Torben Steenberg på Republikken

34 ølentusiaster kom der torsdag den 24.  januar 2008 for at hører Torben Steenberg fortælle om EBCU og Torbens arbejde for vores forening. Det var ikke kun fra Kolding, men også fra Odense og Esbjerg var der gæster. Og det på samme tid, hvor Danmark tævede Kroatien i mellemruden ved det nyligt afsluttede håndbold EM.

EBCU er en sammenslutning af ølforbrugerrganisationer fra 13 forskel¬lige europæiske lande. Foreningen blev stiftet af CAMRA, OBP og PINT den 26. maj 1990. Torben som sidder i forbrugerrådet for DØE er næstformand i denne paraplyorganisation, som driver lobbyvirksomhed for ølforbrugerne i bl.a. EU. Samlet tæller EBCU 110.000 medlemmer.

EBCU

EBCU arbejder efter nedenstående formålsparagraf:

  • Bevarelse af europæisk ølkultur. Særlig fokus er der på traditionelle, nationale og lokale bryggerier og traditionelle bryggemetoder og øl.
  • Promovere og støtte traditionelle europæiske bryggerier, der fremstiller kvalitetsbryg efter traditionelle principper.
  • Støtte traditionelle bryggerier. Kæmpe for at modvirke den koncentration, der finder sted blandt større bryggerikoncerner, der derved får øget kontrol over markedet.
  • Repræsentere øl-forbrugeren. I kampagnen til styrkelse af et rigt udbud af øl af høj kvalitet og kvalitet for pengene.            

Kilde: ww.ale.dk

Danske Ølentusiaster har fra starten arbejdet på at komme med i EBCU, og har været medlem siden 1999. Det sidst ankomne medlem af EBCU er Tjekkiet.

De 13 øl

Til arrangementet, var der øl fra alle 13 lande, Torben plejer at udvælge otte øl til sine ølsmagninger om emnet, men vi ville gerne prøve øl fra alle medlemslande. Vi startede med Lapin Kulta fra Finland.  Selvom det er en relativt nemt tilgængelig øl for os der tit kører over grænsen til Tyskland, var det kun muligt at op¬drive 5 stk. 33 cl dåser, som en behjertet ølmedarbejder fra Superbest i Christiansfeldt havde hjemme i privaten, hvorfor denne øl blev serveret i shotsglas.

Hartrwall "Lapin Kulta" (SF). Harviestoun ”Bitter & Twisted” (UK), Budejovicky Budvar ”Premium Dark Lager” (CZ), Ale nr. 16 (DK), Berrificio Grando Plato ”Spoon Riveer” (I), Amber Bro¬war ”Kozlak” (PL), Brasserie Castelain ”Ch’ti Brune (F), Brouwerij Boon ”Oude Kriek Boon” (B), Brauerei Schloss Eggenberg ”Mac Queen’s Nessie (A), La Trappe ”Triple (NL), Niels Oscar ”Barley Wine (S), Den Nøgne Ø ”Batch 100 (N) og afsluttende med Brauerei Schloss Eggenberg ”Samichalus (CH) – denne øl kommer oprindeligt fra Schweiz, men bliver nu brygget i Østrig.
 
 
 

3 Retter med øl

Først fik wittbier dampede muslinger med spinatcreme, dernæst fik vi oksesteg marineret i Fullers London Porter med en sauce af Rochefour 10, dertil citroncreme, grønt og en bagt kartof¬fel og til sidst Tiramisu a Bierre. Alle disse herligheder til den nette sum af 100 kr