Referater 2023

Vores sædvanlige madmor Bodil havde desværre forfald pga. sygdom.

Så resten af bestyrelsen lavede en feberredning - dog med en lidt mere skrabet meny.
De tilstedeværende udtrykte tilfredshed og der var heldigvis mad nok.

Til maden var der mulighed for at nyde en del forskellige øl:

  • Amager Winter in Bangalore 6%
  • Coisbo Christmas Ale 7%
  • Corsendonk Christmas Ale 8,5%
  • N’Ice Chouffe 10%
  • Poppels Winter Warmer 7,8%
  • Refsvindinge Ale 24 6,5%
  • Slowburn Prancer 6,5%
  • Dinkelacker Alkoholfrei 0,0%
  • Mikkeller Peter Pale and Mary 4,6%

 

Billeder: Lokalafdelingen og Lars B. Jespersen.

/20-1-2024

 

Bestyrelsen har anskaffet en række forskellige og meget spændende juleøl.

Typerne spændte vidt - lige fra traditionelle danske julebryg til IPA på kveik..

Kasserer Søren gennemgik hvad vi smagte for hver enkelt.
Med lidt om øllet og bryggeriet.

Vi smagte

  • Fanø Bryghus I’m Dreaming of a Kveik Christmas. DDH Oat Cream IPA på kveik gær. 5,7%
    Brewdog Hoppy Xmas. IPA 6,8%, 5 x 33 cl
    Thisted Bryghus Christmas Ale. Engelsk brown ale . 5,8%. 50 cl
    Godt Bryg Faxe Julebryg. Münchener øl, opskrift fra 1930’erne. 6%.
    Refsvindinge Ale no 24. Amber ale. 6,5%. 5 x 33 cl
    Grimbergen Brassin de Noël. Amber ale. 6,5%
    Grauballe Dark Christmas. Mørk ale. 7,3%. 50 cl
    De Ranke Pere Noël. Belgisk dubbel, humlet 7%. 75 cl
    Thisted Bryghus Julesten. Strong ale. Lagret på lavasten. 8,0%. 50 cl
    Slowburn Julelys. Porter m. appelsinskal, granskud, fyrrenåle.8,0% 4 x 44 cl
    - Denne fik vi på kander, da Søren havde tappet den fra fad på Café Globen.
    Gouden Carolus Christmas. Stærk belgisk ale. 10.5%. 75 cl
    Dry & Bitter Noche Buena. Stout 10,5%. 44 cl
    To Øl Jule Malt. Imperial Milk Stout. 13%. 33 cl

Gode diskussioner om de enkelte øl.

Gode smagsoplevelser.

/23-11-2023

 

Vi havde efter Årsmødet 11-10-2023 besøg af Alex alias Neighborhood Brewing Company.

Han har hjemme i Værløse og laver øl til venner og bekendte, få udvalgte butikker og lejlighedsvist enkelte udskænkningsteder.

"Det hyggelige bryggeri i nabolaget [Værløse] der satser på øl der smager af lidt mere. Vi giver vores øl et ekstra tvist.

Jeg kombinerer nogle af mine gode klassikere, nogle spændende nye Italian Grape Ale's + lidt fra udviklingsafdelingen til jeres smagning.

Satser på at krydre det hele med lidt om øltyper, bryggeproces og historier fra bryggerens rejse fra hjemmebryg til nano bryg :-)".

Vi smagte

Big Al's Lakeview Achor Ale

  • Pale ale på 5,4%

Merlot 135

  • En red beer med merlot druesaft på 5,1%

Big Al's Across the street spicy stout

  • 6,2%

Big Al's Dark Side IPA

  • 6,4%

Yellow 135

  • Pilsner med chardonay druesaft på 5,3%

Big Al's Faustian Bargain Ale

  • Belgisk Ale på 8,1%

Mamma D's Cryo Summer Slush

  • Kombi af ECIPA og NEIPA på 6,4&

Anders - Cool Name Session

  • AIPA på 4,8%

Smagningen var krydret med Alex' og bryggeriets historie og beskrivelser og anekdoter for hver øl.

Der var rig lejlighed til spørgsmål og debat.

Fremragende og meget hyggeligt.

/17-10-2023

20-9-2023:

Vi besøgte tidligere næstformand og bagmanden bag bloggen "Øl, Mad og Folk" (+ side på Facebook), Jan-Erik Ingvaldsen.

Han forkælede os i sit hjem med caribisk tema:

  • Jamaican Hush Puppies med Ingefær og Tomatsalsa - med øl
  • Caribisk Porchetta med øl med tilbehør til Sandwich
  • Cheesecake med øl selvfølgelig

Velkomst-drink, Dark n'Stormy med øl og 5 øl fro Fjordfolk Mikrobrygg i Norge fuldendte aften.

Jan-Erik og hans kone Charlotte sprgede for en rigtig god stemning og holdt en god dialog kørende.

 

/2-10-2023

Vejret var fremragende.

 

Gode venner og medlemmer kiggede forbi.

 

Knapt så mange interesserede.

 

Men vi hyggede os.

 

Tak til Flying Couch for godt samarbejde om det øl vi udskænkede.

/2-10-2023

 

En flok medlemmer tog i fineste vejr på besøg hos Dry & Bitter på deres bryggeri i Gørløse lørdag den 19-8.

 

Paola tog imod og viste os rundt i lokaliteterne, mens vi smagte på de første par øl.

Hun svarede åbent og ærligt på alle spørgsmål.

Så satte vi os ud i gården for yderligere øl, spørgsmål og debat - og hygge.

Bryggeriet gør det mest i IPA varianter. Men det gør de til gengæld godt.

Deres andre øltyper smager dog også godt.

Det hele præget af stor faglighed og idé rigdom.

Vi smagte

.

Pilsner / lagerøl
.
Clausthaler 
Dry hopped 
0,4% tysk pilsner tørhumlet m. Cascade humle

Staropramen 
0,0% 0,0% tjekkisk pilsner
.
Gylden ale /pale ale
.
Herslev 
Mørkets Frembrud 
0,5% gylden ale

Adnams Ghost Ship 
Citrus pale ale 
0,5% pale ale

Ærø 
pale ale 0,5% pale ale
.
IPA
.
To øl 
Implosion 0,3% IPA

Amundsen 
Eazy Peazy 0,5% Hazy IPA

Brewdog 
Punk IPA 0,5% IPA
.
Belgisk ale
.
Leffe Blond 
0,0% 0,0% belgisk ale

Leffe Brune
0,0% 0,0% belgisk ale
Frugtøl

Mikkeller 
Limbo Riesling 0,3% Flemish primitive ale med saft fra Riesling druer
.
Stout
.
Amundsen collab. med Mash Gang 
Reign in Blood 0,5% chokolade stout m. vanille, kakao, saft af sød- og surkirsebær
Vi måtte konstatere, at alkoholfrit øl er lige så forskelliget som alt andet øl. Noget er godt, noget er skidt, noget er uden for skiven. Men under alle omstændigheder interessant.
/10-7-2023

 

Vi besøgte deres bistro i Algade.

Brygger / delejer Knut Eirik Sandvik fortalte på underholdende og informativ vis om den spæde start i en kælder på en skole i Gadstrup til nu med eget bryggeri i Roskilde, hvor de laver fadøl og samarbejdet med Randers Bryghus, hvor de laver flaskeøllene.

Mange gode informationer og mange gode grin.

Vi smagte :

  • Pipers Sæson på 4,8%
  • Guld på 6,5%
  • Myrraskær, belgisk dubbel på 7%
  • Flight 42, session IPA på 4,5%
  • Nuggacilla, APA på 7%
  • Havnefogedens Porter på 7%
  • Ravn Sort, imperial stour på 7,3%

/19-3-2023

Henrik Mathiasen, ejer/brygger oplyser :
"Jeg startede med at brygge øl i mit firmas ølklub for 8 år siden og blev fascineret af den rimeligt overskuelige proces og de gode bryg vi som regel fik lavet.

4 år siden startede jeg så mit eget bryghus og har nu mere end 15 bryg på lager og udvidder konstant med nye brygtyper. Dog har hovedfokus været på humlestærke IPA, brown ale og mørke øltyper samt i mindre grad pilsner og pale ale.

Inspirationen har klart været Mikkelers meget humlestærke bryg som jeg så har arbejdet videre på.

Jeg arbejder for tiden på at optimere nye meget aromatiske New England IPA'er samt de kraftige stouter og porter."

 

Vi smagte 10 øl fra hans portefølje.

Han kom med udførlig beskrivelse af indhold, særkende ved brygget og idéen bag for hver.

 

Undervejs var der rig mulighed for spørgsmål og kommentarer.

 

Således smags- og vidensmæssigt beriget kunne vi tage hjem.

/19-3-2023

 

En god håndfuld medlemmer fulgtes i S-toget til fØLs - Frederikssund ØL Smagning. Andre havde selv fundet derop..
Små/mindre lokale og regionale bryggerier samt en god del håndbryggere.
MEGET spændende og RIGTIG hyggeligt.

/19-2-2023

Årsmødet 2023

Dette indhold er kun tilgængeligt for medlemmer

Noget på denne side vises kun for medlemmer. Ønsker du at læse videre, skal du være logget ind.

Referater til og med 2022

Der var god mad, godt øl og det bedste selskab.

Kassereren afholdt en lille quiz.
Der var præmier til 1., 2. og 3. pladserne.

 

Vi havde mulighed for at smage

  • Brewdog Hoppy Christmas humlet pale ale 6,0%
    Coisbo Christmas Ale mørk ale 7,0%
    Enigma Winter Helheim mørk trappist ale, lagret med bourbonflis 12%
    Mikkeller Santas Hoppy Helper IPA 6%
    Mikkeller X-mas Classic. Classic pilsner 5,6%
    Refsvindinge Ale 24 Mørk ale, smag af mørke frugter 6,5%
    Refsvindinge Mors Julestout Stout, smag af lakrids 5,7%
    Schneider Weisse Tap 3 Hvedeøl Juleøl 0,4% ALKOHOLFRI
    Slowburn Julelys Porter m citrus 7%
    St. Bernardus Christmas ale. Stærk belgisk ale. 10%
    Thisted Julefnug Lys bock 5,8%
    Warsteiner Winter Lys pilsner juleøl 5,6%

Det var sidste gang på denne lokation, idet vi i 2023 starter op i Stormly igen.

/15-1-2023

 

  1. Valg af dirigent

    Den siddende lokalforman tog hvervet - også som referant.
  2. Beretning om lokalafdelingen
    1. Vi havde besøg af Bo Christensen - tidligere "Bo fra Kvivckly Allerød", nu Thisted Bryhus
      den 17-11
    2. Julemøde den 6-12-2021 med mad og konkurrencer med finde præmier.
    3. Mørkt øl i mørke tider med/af lokalformand i Rødovre, Kim Danø 1-3-2022.
    4. Thyras Bryg smagning 24-3.
    5. Møde om kroatisk øl i april 2022 blev aflyst, og de tre tilmeldte fik tilbagebetalt gebyr.
    6. IPA smagning 5-9-2022.
    7. Besøg på Åbens nye bryggeri / tankbar 14-9-2022.
  3. Aflæggelse af regnskab

    Aflagt af kasserer Søren Fodgaard.
    Papir udgave udleveret til alle.

    Revisor som var til steder havde ingen bemærkninger - alt så OK ud.
  4. Valg af Lokalafdelingsformand

    Lars Rasmussen genvalgt.

  5. Valg af Afdelingskasserer

    Søren Fodgaard genvalgt.

  6. Valg af Afdelingsnæstformand

    Bodil Hebeltoft genvalgt.

  7. Beslutning om antal menige bestyrelsesmedlemmer og evt. valg af menige bestyrelsesmedlemmer

    Jens Bekke og Hans Thomsen har valt at stoppe. Tak for jeres store og gode indsats.
    Hans kom med en kort begrundelse.

    Ole Haslund blev valgt. Velkommen til Ole.

  8. Valg af afdelingsrevisor og –suppleant

    Benny Pedersen blev genvalgt som revisor.
    Jens Bekke blev valgt som suppleant.

  9. Kandidat til Årets Bryggeri

    To Øl blev valgt / indstillet.
    Bryggeriet har etableret sig med den spændende lokation "To Øl City" i Svinninge.
    De kommer hele tiden med nye og spændende øl.
    Deres øl kan udover deres gamle "sted" BRUS fås rigtig mange steder.

    Vi smagte 6 forskellige af deres øl under årsmødet.

  10. Eventuelt

    Iab.

Efter Årsmødet var der ost og elgisk klosterøl.

  • Ost indkøbt af næstforkvinden.
  • Øl leveret af kasseren

Vi var på besøg på Åbens nye bryggeri / tankbar i Den Brune Kødby tirsdag den 14-9-2022.

Her har de tidligere haft en POP-UP bar hen over sommeren de sidste par år.

De åbnede torsdag den 8-9.

Vi fik en informativ og velsmagende rundvisning af bryggeren Lasse Bertelsen.
5 øl fra deres sortiment og en masse informationer om hvordan og hvorfor de brygger som de gør.

En god oplevelse.

Bryggeren til venstre :

/15-9-2022

Egne fotos

Afholdt på næstforkvindens altan.
RIGTIG hyggeligt.

OG rigtig interessant.

 

Kasserer Søren Fodgaard forestod smagningen på medlevende og interessant vis.

 

Der var god mulighed for spørgsmål og debat - fint.

 

Søren oplyste - bl.a. at..

 

Der er ikke entydige definitioner på IPA, for de enkelte bryggerier har deres egen fortolkning af begreberne. Men der er nogenlunde enighed om nedenstående:

 

India Pale Ale – IPA
Basis er en lys ale, dvs. lys gul farve. En IPA er betydeligt mere humlet end en traditionel ale. Der bruges overvejende eller udelukkende amerikanske humlesorter som har meget frugtighed og aroma i modsætning til europæiske humlesorter der giver meget bitterhed og lav frugtighed. Den klassiske IPA har 6-7% alk., men IPA findes fra 0 til 20%.

 

Styrker
Alkoholfri IPA: under 0,5% alk.
Session IPA: under 5% alk.
Dobbelt IPA (DIPA): over ca. 7,5% alk.
Tredobbelt / Triple IPA (TIPA): over ca. 10% alk.
Imperial IPA: IPA med meget alkohol og humle, i reglen en DIPA eller TIPA.

 

To hovedtyper


West Coast IPA – WC IPA
Udviklet på vestkysten af USA. Bitterhed prioriteres frem for frugtighed. Ret tør med lavt restsukker og meget klar. Moderne West Coast IPA som er kommet de seneste 3-5 år har nogenlunde lige dele bitterhed og frugt fra humlen.

 

New England IPA – NEIPA
Udviklet i New England på østkysten af USA. Frugtighed og aromaer fra humlen er dominerende, mens bitterhed er svag eller næsten fraværende. Blød og rund, ofte med smag af citrusfrugter, tropiske frugter og fyrrenåle, og uklar til ugennemsigtig. Brygges primært ved tørhumling hvor aroma og frugtighed bevares, ved brug af særlige gærtyper og ved justering af vandets mineralindhold.
Hazy IPA: Uklar, ugennemsigtig øl. Normalt identisk med NEIPA.
Juicy IPA: Saftig, meget frugtig øl. Normalt identisk med NEIPA.
Milkshake IPA: NEIPA tilsat lactose (mælkesukker) som gør den blødere og mere cremet.

 

Undertyper


SIPA: Single Hopped IPA – humlet med kun én humlesort.

DH – Tørhumlet: Humle tilsat efter kogning, dvs. under gæring og/eller lagring. Derved udvikles frugtighed og aroma. (Humle tilsat under kogning udvikler kun bitterhed).

DDH: Dobbelt tørhumlet. Humle tilsat i flere omgange efter kogning. Ofte meget frugtig.

Black IPA: Meget mørk eller sort IPA brygget med store mængder stærkt ristet malt. Opstod omkring 1990 i USA. Må ikke forveksles med stout eller porter.

IPA med frugt: Frugtsaft tilsat til en NEIPA som supplement til aromahumlen. Kan være så frugtdomineret at man ikke er klar over at det er en øl med alkohol.

Hvede IPA: IPA på basis af en hvedeøl.

Brut IPA: Sprød, tør IPA hvor sukkerarter er fjernet ved tilsætning af enzym.

Jule IPA: Markedsføres af en del danske mikrobryggerier. Ofte en traditionel IPA tilsat lidt appelsinskal eller krydderier, måske lidt mørkere malt og lidt mere sødme.

Belgisk IPA: Belgisk ale er traditionelt fyldigt og med en del maltsødme og svag humling. Enkelte bryggerier tilsætter betydelige mængder humle, og i nogle tilfælde er resultatet vellykket.

 

Beslægtede typer
India Pale Lager: Lagerøl, gæret med pilsnergær og ved lav temperatur. Normalt ret tør og med tydelig aromahumle. Mindre fyldig end en traditionel IPA.

American Pale Ale (APA): Lys ale brygget med frugtige amerikanske humler. En del APA’er kan være lige så humlede som mange IPA’er.

 

Historie kort


Lys ale blev udviklet i England i starten 1700 tallet da man begyndte at tørre malt over koks i stedet for brænde. Et bryggeri lancerede en ret humlet øl, October beer, som blev ret populær. Den blev også eksporteret til Indien fordi den klarede den lange transport pga. humlens konserverende virkning. (Det var ikke muligt at brygge i Indien på grund af de høje temperaturer).

Flere andre bryggerier udviklede tilsvarende typer. Alle lå i Burton området hvor det sulfatholdige vand forstærker bitterheden. I 1827 opstod betegnelsen ”India Ale”. Alkoholprocenten var ikke ret meget højere end øvrige lyse ales, og de var ret tørre.

Omkring 1860 var IPA ret udbredt i England, og sidst i 1800-tallet blev der også brygget IPA i USA, Australien og Canada efter den engelske model. I en del tilfælde blev ”India” droppet, så de blev kaldt ”pale ale” eller ”export beer”.

Omkring 1. verdenskrig var der udviklet to typer: en stærkere type på flaske og en ret svag type på cask ale. Alkoholprocenten faldt i løbet af krigen som følge af rationeringer, og flaske IPA nåede ned på 3,7% alk. I mange år var IPA ikke særlig udbredt, men blev genopdaget i England i 1990 i en version op til 7%.

Den moderne IPA opstod i USA omkring 1990 hvor mikrobryggerier opstod og begyndte at nyfortolke de klassiske øltyper. De frugtige, aromatiske amerikanske humler var velegnede til IPA, og de blev snart populære på vestkysten af USA for IPA i den ret humlede West Coast IPA stil. I 2004 opstod en variant med meget frugtighed og lav bitterhed i det nordøstlige USA, og det blev New England IPA.

Udviklingen af de moderne IPA har været centrale for ølrevolutionen siden 1990 og mikrobrygkonceptet. IPA er efterhånden den mest udbredte type inden for mikrobryg / specialøl / craft beer.

 

Vi smagte :

Lervig (norsk) Easy DDH 4,5%
Clock (tjekkisk) Alcohol Free Ukraine alkoholfri IPA 0,5%
Albani Hvede IPA 4,5%
Gamma Zig Zag Session IPA 4,5%
To Øl Tropical Rumble Session IPA 4,8%
Obora (tjekkisk) India Pale Ale 6,0%
Obora (tjekkisk) Mighty Punk IPA 7,5%
Obora (tjekkisk) Hloh Infuse (frugtinfuseret) 6,8%
Fanø It’s Always Sunny on Fanø NEIPA 6%
Brewdog (skotsk) Hoppy X-mas 6,0%
Fanø Tørke Imperial Brut IPA 9,3%
Axiom (tjekkisk) Hop Charger Double IPA 8,0%
Duvel (belgisk) Triple Hop Citra Belgian IPA 9,5%
Stone (amerikansk) Japanese Green Tea IPA 10,0%

 

De tjekkiske havde Søren selv medbragt fra en øltur med lokalafdeling Køge.

En hyggelig og velsmagende aften.

/1-10-2022

 

Navnet Thyras Bryg kommer af, at de boede på Thyras Vej.

 

Et par indtryk :

Weissenbock . En videreudvikling af Wiessen Dobbeltbock. Der tilsættes blot hvedetvebakker og hvedemalt.
Frisk med en smule sødme. Fungerer som såvel juleøl som påskeøl.

IPA Westcoast på 7,0%. Lækker frisk øl, slet ikke for bitter. Dog en anelse mere end end Weissebock.

Festival Bajer er fra eget bryggeri. Inspireret af en øltype fra Munkebo øl.
Inspirationen kommer fra belgiske gærstammer.

De sidste 3 øl:
Barley Wine ( super lækker )
Imperial Stout (sort og tung )
Blend 22 (mørk og kraftig )
De er alle engelsk inspireret.

 

Thyras øl kommer på Ølfestivalen 21-22 maj.

14. august kan vi opleve Thyras Bryg på Festivalen “ Øl i Folkeparken “ i Roskilde.

 

Øllene :


"Det bliver tidligt mørkt, det blæser og regner udenfor, og så er der kun en mulighed: gå inden for og smag på en mørk øl. Vi er så heldige at have overtalt lokalformand i Rødovre Kim Danø, til at komme og præsentere os for 8 sigende smagsprøver på mørkt øl. Kim supplerer med personlige bemærkninger om de udvalgte øl, udviklingen af ølmarkedet samt spændende røverhistorier. Kim er selv en stor ølnyder - og derudover en stor kender. Det bliver godt :-)​​​​​​​"

Foredragsholder Kim Danø fra lokalafdeling Rødovre

Fordragsholderen, Kim Danø, lokalformand i lokalafdeling Rødovre.

Alle øl var købt hos Meny i Køge (også kaldet Wika, på Gymnasievej 29) som har meget stort udvalg. De smagte øl var

 

1. Køge Håndbryggerlaug: Sort Jul. 4,9%

Brygget hos Hoppe. Ikke decideret mørk øl, mere en brown ale, frugtig. Med god kant til fed mad.

 

2. Slowburn: Metamorphosis. 6,2%.
En mild, rund kaffestout. Bør nydes kølig, så er kaffen afdæmpet og giver let frugtighed og let syrlighed. Kaffen kommer fra koldekstraheret kaffe i stempelkande og hele bønner tilsat efter gæring.

 

3. Bereta Craft: The Blackpot. 10,9%
Fra Rumænien. Imperial stout med kakao nibs, honning og figner, fadlagret på bourbonfad. Tydelig sødme og lidt tanniner fra fadet.

 

4. Amager Bryghus: Black Rainbow. 12%
Dobbelt mashed imperial stout med 100 kg friske jordbær (røde og grønne), brygget 2018. Som kold øl let syrlighed fra jordbær, ved varmere temperatur mere frugt og mindre syre. Det er ikke en sour, men en stout med frugtighed. Brygget med IBU 70, men bitterheden er væk efter fire år. Det var en øl som delte vandene, flere brød sig bestemt ikke om den. Denne øl gav mange problemer i brygningen, fordi jordbærpulpen ustandselig satte sig fast i filtrene og krævede en kompliceret rengøring. Denne opskrift bliver nok ikke brugt igen.

 

5. Nørrebro Bryghus: Nordvest porter. 7,0%.
En klassisk porter med noter af frugt. Enkel og letdrikkelig, ret bitter eftersmag. Foreslås til gryderet, skaldyr, oksekød pga. bitterhed.

 

6. Vleesmaster + Ghost Brewing: Black Pudding 2018. 11%
Vleesmaster ligger i en tidligere slagterbutik i Antwerpen. Brygget med egechips fra bourbonfade. Ret frugtig og fyldig med smag af vanille.

 

7. Alefarm Brewing: Nightweave. 8,0%.
Denne er en black DIPA (Black IPA er den nyeste øltype der blev officielt godkendt i 2018, en IPA brygget med sort malt, denne er double black IPA). Denne er fem måneder efter tapning stadig tydeligt humlet (med Idaho7, Sabro, Galaxy, Citra), let sød, med en del frugt, noget røg. Foreslået til fisk fordi der er syre, sødme og røg, og den minder ikke om en porter. Som noget meget usædvanligt med tappedato (1.10.21), noget af bitterheden er nok væk.

 

8. Gamma Brewing: Near Distant Future. 11,5%.
Breakfast stout m kakao, vanille, karamel. Ret sød og aromatisk/blomster. Minder om Founders tilsvarende øl.

 

/16-3-2022

2021-12

/Sidst opdateret 30-10-2022

2021-11

/Sidst redigeret 30-10-2022

/Sidst redigeret 30-10-2022