Paulanermunke og Hvedeøl

Fredag d. 29. maj – kl. 19.00 Sct. Jørgens Gård i Kolding, holdt DØE et dobbelt arrangement med 2 foredragsholdere inkl. en ølsmagning.

Førs var det ”Årets Forskerspirre” Stinna Christensen fra København, som fortlate om Munkenes klosterliv og ølbrygning. – Hun vandt i 2005 prisen som "Årets Forskerspire" med sin synopse om tysk klosterliv og ølbrygning. Dernæst Indslevs Bryggeris brygmest Stefan Peter Adler.

 

Pølsebord og velkomst

Men som vanligt bød Claus formand først velkommen. Vi var ca 25 til dette arrangement, ca 5 for lidt til det helt løb rundt, men takket være en "ikke" eksisterede klubkasse med lidt tilbage, blev arrangementet alligevel gennemført. Der var gæster både fra den nye afdeling i Tønder og Else og Hans Peter fra Sønderborg var atter gæster hos, som mange gange før.

Claus er næsten kommet sig helt over sin cykelakrobatiske optrædende i foråret, og meldte under præsentationen af de næste arrangemter, at han cyklede til Agrup Bryghus lørdag den 15. juni, når vi skal der ud. Vi skal alle huske på at Claus har slået hovedet, og man ikke altid kan regne med hvad han siger. Det her skulle nu være rigtigt nok, hvis vejret tillader det. 

Munkenes liv

Stina tog os med på en rejse tilbage til de gamle middelalderlige klostre, hvor munkene kunne meget mere end bare dyrke det asketiske liv, nemlig også brygge øl. Hendes oplæg fokuserede primært på problematikken om der var en modstrid mellem munkenes enkle levevis og den kommercielle fremstilling og salg af bryg. De gode Paulanermunke kunne virkelig brygge til kurfystens og klostrets store glæde.

Det viste sig, at munkene dække sig ind under, at det var klostret der ejede ølproduktionen, mens munkene stadig levede asketisk. Som aflsutning på foredraget - der behørigt var indledt med en Paulaner Salvator, læste Stina et digt op på tysk, som beskrev oprindelsen af Salvatoren - vist nok. Det var på gammel tysk og latin SÅHH!!!

Indslev Bryggeri

Efter Stina gik Stefan fra Indslev Bryggeri igang med ølsmagning. Han førte os tilbage i den tyske brygtradition, hvor især hvedeøllet er hans varemærke. Med sine 30 års erfaring med hvedeøl og kunsten at brygge øl for sanserne. Stefan fortalte om hvedeøl generelt og hvordan det er at brygge i Danmark for en tysk brygger. Stefan fortalte også om de store mængder øl man fik som medarbejder på bryggerierne i gamle dage. Stefan kunne af sin ration til hjemmebrug opgøre, at det blev til ca. 5 L pr. dag - Prost!!

Indslev Bryggeri er et moderne dansk bryggeri på Fyn, som har specialiseret sig med brygning af hvedeøl - og er nordens eneste hvedeølsbryggeri. Bryggeriet fik Dansk Designpris for sin etiketformgivning i 2008/9.

Bryggeriet har de sidste 3 år fremtryllet et sortiment af hvedeøl, som er helt unikt og ekstremt velbrygget. Som nordens eneste hvedeølsbryggeri er konceptet også helt unikt.

Stefan er uddannet brygmester i Bayern og har pl.a. arbejdet på Paulanerbryggeriet opg Hofbrauhaus. Så er CV´et ligesom skrevet!

Aftens aktører

Stinna Christensen & Stefan Peter Stadler
En næste ”rask” Claus taler med stor entusiasme om dagens arrangement.

De våde varer