Aalborg - Danske Ølentusiaster
Fokus på Aalborg

Det første medlemsmøde i det der udviklede sig til Lokalafdeling Aalborg blev afviklet januar 2000. Så den hører til blandt de ældre i foreningen og nærmer sig teenagestatus. Dækker 30 postnumre og tæller aktuelt lige over 420 medlemmer. 20% kvinder og 80% mænd - 62% personlige medlemmer og 38% husstandsmedlemmer.

Vi har afgivet lidt postnumre til vore nye kolleger i Brønderslev, men ellers strækker lokalafdelingens område sig arealmæssigt fra Farsø og øst over til udmundingen af Mariager Fjord og op lige nord for Limfjorden og langs denne ned til Farsø igen. Yderpunkterne er Vestbjerg, Vodskov, Vester Hassing, Hals, Hadsund, Arden, Aars, Farsø, Løgstør, Nibe og Aabybro. I midten af det hele ligger Aalborg, hvor langt det meste aktivitet naturligt foregår.

Vi afvikler årligt cirka 10 lørdagsmøder – med øl og mad. De fleste af disse foregår hos Vinspecialisten, hvor vi maksimalt har plads til 72 deltagere. Der ud over arrangerer vi gerne besøg til ølsteder. Vi havde gennem flere år pubbesøg, hvor vi tog på tur rundt til lokalområdets ølsteder for at smage på udvalget. Det er efterhånden flere år siden de blev afviklet regelmæssigt. Men i april i år besøgte 63 veltilfredse ølentusiaster Heidis Bier Bar i Aalborg sammen, så måske vil der komme mere af den slags frem over.

Lokalafdeling Aalborg har naturligvis som alle andre udviklet sig gennem årene. Nøgleord i den udvikling har været ambition, innovation og tradition.

Ambitionen har været, selv at afvikle gode medlemsmøder og – samtidigt - have fokus på at udbrede kendskabet til de mange tiltag som områdets øvrige arrangører af øl-aktivitet byder på. Samt naturligvis at samarbejde med øl-aktører, og andre der måtte være interesserede, om at finde på platforme hvorfra vi kan udbrede øllet. Vi forsøger at være udadvendte og har derfor gjort meget ud af vores uddeling af Dansk Ølmærke. De seneste 3 gange er det foregået i form af en beerwalk rundt til stederne.

I forhold til innovation har vi været helt fremme i skoen og udtænkt nye mødetyper og tiltag som flere andre lokalafdelinger efterfølgende har kopieret, men vi skal da ikke være for fine til at indrømme vi også har ladet os inspirere af andre – selvfølgelig har vi det.

Vi har siden 2005 arrangeret aktivitet i forbindelse med Øllets Dag. Det var et af disse tiltag der inspirerede VisitAalborg til at lave Aalborg Beerwalk. I 2010 prøvede vi kræfter at bemande en julehytte ved Aalborg Cityforenings julemarked – det var en sjov, men samtidig også umanerlig kold oplevelse. Vi har brygget et par øl sammen med det lokale bryghus. Lavet smagning af dyreøl i Aalborg Zoo. Haft ølsmagning i Aalborg-tårnet. Haft skotsk ølsmagning der blev krydret med optræden af et sækkepibeorkester. Endvidere har vi gennem flere år afviklet kvindeølsmagning. Generelt har vi haft besøg af mange spændende personligheder fra øllets verden gennem tiden – ingen nævnt, ingen glemt. Interesserede kan nærlæse om det hele på vort website under tilbageblik.

Mange af tiltagene har været så gode at de er blevet traditioner, som vi har været nødt til at gentage år efter år. Vi har med stor succes afviklet 7 udlandsture. Fire til Belgien, to til Tjekkiet og en til Tyskland. Det er vores fremragende trio, Knørr, Tikjøb og Knørr, der har stået for de fleste af turene. Siden 2005 har vi hvert år kunnet præsentere alle 10 kandidater ved den årlige februar-smagning. Siden 2007 har vi hvert år afviklet ØL, bold og flæsk i samarbejde med Søgaards Bryghus. Et hverdagsaftensarrangement i december måned med 5 frie haner, stegt flæsk med persillesovs, kartofler og rødbeder samt champions League-fodbold på storskærm – alt sammen ad libitum fra klokken 19 til slutfløjt.

Vi blev kåret som Årets Lokalafdeling 2009 og har siden haft svært ved at få hænderne ned igen. Og det er lykkedes at holde niveauet. Vi lever så rigeligt op til vort slogan ”ØLOPLEVELSER MED HØJT SKUM”. Det går rigtigt godt i ØLborg. Kig forbi. Du er velkommen…

Lokalformand Gert Svanborg Sloths svar på de 12 spørgsmål

1. Hvad synes du er den største succes I har haft i lokalafdelingen?

Helt lokalt (i foreningen) er nok vores største succes at det er lykkes at lave gode prisbillige udlandsture til Belgien, Tjekkiet og Tyskland. Internt i foreningen er ubetinget største succes at blive kåret som Årets Lokalafdeling 2009. Jeg har valgt at se dette som anerkendelse for flere års hårdt opbyggende arbejde – og det lunede! Eksternt udenfor foreningen er ubetinget største succes at vi har inspireret VisitAalborg til at etablere en turistcertificeret og permanent beerwalk i Aalborg – en velgennemført kommercialisering af den beerwalk, som vi i virkeligheden tyvstjal fra københavnerne, der sikkert var inspireret af Saddleworth (den første beerwalk nogensinde).

2. ...og hvad synes du er den største fiasko – om nogen?

At det kun lykkedes at få 7 personer med, da Region Fyn inviterede på genbesøg, hvor de viste (nogle af) øens øl-oplevelser frem. En knaldhamrende FED tur!

3. Hvor mange medlemmer har I, og hvordan holder I dem orienteret om hvad der sker i lokalafdelingen?

Lige over 420 medlemmer lige nu og dermed (endnu) den største jyske lokalafdeling (antalsmæssigt) i Jylland, blandt andet fordi de nede i Aarhus har valgt at dele sig op i to lokalafdelinger. Fjerde største lokalafdeling i Danmark, skarpt forfulgt af Køge og den gæve nordjyde Thomas Ensbye.
Der udsendes månedligt fyldigt nyhedsbrev pr. mail og det kan naturligvis efterfølgende ses via et nyhedsarkiv. Der ud over bruges lokalwebsitets forside som nyhedsformidlingskanal. Vi sætter endvidere en ære i at lave fyldige tilbageblik af alle vores arrangementer på vort website.

4. Hvis lokalafdelingen fik 10.000 kroner foræret, hvad ville du så foreslå at I brugte dem til?

Jeg ville foreslå at vi brugte dem til at slå et stort lokalt slag for ØLLET på en eller anden måde. Lave et større udadvendt arrangement i samarbejde med andre øl-aktører og bruge pengene på at få en personlighed indenfor øllets verden til Nordjylland. En ”trækplaster” som ville kunne trække folk af huse og samle dem på et af byens torve ved et KÆMPEARRANGEMENT. Sådan noget kan vi ikke lave selv. Det skal vi have hjælp til. Så hvis der sidder én der ude med de rette kompetencer og kontakter, så ved du nu hvor du skal henvende dig.

5. Hvordan gør vi, efter din mening, Danske Ølentusiaster endnu bedre som medlemsorganisation?

Ved at fortsætte i det gode spor som landsbestyrelsen er slået ind på. Nemlig at betragte foreningen som en sammenhængende størrelse ved at prøve at involvere alle medlemmerne mest muligt og forsøge at sørge for at vi arbejder i samme retning. Og ved at være lydhøre overfor de input der kommer. Udvikling er eneste vej frem. For der er vel ingen som er interesserede i afvikling – altså i at lukke foreningen ned?!

6. Hvis du skulle give nyvalgte lokalformænd et godt råd, hvad ville det da være?

Sørg for at få etableret en god lokalbestyrelse, så du ikke selv drukner i al arbejdet. Min erfaring er at rigtigt mange gerne hjælper til – blot det ikke er på eget hoved formandskasketten sidder. Brug den hjælp – den er guld værd. Man går hurtigt død, hvis man tror man skal lave det hele selv. Husk at lytte til medlemmerne. Det er min erfaring at de er vilde med traditioner (at man gentager sine succeser). Laver man der i mod tiltag de finder for dyre eller for besværlige at deltage i, så er resultatet en fiasko – og dem gider vi ikke lave for mange af. Søg der ud over inspiration hos erfarne formænd i foreningen – som gerne deler sin viden. Hvorfor genopfinde den dybe tallerken selv?

7. Hvis din lokalafdeling skulle på en øludflugt til udlandet, hvor skulle den så gå hen, hvis det stod til dig?

Lokalafdeling Aalborg har i mange år haft et udvalg der arrangerer udlandsture til Belgien, Tjekkiet og Tyskland. Jeg ser mig selv som en særdeles oplevelsesivrig ølentusiast og rejser helst til steder hvor øl er en del af kulturen. Jeg er udmærket klar over at øl netop er en stor del af kulturen i Belgien, Tjekkiet og Tyskland og jeg har på ingen måde været utilfreds med de 6 udlandsture jeg har deltaget i. På den anden side, kunne jeg godt tænke mig at blive overrasket og opleve noget helt nyt og uventet. Jeg kunne derfor personligt godt ønske mig at vi retter fokus mod ”nye øl-lande” som for eksempel Holland, Sverige og Italien. Polen kunne måske også være interessant.

8. Hvis din lokalafdeling skulle besøge et dansk bryggeri, hvilket skulle det så være, hvis det stod til dig?

Jeg ville nok vælge at besøge Bøgedal ved Vejle, landets eneste fungerende fritfaldsbryggeri, og kombinere det med en vandretur gennem Vejle Ådal. Som ægte jyde – synes jeg så bare det er lidt langt at køre for kun at besøge et enkelt bryggeri, så jeg ville nok søge at kombinere det med endnu et besøg på hjemvejen – når vi nu alligevel var af sted. Det kunne eksempelvis være Ebeltoft Gaardbryggeri, som jeg har hørt også skulle være et besøg værd. Men mon ikke de fleste bryggerier er det i virkeligheden?

9. Hvad er din største øloplevelse?

Mine største øloplevelser har nok været de mange gode udlandsture sammen med andre ølentusiaster fra lokalafdeling Aalborg. Belgien/Ardennerne 2006, Tjekkiet/Bøhmen 2007, Tyskland/Bamberg 2008, Belgien/Bruxelles (og den nordvestlige del) 2009 og Tjekkiet/Pardubice og Mæhren 2011 og Belgien/Mechelen i 2012. Omvendt har jeg også fået mange gode øloplevelser på egen hånd eller sammen med fruen på vore egne udlandsture. Men vi må endelig ikke glemme, at der også er noget at komme efter i Danmark – her vil jeg fremhæve Fyn, som jeg fik studeret grundigt under genbesøget hos Region Fyn, hvor jeg tilbragte en hel dag med et herligt bombardement af sanseindtryk og godt øl. Kan man forlange mere?

10. Hvad er din personlige yndlingsøl?

Umuligt spørgsmål. Det udvikler sig jo hele tiden… Ligesom alle andre ølentusiaster har jeg været på en personlig rejse i øllets forunderlige verden og udforsker fortsat interesseret dette univers. Jeg er blevet meget glad for ølstilen saison og special belge – er med tiden blevet bedre til at tåle det syrlige øl. Holder meget af kraftigt humlet øl.Tyske hvedeøl er også gode. Mums til mørke lakridsagtige ales og stouts. Og, ja jeg kunne blive ved…

11. Hvis en ølentusiast gæster dit lokalområde, hvilke(t) værtshus(e) anbefaler du da vedkommende?

Køb et Aalborg Beerwalk-kit og besøg de seks partnere i projektet; London Pub, Søgaards Bryghus, The Irish House, John Bull Pub, The Wharf og Old Games Pub. Eller besøg de 7 steder i Aalborg der er tildelt Dansk Ølmærke; London Pub, Søgaards Bryghus, The Irish House, John Bull Pub, The Wharf, Heidis Bier Bar og Café Luna. Du kan også besøge nogle af de øvrige beværtninger der anbefales på lokalafdelingens værtshusliste på ale.dk. Eller du kan vælge slet og ret at gå på opdagelse på egen hånd – det er jo altid fedt at blive overrasket til den gode side…

12. Hvad er, efter din mening, det bedste Danske Ølentusiaster har gjort?

At (re)definere vision og mission og få lavet en udviklingsplan dels for foreningen selv – men også for øllet, som er foreningens omdrejningspunkt. Det er et nødvendigt og betydende arbejde for at vi kan komme videre… Og endelig at vi er vokset fra gulvstamp og berøringsangst.

...finder du ved at klikke her!

Lokalformand

Gert Svanborg Sloth

Aalborgs Ølentusiaster

...i sommer og sol...

...herover et skønsomt udvalg af fotos fra Øllets Dag 2010, hvor lokalafdelingen havde samlet en række øl-aktører på en lille del af Aalborgs havnefront. En af lokalafdelingens mange udadvendte succeser.

...i sne og slud...

Ølhytten som vi bemandede ved Aalborg Cityforenings julemarked 2010. Pubdrengene Leif og Poul er klar.

...men altid med garanti for...

Besøg på Heidis Bier Bar i Aalborg i april 2012. 63 deltog og oplevede hvor velforsynet denne kæde i virkeligheden er. Senere på året måtte Tour de Bière-gutterne sande det samme.
Vi har gode faciliteter hos Vinspecialisten, hvor vi holder de fleste af vore medlemsmøder. Og vi får både godt øl og dejligt mad – hver gang.
Skotsk ølsmagning – meget tæt på Robert Burns Day. Denne smagning blev krydret med optræden af et lokalt sækkepibe-orkester. Vor daværende næstformand var engageret i både øl og sækkepibe.