Snigpremiere på årets Klosterbyrg 2008

Et tydeligt tegn på at Øllets dag nærmer sig i Kolding, er snigpremieren på årets Gråbrødre Klosterbryg – lokalafdelingens stafet- og udfordringsøl. I år var det tilfaldet Bjert Bryg at komme med deres fortolkning af middelalderens klosterbryg.

Årets udgave af klosterbrygget, som medlemmerne fra lokalafdelingen fik præsenteret af brygger Torsten Reffstrups ved et grillarrangement på Bjert Kro torsdag den 21. august 2008, er Torstens måde at indfange stemningen fra en middelalderlig klosterhave i et kraftfuldt bryg. Lægbrødrene (munkenes hjælpere - de boede på klostret og hjalp til 0g som betaling fik de kost og logi) arbejdede hårdt og der skulle et godt bryg til at styrke sig ved måltiderne og i pauserne. Fra klosterets eget land- og havebrug kom råvarerne byg og honning samt fra urtegården humle og fra mosen pors. Og lur mig om ikke både munke og abbed lod sig vederkvæge af klosterkælderens flydende produkter. Særlig pors krævede god forberedelse da de fineste og mest aromatiske bryg anvendte knopperne fra de ikke udsprungne rakler fra pors plukket i marts måned.

Knopper af pors er også anvendt til at krydre Gråbrødre Klosterbryg 2008. Sammen med honning, som har været med i både kogning og gæring, får årets klosterbryg både megen duft og megen smag samt en karakteristisk eftersmag af både den elegante Saaz-humle og pors i afstemte mængder.

Vi kan i år præsentere en særdeles lækker øl med en lang lang eftersmag. Torsten skal have stor tak for ikke at falde i ”Belgier fælden” og brygge en abbey ale. Der er brygget 4.000 flasker på Torstens anden arbejdsplads - Jelling Bryghus, da kapaciteten på Kro Bryggeriet på Bjert Kro ikke er stor nok. Flaskerne kan købes på udvalgte steder i Kolding fra Øllets Dag

Klosterbryg 2008 er brygget på ekstrakt af lys malt, overgæret, indeholder ca. 6 vol% alkohol. Klosterbryg 2008 er ufiltreret, upasteuriseret; eftergæret og modnet i mindst 2 måneder på flaske inden brygget er frigivet. Lagres stående, mørkt og køligt. Nydes ved 10-12˚C.

Ingredienser: Vand, ekstrakt af bygmalt, honning,
gær, humle og pors.

Vi fik oksekotteletter og pølser fra grillen, Dertil salat og helstegte kartofler.