Faaborg - Danske Ølentusiaster
Fokus på Faaborg

Faaborg lokalafdeling er en lokalafdeling i et område af Danmark der i de flestes øjne nok vil kaldes udkantsdanmark, men som jeg personligt vil kalde perlen ved sydkysten på Fyn.

Vi har i øjeblikket 46 medlemmer og har hygge og fælles oplevelser som absolut højeste pririotet. Vi har efterhånden placeret de fleste af vores arrangementer centralt, så det er til at komme til og fra med den offentlige trafik. og vi har i år sat hele puljen ind på at få nogle spændende arrangementer ud blandt lokalbefolkningen i Faaborg så vi kan sprede kendskabet og interessen.

Det bliver et fantastisk og velsmagende år i lokalafdelig Faaborg.

Lokalformand Peter Laursens svar på de 12 spørgsmål

1. Hvad synes du er den største succes I har haft i lokalafdelingen?

Før jeg blev lokalformand, havde vi besøg af den belgiske ølmand på den nu nedlagte Korinth kro. Det blev et legendarisk arrangement hvor der var proppet til bristepunktet med deltagere og der alligevel var rum og luft nok til at alle fik en fantastisk aften. Det var en af de aftner hvor alt bare gik op i en større enhed og hvor lokalbestyrelsen næsten kunne gå på vandet bagefter.
Hvis jeg skal pege på den største succes i vores lokalafdeling de par år jeg selv har været formand. Så vil jeg faktisk mene at vi er i den lige i dette øjeblik.
Vi har oplevet hvordan medlemstallet rasler ned og der ikke dukker nogen op til arrangementerne udover et par fra lokalbestyrelsen. Så vi ramte vel nok for alvor bunden for små to år siden.
Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen, valgte vi at starte det hele op fra bunden igen. Og lade være med at sigte op mod stjernerne før raketten var bygget færdigt.
Vi har nu rejst os og er stille og roligt ved at arbejde os op til en sund og god lokalafdeling med lige netop den ægte entusiasme og glæde og ikke mindst hygge, der skal til for at drive os fremad og det har haft en rigtig positiv effekt til vores arrangementer.

2. ...og hvad synes du er den største fiasko – om nogen?

Vi har som sådan ikke haft fiaskoer. Det ville det have været, hvis vi havde været nødt til at nedlægge lokalafdelingen. Men vi har haft nogle dyre lærepenge. Det er hårdt at opleve modgang hvor det ikke er muligt at se en mulighed for fremgang.
Men vi sendte et nødråb ud om gode råd fra de andre lokalafdelinger i landet. Og der kom en strøm af gode og absolut brugbare råd, som jeg stadig er meget taknemmelig for.
Det er den fælles ånd og velvilje og varme i hele DØE der har sørget for at en mulig fiasko i Faaborg i dag er på vej til at blive en succes.
Men en ting vi har lært er aldrig at aflyse et arrangement uanset hvor få der måtte have tilmeldt sig. Det sender et meget dårligt signal til medlemmerne om at de ikke skal tro på at det bliver til noget.

3. Hvor mange medlemmer har I, og hvordan holder I dem orienteret om hvad der sker i lokalafdelingen?

Vi er i øjeblikket 46 medlemmer i lokalafdeling Faaborg. Vi holder dem primært orienteret via medlemsmails og så mund til øre metoden.
Vi har også en enkelt gang prøvet at sende en arrangementskalender via post. Det er jeg stadig lidt i tvivl om hvor vidt det har haft en effekt. Men det var et alternativ der kan prøves igen.

4. Hvis lokalafdelingen fik 10.000 kroner foræret, hvad ville du så foreslå at I brugte dem til?

Vi er en lokalafdeling med spredt indbyggertal fordelt over en pænt stor mængde kvdratkilometer. Og det ses og høres tit at det er der skoen trykker når der skal deltages i arrangementer.
Samtidig er vi så heldige at vi kun er 46 medlemmer.
Så hvis vi fik 10.000 kr. skulle vi helt klart holde vores helt egen ølfestival i Faaborg med øl og ost fra Fyn og levende musik fra et godt lokalt band.
Og så skulle vi sætte en bus til at hente og bringe samtlige medlemmer fra vores lokalafdeling, så vi bare en gang oplever alle sammen at hilse på hinanden.
Det ville helt sikkert blive en af de dage man aldrig glemmer.

5. Hvordan gør vi, efter din mening, Danske Ølentusiaster endnu bedre som medlemsorganisation?

Vi skal ud over stepperne og være synlige udadtil. Og så skal vi måske lave et studieabonnement til alle de studerende. Øl er rent faktisk ved at blive en trend. Mange unge i dag vælger hellere en specialøl end en flaske vin og i hvert fald hellere end en grøn fra kassen..
Dem skal vi have fat på, mens de er ved at bygge deres selvtillid op om at ville noget mere.
Så vi skal have et abonnement som de kan få mens de er på SU. Jeg vil mene at 50 kr. om året er passende. Så er det op til de enkelte lokalafdelinger at lave deres arrangementer og møder spændende nok til at de bliver hængene når deres studiekort udløber og de skal til at betale fuldt medlemskab.
Hvis vi får den del af befolkningen til at fatte interesse. SÅ er vi kommet et stort skridt på vejen.

6. Hvis du skulle give nyvalgte lokalformænd et godt råd, hvad ville det da være?

Brug de andre lokalafdelinger og deres erfaringer. Vær ikke bange for at bede om råd og tage imod. Husk at tage med til de store møder i regionen og på landsplan. Det er der du får guldkornene.
Sørg for at have sjælen med dig i alt hvad du planlægger. Alt hvad det her går ud på er fælleskab og hygge og den store glæde det er at dele en velsmagende passion med andre mennesker med samme interesse.

7. Hvis din lokalafdeling skulle på en øludflugt til udlandet, hvor skulle den så gå hen, hvis det stod til dig?

Uuuh et svært spørgsmål. Allerhelst en verdensturne hvor vi smager alt fra de gennemtestede vidundere i Belgien til det grummeste bryg i det inderste Borneo hvor du har den største overbevisning om at størstedelen af gærringsprocessen stammer fra bryggerens spytkirtler.
Men skal jeg vælge bare et sted. Så kunne jeg rigtigt godt tænke mig at tage hele lokalafdelingen med på en eventyrlig rejse ind i det grønne Irland med deres passioner og spændende bryg og den legendariske stemning på deres beværtninger.

8. Hvis din lokalafdeling skulle besøge et dansk bryggeri, hvilket skulle det så være, hvis det stod til dig?

Det skulle være Bøgedal Bryghus ved Vejle. Jeg har snart hørt meget om det sted. Og jeg vil meget gerne have min lokalafdeling med første gang den skal opleves.

9. Hvad er din største øloplevelse?

Det var da jeg sammen med Region Fyn var oppe og besøge Aalborg lokalafdeling da de var blevet kåret som årets lokalafdeling.
Det arrangement de havde stillet på banen med et hav af spændende øl og beværtninger og historie om de forskellige bryg, leveret med en overstrømmende glæde og entusiasme, vil altid stå prentet i min hukommelse som toppen af alt jeg endnu har oplevet i øllets verden.
Jeg bliver stadig helt glad og varm af at tænke på det.

10. Hvad er din personlige yndlingsøl?

Det sværeste spørgsmål at svare på af alle, hvis man først er nysgerrig og åben for smagsoplevelser. En af mine absolutte favoritter er IPA fra Midtfyns Bryghus. Den har en virkelig dejlig balance og en masse dejlig humlesmag med forskellige nuancer. Deres Imperial Stout ligger også højt på min liste.
Derudover er jeg pænt pjattet med vores lokalafdelings Onkel Sunes Mjød. Mums den er lækker.
Og de belgiske trappistølskal skal vi heller ikke glemme. Og en helt perfekt Irsk stout jeg engang har smagt…

11. Hvis en ølentusiast gæster dit lokalområde, hvilke(t) værtshus(e) anbefaler du da vedkommende?

Så skal I komme om sommeren og sætte jer ned til Heimdal ved Faaborg Havn. Der er den ægte stemning af fynsk hygge og udendørsservering i højsommeren kun ca. en meter fra molekanten med duft af tjære og havvand.
Og altid et par spændende øl til den lækkertørstige.

12. Hvad er, efter din mening, det bedste Danske Ølentusiaster har gjort?

Vi gør det fordi vi er der. Og vi er der fordi vi gør det.
Danske Ølentusiatser har været med til at skabe fokus og forståelse for dansk ølkultur. Vi har gjort op med den grumme jantelov og tilladt os selv at udvise stolthed over at gøre en forskel og stolthed over IKKE at være snobber.
Og vi vinder stadig terræn.
Onde tunger vil mene at vi har toppet. Jeg er af den overbevisning at vi ikke engang er tæt på toppen endnu.
Det som ølentusiasterne efter min mening kan hænge deres succes på, er det at være visionære og nysgerrige. Altid at søge nye veje mens der stadig holdes fast på de grundlæggende dyder. Og lysten til at ville.

...finder du ved at klikke her!

Lokalformand

Peter Laursen

Ølsmagning

...med Eddie fra Midtfyns

Øllets Dag

...onkel Sune smager på varerne.

Julearrangement

...med æggekage - uhm!