Besøg på Bøgedal Bryghus den 7. juni 2007

Torsdag den 7. juni 2007 var vi en flok ølentusiaster fra Kolding og Esbjerg, der var på besøg hos Gitte Holmboe og Kasper Vorting på Bøgedal Bryghus.

Bøgedal Bryghus ligger på en firlænget gård fra 1840’erne smukt placeret i Vejle ådal. Der brygges 480 flasker ad gangen og hvert bryg er unikt. det giver en årlig produktion på 25.000 flasker á 75 cl.

 

Velkommen

Gitte indledte med at fortælle om baggrunden for bryggetriet. Kasper var oprindeligt sammen med Allan Poulsen om Brøckhouse og det var idéen at brygget skulle ligge på Bøgedal, som er Kasper fødehjem. Som alle ved ligger Brøckhouse i Hillerød og Kasper startede sit eget bryggeri, mest for at bevare fødehjemmet som et sted hvor der stadig er aktiviteter i gang. Udgangspunktet er er øl, som man bryggede på gårdene i gamle dage – det man kalder godt øl.

Markvandring

På vej til selve bryggeriet fik vi en lille rundttur på gården og så de dejlige omgivelser. Her kan man virkelige blive insprireret til at brygge godt øl.

Fritfaldsbryggeriet

Bøgedal Bryghus er formentlig Skandinaviens eneste traditionelle fritfaldsbryggeri, hvor øllet løber fra kar til kar ved hjælp af hejseværk og niveauforskelle - uden brug af pumper. Urten koges over brændeild, i gårdens gamle gruekedel, mens den skummes for koaguleret protein. Hele processen er langsommelig og arbejdstung, men det er bedst for øllet.

 

Kapser fortæller lidt om problemerne med at have et kalket bryhus, arbejdet med at rense alt når der været problemer med øllets kvalitet, og fødevarekontrollens mistro til "galningen" :)
Urtkoger, svalekar og gærkar med klæde "låg"

Efter bryg nr. 100 som Kasper brygger her inden det for alvor bliver varmt, sker der en lille udvidelse af bryggeriet. Tyren bliver slået for panden og en ny bygges, der kan klare en større mængde. På den måde kan Kasper nøjes med at koge urt 3 gange i stedet for 7, når han skal fylde en gærtank. ”Så vil jeg også have en med hane i bunden, så jeg bliver fri for at løfte så mange spande” Fortæller Kasper, der ind til nu har flytte alt øllet fra urtkogeren til svalekaret med spande. Av min ryg!

Nuværende urtkoger 100 L, som brændefyres. Det skal den nye også, men den skal være 3 gange så stor og med en bundtap.

Ølsmagning

Efter rundvisningen var der ølsmagning, hvor vi smagte forskellige Bøgedal Nr. Bl.a. en af de tidligste numre – hvilke har jeg glemt - men øllet flot klart og en nærmest æstetisk oplevelse. Som tilhænger af Bøgedal øl, kan jeg sige at øllet var den fine gode kvalitet og smag, der kendetegner Bøgedal øl. Gitte fortalte lidt om de forskellige øl humlevalg osv. også det, at selvom det er samme opskrift, er det forskellige resultater der kommer ud af det hver gang – spændende og lækkert øl.

Bøgedal Bryghus
Høllundvej 9
7100 Vejle
Tlf.: 20 29 62 68
URL: www.boegedal.com
Mail: vorting@remove-this.boegedal.com

Afgang fra Kolding Rutebilstation
Ankomst - de ser godt nok tørstige ud.
Formanden henter øl
Udsigten fra Bøgedal - ren idyl
Læg mærke til hejseværkne til gæringstankene. Øllet skal flyttes uden brug af pumper
Nederst varmekilden til urtkoger. Mæskevandet kommer fra en varmtvandsbeholder på loftet.
Besøget afsluttedes med lidt indkøb. Rummet øllet opbevares i er et gammelt møllerum på gården, der køles med et kølesystem, fra en kølevogn. Det er selvfølgelig Kasper selv, der har flikket det sammen, lige som alt det andet i bryggeriet.