Håndbrygget premiere

Brygmester Anders Madsen

- på Barikaden baghuset til Republikken i Kolding

Som ivrig håndbrygger varmer det altid ens håndbryggerhjerte, når nogen gerne vil servere lidt godt håndlavet øl. Så da Barikaden - baghuset til Republikken i Kolding - inviterede til premiere på deres egen øl lørdag den 26. juni, var det selvfølgelig noget, jeg måtte overvære. Den idé var der 30 - 40 andre, som også havde fået, deriblandt flere fra den første håndbryggersamling i Kolding. Så det blev en hyggelig eftermiddag, hvor der blev smagt på og snakket om godt øl og ædelt bryggerhåndværk.

Alice Dall, som er indehaver af Barikaden og Republikken, præsenterede stolt sit nye "barn", en Republikken Øl. "Denne øl skal gerne virke let og frisk, og så skal det gerne være en øl, kvinder kan li' at drikke," fortalte Alice, inden hun overlod detaljerne om øllet til sin brygmester Anders Madsen. Anders er 25 år, koldingenser, og studerer til kemiingeniør på Syddansk Universitet i Odense. Hans interesse for ølbrygning begyndte med en opgave om emnet på universitetet, og Anders har bl.a. samlet viden om emnet ved at besøge diverse mindre bryggerier, bl.a. Clemens i Århus. Brygningen af øllet foregår i svigerforældrenes bryggers i Vester Nebel, hvor Anders laver batch op til 120 ltr. af gangen. "Det er hårdt og tidskrævende arbejde at bakse rundt med de tunge gryder til så stor en mængde øl, og dette bryg tog 14 timer at lave," fortalte Anders om arbejdet med brygningen.

Republikken Øl er i pilsnerstil, men med mindre CO2 og mindre humlet, end en pilsner normalt er - den ligner bestemt ikke "vores øl", hverken i udseende eller smag. Øllen er brygget på pilsner-, karamel- og Münchermalt, humlet med Hallertau humle og gæret med Albani pilsnergær, som Anders har hentet på bryggeriet i Odense. "Prøv at lægge mærke til skummet" - den ung brygmester kunne ikke skjule sin stolthed - "skummet er noget af det svære ved håndbrygget øl". Ja, det er noget, vi ved som håndbryggere. Og man må sige, øllen havde et rigtig flot skum, samtidig havde den en flot klar brun farve, selvom Anders ikke turde lade temperaturen under lagringen gå helt ned på 0,6o C, som de gør på Albani (en proces, der er med til at gøre pilsnerøl klart) - "jeg stoler ikke nok på min temperaturstyring, og jeg kan risikere, at temperatuen ryger under nul, og så stopper gæren."

Systemet med håndbrygget øl på Republikken foregår på den måde, at det, der kommer ind ved salg af dette specielle øl, vil blive brugt til mere håndbrygget øl, så på den måde går vi en lys fremtid i møde med interessant øl.

Det første bryg

Republikken


Munkegade 9
6000 Kolding
Tlf.: 75642752
URL: www.republikken.com
Mail: alice@remove-this.republikken.com