. Der hvor der står ”Fællesstand” er der ikke repræsentanter
til stede fra bryggeriet selv, men deres øl bliver udskænket af ølentusiaster.

Køb smagepoletter kr. 50,- pr. fem stk. Smageglas koster kr. 20,- til ejendom. Du kan her også få udleveret et gratis citykort over hvor standene er placheret og på kortet kan du stemme på ”Årets Kolding Øl” og deltage i konkurrencen om, at vinde en rejse med Happydays.nu til en værdi af
kr. 5.000,- Husk du skal være tilstede på Akseltorv kl. 15.30 for at kunne vinde præmien.
Stem mellem:  a) Bjert Bryg: ”Nonnen” b) Kolding Bryglaug: ”Rav Ale” c) Trolden: ”Lady Brown”

Deltager du i Historisk Ølsmagning i Teltet kl. 11.00 er smageglasset med i prisen, og du kan tage det med ned til standene bagefter. Www.koldingbilletten.dk

Ud over nedenstående vil du også kunne smage og købe Årets ”City Kolding Øl”  på Tombolapladsen – kan også smages i en lang række af City Koldings butikker, og DØEs egen øl ”Dronning Dorothea IPA” kan smages på Akseltorv – DØEs øl kan ikke købes til at tage med hjem.

På DØEs egen stand på Akseltorv kan du også melde dine venner ind i foreningen og få kr. 50,-
i rabat. Denne rabat gælder kun på denne ene dag Øllets Dag.


Standplachering:

1. Søndergade Syd:
           Bryghuset Kragelund Fællesstand: Thisted Bryghus, Mikrobryggeri Kvajj.
2. Søndergade v/ broen – Søndertorv:
 Fællesstand: Gundestrup Mejeri & Bryghus, Ørbæk Bryggeri, Stensbogaard Bryghus, Midtfyns Bryghus.
3. Tombolapladsen, Rendebanen:
Bryggeriet Vestfyn, Rise Bryggeri.
4. Helligkorsgade v/ H&M:
Bjert Bryg, Jellinge Bryghus.
5. Klostergade v/ Brostræde:
Fur Bryghus, Hornbeer
6. Akseltorv / Rådhuspladsen:
Fuglsang, Refsvindinge Bryggeri, DØE Stand (+ en Brandbil til Halsbrand)
7. Jernbanegade v/ Spanske Trappe:
Bryggeri Skovlyst
8. Jernbanegade 22:
Warwick Bryghus,  Fællesstand: Fanø Bryghus, Nørrebro Bryghus, Bryghuset Braunstein,
9. Jernbanegade v/ Munkegade:
Trolden Bryghus, Indslev Bryggeri, Republikken
10. AL Passagen:
Rækker Mølle Bryghus, Randers Bryghus, Kolding Bryglaug v/ YNWA

Besøg byens vinhandlere, Kolding Vinhandel, Vinspecialisten i Østergade og Salling Vinforsynning i Søndergade der står med smagsprøver og tilbud på øl.


JACOBSEN 200 ÅR.
Husk også at vi d. 2 . sept. Skal mindes I.C. Jacobsen – stifter af Carlsberg har denne dag 200 års
fødselsdagsjubilæum. Skål i Jacobsen øl  www.jacobsenbryg.dk

Den gamle brygger
I.C. Jacobsen (1811-1887) var manden, der revolutionerede ølbrygningskunsten ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ideerne fik han på studierejser i ungdomsårene til London, hvorfra han indførte den store dampkeddel af kobber, der i dag er fast ingrediens i alverdens bryggerier. Og til München, hvorfra han hjembragte den eftertragtede bajerske tilsætgær, der blev brugt til at producere den undergærede bajerske øl, gjorde ham til foregangsmand.
Siden ansatte bryggeren farmaceuten Emil Christian Hansen, der i Carlsbergs laboratorium opdagede, at gæret er sammensat af forskellige typer svampe og at man kunne rendyrke kulturgæret (en opdagelse, der fik Pasteur til at indstille Hansen til en guldmedalje). Opdagelsen gjorde Carlsberg i stand til at styre gæringsprocessen, så store dele af øllet ikke længere løb surt, og var med til effektivt at cementere Carlsbergs position som landets førende bryggeri. Brygger Jacobsen var dog ikke smålig, men stillede opdagelsen til rådighed for bryggere over hele verden.
Navnet Carlsberg er i øvrigt inspireret af I.C. Jacobsens 5-årige søn Carl. Efter den spæde start i sin fars lille bryggeri i Brolæggerstræde flyttede bryggeren nemlig kort efter sønnen Carls fødsel i 1842 ud til mere plads og ikke mindst rent vand. Det ny hjemsted blev på Valby Bakke, (i folkemunde 'bjerget'), hvor ølbrygningen startede i 1847.

MESTERSKAB I BLIDSMAGNING.

Lørdag d. 8. oktober kl. 14.00 afholder DØE lokalafdeling KM – Kolding Mesterskab i Blindsmagning af øl. - Her skal vi finde vor lokale mester i blindsmagning, og de tre bedste deltagere går videre til DM – Danmarks Mesterskabet i Blindsmagning af øl.

Man kan stille op som enkelt person eller som hold – dog max. 3 personer på et hold.
Konkurrencen er for alle medlemmer af DØE i Kolding – Men kun medlemmer.

Arrangementet i Kolding KM blive afholdt efter de samme regler som DM – der vil blive afholdt
i Middelfart på Holms Restaurant & Hotel – lørdag d. 19. november 2011 – kl. 14.00. sted og lokale i Kolding er ikke på plads endnu – men følger snarest, så tilmelding modtages allerede nu.

Det vil koste kr. 150,- pr. person at deltage i Kolding. Dette dækker øl og opmærksomhed til vinderen. Det er samme pris for at deltage i DM – Middelfart – Men her går Kolding afd. ind og dækker både deltagergebyr og rejsen til Middelfart. Mad og ekstra øl er dog for egen regning.

Der skal smages hele 13 øl på dagen og der vil være snack. Husk det er kun for sjov – Men vi vil gerne vinde DM til Kolding. Arrangementet forestås af to medlemmer fra lokalbestyrelsen, der så ikke selv kan deltage i KM smagningen.

Tilmelding til KM: Send en mail til claus.mortensen@remove-this.ale.dk / tlf.: 4045 9028 og indsæt kr. 150,-
på konto nr.: Konto Nr.: 0759 – 3223437205 i Middelfart Sparekasse.
Senest fredag d. 30. september 2011

Husk at sætte kryds i kalenderen både d. 8. oktober og d. 19. november hvis du vil deltage.
Vi forventer du stiller op i god form og træning – men ædru.

Her følger reglerne:
REGLER:
Et hold består af maksimalt 3 personer.
Hvert hold skal være indstillet til en af Danske Ølentusiasters lokalafdelinger. Der må kun deltage et hold fra hver lokalafdeling.
Hvert hold får udleveret en tipskupon, og der smages 13 øl - 1 ad gangen - 7 i første halvleg, 6 i anden halvleg, og tipskuponen udfyldes efterhånden som øllene smages. Vi satser på 10 minutter til hver øl.
Der vil således være 3 muligheder for hver øl der smages, og der svares med 1 eller x eller 2 på tipskuponen, efterhånden som øllene smages, eller senest ved halvlegen.
Tipskuponerne afleveres ved halvlegen. De deltagende hold har nu mulighed for at gå udenfor for at trække luft, ryge en smøg, gå på toilettet, ringe hjem, hente øl i baren eller hvad de nu har lyst til.
I halvlegen gennemgås tipskuponerne og resultatet meddeles holdene efter halvlegen, som vi satser på at vare max. 15 minutter.
Efter anden halvleg, når alle øllene er smagt og tipskuponerne er udfyldt, samles tipskuponerne ind, gennemgås, forhåbentlig tager det ikke mere end 15 minutter, meddeles resultatet.
Er der et hold som har flest rigtige uddeles præmierne.
Er der flere hold som har lige mange rigtige, præsenteres 1. dark horse for disse hold. De skal nu smage og skrive deres bud på a) hvilket land øllen er fra b) hvilken øltype der er tale om c) bryggeri og navn på øllen.
Er der efter smagningen af 1. dark horse stadig hold der har lige mange uddeles 2. dark horse for disse hold, som igen skal skrive deres bud på a) hvilket land øllen er fra b) hvilken øltype der er tale om og c) bryggeri og navn på øllen.
Skulle der efter smagningen af 2. dark horse stadig være hold der har lige mange rigtige, trækkes der lod imellem holdene.
Herefter uddeles præmierne.

Følgende hold / lokalafdelinger er foreløbig tilmeldt:
Lokalafdelingerne i Ålborg, Fredericia, Kolding, Esbjerg, Sønderborg, København, Rødovre og så muligvis Ølklubben KØLIG.
Så det er dem vi er oppe i mod og det er Københavns afdeling der arrangerer DM i Middelfart.

Kolding – Øllets by.

Husk vort Årsmøde d. 22. oktober hvor vi får besøg af Beerhere.

Højt skum
Danske Ølentusiaster
Claus Mortensen – tlf.: 4045 9028
Lokalformand – Kolding
www.kolding.ale.dk