Der købes ind i Beer Shop før og efter Juleølsmagningen # der smages og diskuteres # Humøret er højt, også blandt vores gæster fra Esbjerg # Henrik Feldthaus præsenterer Del Borgio Dodici, der endte med at blive deltagernes favorit

Juleølsmagning i Beer Shop

Den 15. december blev der i Beer Shop afholdt en Juleølsmagning, hvor vi skulle igennem ikke mindre end 15 forskellige Juleøl, - og sandelig Henrik Nyhuss Gill (ét af DØE's medlemmer og aktiv i Kolding Bryglaug, der også giver den i rolle som håndbrygger i køkkenet i privaten) havde en smagsprøve med til de mange deltager, og så mange tak for det, den slags uventede indslag kan og skal der deles roser ud for.

Vi landede således på 16 øl, der skulle smages i løbet af 2 timer (fra kl. 13 til 15), men heldigvis holdt tidsplanen ikke, for i godt selskab og med godt øl, ja der flyver tiden af sted, så kl. 16:10 sluttede et godt arrangement, der gerne må gentages ved en passende lejlighed og gerne inden næste Jul.

Det må være på sin plads at opremse de enkelte øl: Carls Jul (5,6%), Vejle Bryghus Silent Night (4,6%), Harvieston Mr. Sno'Ball (4,5%), Hook Norton Twelve Days (5,5%)cock Merry Christmas (6,3%), Refsvindinge Halv & Halv (6,5%), Skovlyst Værløse Jul (6,6%), Jacobs Medici Jule Ale (6,9%), Page 24 Biere de Noël (6,9%), Tongerlo Christmas Beer (7,0%), "Henriks Håndbryg" (7,0%), Det Lille Bryggeri Julebryg (7,5%), Bryggerigaarden Original Julebryg (7,5%), Kvajj Ho Ho Ho (8,3%), Ridgeway Criminally Bad Elf (10,5%) og Del Borgo Dodici (9,5%).

I forbindelse med smagning, fik vi udleveret en stemmeseddel, og vinderen blev: Del Borgo Dodici (Italiensk). 

 ----------------------------------------------------

Den traditionsrige Julefrokost 2012.

Den 8. december 2012 blev julefrokosten i lokalafdelingen traditionen tro afholdt på YNWA.

27 medlemmer havde tilmeldt sig, så vi var tæt pakket i YNWA's Selskabslokale. Torben Mathews stod også traditionen tro for menuen, der heldigvis (set i min optik) ikke var en traditionel julefrokost, men en lækker menu med tilhørende øl:

MAD- OG ØL

KOLDING, DEN 8.12.12

EFTERMIDDAGENS MENU:

APERITIFØL: BREWDOG BARREL AGED 7,7 LAGER

KARRYSUPPE MED AND OG GLASNUDLER

HERTIL TOCCALMATTO STRAY DOG NO RULES BITTER

MUSLINGER I FRÜLI JORDBÆRHVEDEØL

HERTIL JESTER KING FARMHOUSE ALE SAMT

HOFSTETTNER KÜBELBIER

PAUSEØL:

GREEN FLASH (ST.FEUILLIEN) FRIENDSHIP BREW:

BLACK SAISON

SVINEMØRBRAD A LA TONGERLO

HERTIL FOUNDERS PALE ALE

RICOTTATÆRTE MED SZOKO-/NUTELLAIS

HERTIL KOLDING BRYGLAUG VINTERPORTER

DIGESTIFØL: PORT BREWING SANTA’S LITTLE HELPER

BARREL AGED IMPERIAL STOUT

Undervejs i julefrokosten/menuen skulle der lige afvikles en "Tip en 13'erne", der selvfølgelig drejede sig om øl, og med spørgsmål i varierende sværhedsgrad, men da der var 3 svarmuligheder havde alle en chance, men  klart kendskab til øl i bred forstand, forøgede alt andet lige gevinstchancerne. Præmier ... øl selvfølgelig ... var der nok af, så alle med 13 (det var der nu ingen, der havde), 12 og 11 rigtige fik præmier, og en trøstpræmie til en deltager med 4 rigtige kunne det også blive til.

Alt i alt et godt og succesfuldt arrangement. 

Jens Galtung

 

Kristian Strunge på slap line .... og oversigten over de 11 af de 12 øl, idet vi fik Swagger Juze i 2 varianter, nemlig med forskellig kaffe.

Stronzo Ølsmagning ... Det var en oplevelse deltagerne nødigt ville have været foruden, så ærgeligt for de af Jer, der ikke deltog.

Kristian Strunge formåede på en inspirerende måde at føre os igennem Stronzo-Verdenen, og vi kom vidt omkring, ofte også ud af en tangent, men Kristian formåede altid at komme tilbage på sporet igen.

Planen var, at vi skulle have smagt 10 forskellige, men Kristian fandt lige en ekstra i Beershoppen og endnu en i sin bil, så vi var igennem 12 øl.

Hvilken øl der var den bedste? Aner det ikke ... de var alle gode på hver deres måde, og på en skala fra 1 til 6 lå ingen under 4.

Arrangementet tog sin start kl.19, og de sidste gik lige omkring midnat.

Deltagerne havde mulighed for at købe Stronzo til en fornuftig pris i Beershoppen, men den mulighed får I også, men det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, for det er kun den 8. og 9. marts det tilbud gælder i Beershop!

Stronzo Ølsmagning ... Det var en oplevelse deltagerne nødigt ville have været foruden, så ærgeligt for de af Jer, der ikke deltog.

Kristian Strunge formåede på en inspirerende måde at føre os igennem Stronzo-Verdenen, og vi kom vidt omkring, ofte også ud af en tangent, men Kristian formåede altid at komme tilbage på sporet igen.

Planen var, at vi skulle have smagt 10 forskellige, men Kristian fandt lige en ekstra i Beershoppen og endnu en i sin bil, så vi var igennem 12 øl.

Hvilken øl der var den bedste? Aner det ikke ... de var alle gode på hver deres måde, og på en skala fra 1 til 6 lå ingen under 4.

Arrangementet tog sin start kl.19, og de sidste gik lige omkring midnat.

Deltagerne havde mulighed for at købe Stronzo til en fornuftig pris i Beershoppen, men den mulighed får I også, men det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, for det er kun den 8. og 9. marts det tilbud gælder i Beershop!

Påske-øl smagning.

Først på eftermiddagen Påskelørdag blev der afviklet en ølsmagning i YNWA Beershop med ikke mindre en 9 forskellige Påske-øl ... hertil et par snitter og snacks, for uden mad og drikker du'r helten ikke.

Henrik forbereder sig # et udsnit af de muntre gæster # Et par A/B test # Henrik fortæller om ture til belgiske trappistklostre # tankevækkende, den gode lokalformand (Claus) kan både underholde og styre tjekke sin mobil for SMS/MMS, - men hva' han er jo også kun en bette knejt! # Så var der ost! og den lyserøde er ikke en kødpølse, men en ost tilsat portvin ... den gik godt til rigtig mange af de gode øl!
Tak til alle sponsorerer, arrangører m.v. .... ingen nævnt og ingen glemt.
Jeg håber, at vi også fremover kan dyrke det gode samarbejde med YNWA Beershop om lignende arrangementer, for det giver et betragteligt kvalitetsløft! .... sidstnævnte er ene og alende den gamle redaktørs private bemærkning til arrangementet.

Trappist og ost

Fredag den 8. november 2013

Vi havde et brag af et arrangement ved Beershop over emnet "Trappist og ost", og medlemmer af DØE kom fra nær og fjern, men set med den gamle redaktørs briller var det så sandelig også et rent røverkøb, - ja selv "Dynelarsen" har ikke leveret noget lignende.

Det oprindelig program gik på 22 Trappistøl, men vi endte med 23 plus én Rodenbach Grand Cru til at rense ganen midtvejs.

Bare rolig, der var ikke ubegrænsede mængder, men 5 cl af hver i en A/B test forudgået af en fortælling af den ene eller anden art ved en lille håndfuld af bestyrelsesmedlemmerne.

Begrænsningen kunst er go' at beherske, og det betød da også, at alle havde glæde og fornøjelse af, at smage de sidste øl.

Nu kan den gamle redaktør endelig brøste sig af, at have smagt alle 3 Westvleteren .... og med et stort udvalg af spændende og interessante oste, så der var noget for enhver smag - bevares kan man ikke lide ost, så var det selvfølgelig et problem, men af den personlige slags, som vi andre overhovedet ikke kunne forholde os til.

Nå, I må vel hellere få listen over A/B-testen:

Chimay Dorée # Westvleteren Blond

Achel Blond# Orval

La Trappe Dubbel # Westmalle Dubbel

Chimay Premiere # Stift Engelszell Benno

Brasserie Rochefort 6 # Achel Bruin

Så fik vi renset ganen som det sig hør og bør med

Rodenbach Grand Cru

La Trappe Tripel # Chimay Tripel

Westmalle Tripel # Chimay150 års jubilæum

Brasserie Rochefort 8 # Westvleteren 8

La Trappe Quadrupel # Stift Engelszell Gregorius

Vupti .... lige en indskydelse nemlig La Trappe Isidór

Achel Extra Bruin # Chimay Blå Reserve

og til slut:

Brasserie Rochefort 10 # Westvleteren 12

Indholdet i arrangementet taler for sig selv (både ost og øl), så trist for dig, der hang i bremsen og ikke nåede at komme med blandt de 35 deltagere, men måske du så har lært lektien, det gælder om at være fremme i skoene, for slisk, slask og slendrian belønnes ikke!

7-9-13 .... Øllets Dag i Kolding blev en succes, måske lige bortset fra en regnbyge af den fæle slags først på formiddagen.

Ja, ja, Fredericia kan sikkert igen, igen føre sig frem med, at de har tegnet flere nye medlemmer end Kolding, så lad os endelig ikke trampe rundt i det, men sige tillykke til Fredericia!

Til gengæld blev dagen suppleret med næsten lige så mange bryllupper i Skt. Nicolai Kirke (og sikkert flere andre kirker i Kolding, men Skt. Nicolai ligger lige i midtbyen) og på Rådhuset som der var smagsprøver, hvilket selvfølgelig ikke gjorde dagen mindre festlig.

Så stort TILLYKKE til de mange brude og brudgomme!

Alt i alt var der øl fra ikke mindre en 75 bryggerier, hvoraf de 8 selv mødte op for at præsentere Deres herlige bryg.

Den gamle redaktør var ikke i stand til at smage alle de mange bryg, for der var ikke mindre end 250+

Aldrig før, har vi i Kolding haft så mange forskellige øl til Øllets Dag, og indlysende nok, var der selvfølgelig mange jeg overhovedet ikke kendte, men fik stiftet bekendtskab med, uden dog helt at miste fodfæstet, for min rolle som frivillig var "løberen", d.v.s. servicering af de forskellige stande, så primært stod den på H2O, men efterfølgende tog jeg dog revanche.

Fredag den 6. september blev indledningen til nedtællingen til Øllets Dag med en "opvarmningssmagning" i Solgaardens Festlokale ved Henrik Feldthaus, YNWA Beershop.

Traditionen tro underdrev Henrik i al beskedhed antallet af smagsprøver, for der var lovet 9 af slagsen plus en overraskelse, men vi endte med ikke mindre en 15 smagsprøver, så surt for dem, der ikke fik sig tilmeldt rettidigt.

Temaet var Europa, når det er bedst, og jeg skal da lige hilse og sige, at det var af de helt store oplevelser, ja sågar svensk øl var repræsenteret, og så er det lige at mine fordomme kom til kort, og det til trods for en svensk svigersøn!

Mon dog ikke det kunne være på sin plads at liste de mange øl?

Søkildegaard Humleguf # Poppels Bryggeri Brown Ale (S) # Göteborg Nya Bryggeri Lilla London Special Bitter (S) # Poppels Bryggeri Nya Världens Indian Pale Ale 2013 (S) # Ayinger Celebrator DB. Bock # Dyvel Tripel Hop 2013 # O'Hara's Barrel Aged Stout # Baladin Leön # Amager Bryghus Xiquic Stout # O'Hanlon's Thomas Hardy årgang 2008 # O'Hanlon's BrewersReserve Vintage 2010 # Ängö Kvarters Bryggeri Ängö Brewnion (S) # Westvleteren 12 (ja, så fik den gamle redaktør endelig smagt den - gad godt have nogle flasker til at henligge i en årrække, men når man er smånærrig, må man nu nok nøjes med et glas hvor der står Westvleteren på) # Vendia Barley Wine og til slut Baladin Barley wine Terre Riserva Teo Musso.

Mine klare favoritter var O'Hanlon's Thomas Hardy (2008) og Baladin Barley Wine Terre Riserva Teo Musso, men mon dog ikke det kunne give anledning til diskussioner?

 

Tilbage er kun at glæde sig til Henrik igen inviterer til en spændende ølsmagning, og lur mig, der kommer flere af den slags, selv om det må blive svært at konkurrere med den netop afviklede.

 

Tour de Bière, Tour de France og nu Post Danmark Rundt .....

Fredag den 2. august stod Henrik Feldthaus for en POST DANMARK RUNDT SMAGNING i YNWA Beershop.

Synd for dem, der ikke fik taget sig sammen til at købe billet, for den første overraskelse var, at vi ikke "kun" skulle smage 9 forskellige øl, men det blev selvfølgelig til lidt ekstra godt til ganen.

Det hele startede kl. 19, og først lige efter midnat (så vidt jeg husker) fik Henrik smidt de sidste ud .... så Henrik så mange 1.000 tak for et godt arrangement, det må du gerne gentage en anden go' gang.

Ja, ja, nu var der selvfølgelig ikke kun øl, for det går ikke på tom mave, så der var selvfølgelig også et antal passende oste til, så ingen behøvede hverken at gå hjem sultne eller tørstige.

Vi startede i Silkeborg, kørte over Varde og Ribe til Sønderborg. Kørte dernæst igennem Kolding til Vejle.

Vi sprang Fyn over, og fortsatte til Sjælland igennem Roskilde og Værløse, og endte på Frederiksberg.

De 11 øl vi fik smagt var i rækkefølge: Kragelund Tripel Salto (9%) # Warwik Sluse Øl (8,2%) # Ribe Bryghus Black Ale (6,2%) # Ringridder Mørk Pilsner (5,0%) og Hertuginde Anna Hvede Øl (5,6%) begge fra Brøggeriet i Sønderborg og fra fad # Trolden Dark Ale (5,2%) # Vejle Bryghus Pilsner (4,6%) # Bøgedal Gylden 1 (6,7%) # Humlemord (8,2%) fra Det Lille Bryggeri, Roskilde # Skovlyst Dobbel Bock (7,5%) og Amager Lust (9,2%) ... den med etiketten der har betydet, at den ikke må sælges i Sverige!!! - jeg må ha' en alvorlig snak med min svigersøn (han er svensker).

Nu vil jeg så bare se frem til at Henrik arrangerer endnu et event! 

"Lille Øllets Dag".

Lørdag d. 15. juni 2013 blev "Lille Øllets Dag" traditionen tro afholdt hos Tex i Fredericia, igen, igen et arrangement der fortjener ros, og forhåbentlig gentages næste år ... den gamle redaktør kunne desværre ikke deltage, og det er træls, at gå glip af gode oplevelser!

 

Hurra, lokalafdelingen i Kolding fyldte 10 år den 13. april.

Vejret kunne have været bedre, men det ændrede ikke på, at fødselsdagen blev fejret på behørig vis med mange besøgende til en mini-øl-festival, hvor en række bryggerier fra lokal- og nærområdet (Indslev & Ugly Duck, Fuglsang, Jelling Bryghus, Syndikatet, Trolden, Kolding Bryglaug og YNWA Beershop) havde deres stande i AL Passagen v/YNWA.

Øl-festivalen var planlagt til at vare fra kl. 12 til 17, men, men sluttidspunktet holdt ikke, så der gik en go' halv time mere, inden vi pakkede sammen for efterfølgende at deltage i spisning på YNWA med efterfølgende ølsmagning v/Torben Mathews, hvor vi var igennem 10 øl, der på en eller anden måde har spillet en rolle undervejs .... tilmed en Slots! - den er nu fin nok, til at slukke tørsten efter en omgang havearbejde.

For den ringe sum af 50 kr. fik deltagerne et smageglas med 6 poletter, - og 20 kr. blev refunderet, hvis glasset efterfølgende blev afleveret, så til den beskedne pris af 5 kr. for en 10 cl. smagsprøve, var der bestemt ingen grund til at holde sig tilbage, men derimod få smagt på meget af det gode øl der blev præsenteret.

En tak til bryggerierne m.v. for deres opbakning til arrangementet!

 

Kolding Ølmesse arrangeret af Kolding Vinhandel v/Kresten Vestergaard Frandsen blev for 10. gang afviklet fredag den 22. februar 2013 i Parkhallen fra kl. 18:30 til 22:00.

Intet under, at arrangementet er et tilløbsstykke (alle 600 billetter udsolgt på ganske kort tid), ja der kommer endog turistbusser fra andre dele af landet, for der var i omegnen af 230 forskellige øl at smage på, så der var noget for ethvert temperament og smagsløg.

TV-SYD var også på pletten, så her følger lige et link til ½ times udsendelse fra Kolding Ølmesse: "Vi er der - Direkte"

http://www.tvsyd.dk/arkiv/2013/2/22?video_id=57917&autoplay=1

Endnu et vellykket arrangement, og tilbage er kun at glæde sig til den 11. udgave i februar 2014.

 

 

Den Store Julequiz på Republikken!

Torsdag den 20. december kl. 20 blev den store, hyggelige julequiz skudt i gang på Republikken i Munkegade med en julens masse spørgsmål om blandt andet øl, republikker, musik, DDR og svin.

Som sædvanlig var det gratis at være med, så det var bare med at møde op i go' tid, ikke mindst hvis der også skulle indtages lidt fast føde inden julequiz' startede.

Hvornår det sluttede? Tja, det aner redaktøren ikke, men mon dog ikke det er blevet sent?

Steminingsbilleder. Linda vandt i Quiz ved lodtrækning blandt de 3 bedste. Der smages og diskuteres og stemmes. Esben fik en ølgave som tak .. lad ikke ølgaven være en opfordring til at udtræde - måske bestyrelsen var glad for at slippe af med ham :0)

Finalesmagning

Den 27. februar 2013 afholdt vi Finalesmagning i YNWA's selskabslokale i AL Passagen.

Takket være Henrik Feldthaus lykkedes det at få fat i alle 12 finalister, - jeg tør slet ikke spørge, hvordan det er lykkedes ham, men trylle det kan han!

I Kolding vandt følgende øl:

<6%:

1) Ugly Dock, Simcoe & Chinook

2) Ugly Dock, Hoppy Christmas

Begge brygges på Indslev Bryghus .... bemærk lige etiketten for Indslev, en smuk svane og etiketten på Ugly Dock, den grimme ælling, og så har vi jo lige linket til Fyn og ikke mindst H.C. Andersen og alle hans fantastiske eventyr!

>6%:

1) Ugly Dock, Imperial Vanilla Porter

2) Fur, Christmas

Møder I op til Generalforsamlingen i Odense .... hov, der poppede H.C. Andersen lige op i tankerne igen .... så får I mulighed for at se hvem der vinder på landsplan inden andre end deltagerne på Generalforsamlingen ved det, så se nu at komme af sted til Generalforsamlingen!

2012 Sommertræf

For 12. gang blev der afholdt regions sommertræf på YNWA i Kolding, vejret var med os i år, men Tour De Bière havde forlagt der deres rute anden steds, så dem så vi ikke noget til. Men ellers var der godt besøgt både af ølentusiaster og almindelige koldingensere der var til frokost jazz. 

Kolding Bryglaug stod for øllet, som måtte melde udsolgt i løbet af eftermiddagen. Torben havde som vanligt nogle spændende dråber, så ingen kom til at tørste. Som det er vanligt blev der ikke sagt så meget Torben og Henrik bød velkommen – dog blev det oplyst at der starte en ny ølbutik i Solgården – YNWA Beershop.