Amager Bryghus med Morten Valentin Lundsbak på besøg,

Den 14 april 2010 havde vi fra Lokalafdeling Maribo fornøjelse af at have besøg af brygger Morten Valentin Lundsbak fra Amager Bryghus.

Det var en rigtig god aften, hvor Morten med masser af anekdoter og insiderinformation fortalte om det at starte et bryghus på baggrund af en forkærlighed for piger og øl + en søgen efter at tilpasse gymnasietiden så den passede til netop øl og piger. Undersøgelse af gearceller ledte til brygeksperimenter som kunne bruges som studiemateriale og samtidig kunne bruges til hygge og fest. Ok, noget af dette er måske farvet af de smagsprøver som Morten har brygget.

En af grundene til at Morten og Jakob Storm som er den anden indehaver af Amager Bryghus kan lide at brygge øl er at man i modsætning til med vin kan lave en hel masse vilde eksperimenter og så stadigvæk kalde resultatet øl.

Selvfølgelig indenfor nogle rammer, vide rammer.Vi fik Amager Fælled, IPA, Imperial Stout, Christians Havn Pale Ale, Dragør Triple, Forårsbryg, Sundby Stout og Fru Frederiksen.Etiketterne er der en god historie ved, de er udviklet i samarbejde med lokalhistoriske foreninger. Her fandt bryggerne ud ad at de virkelig måtte klargøre lokalhistorikerne at der ikke var

plads til 8 A4 sider på en ølflaske etiket.


Jeg kunne personligt godt lide alle øl undtagen Dragør Triple, som jeg ikke synes smagte som en Triple. Det kan godt være den havde smagt godt hvis jeg ikke vidste den hed Triple. Nogle gange smager man måske mere med forventninger end med smagssansen. Jeg synes alle øl, også Triplen, bar præg af at de var gennemtænkt. Der var noget håndværksmæssig kvalitet over dem.

Alt i alt synes jeg øllet fra Amager Bryghus lå klart over gennemsnitsøl og jeg kan sagtens finde på at købe det hvis jeg løber ind i det.

Amager Bryghus har flere øl i deres assortiment, men de 8 øl var helt fint til denne Amagerkaner aften.  Øllet forhandles i Danmark, men eksporteres også til flere lande bl.a. Frankrig og USA. Derved fik vi afkræftet at Franskmændene kun drikker rødvin, de drikker altså også Amager bryghus bryg. I USA fandt Morten ud ad at Mikrobyrggeri heri Danmark har en anden betydning end overthere. Hvis jeg forstod det rigtigt producerer det Mikrobryggeri de samarbejder med i Chicago en hel del mere mikrobryg end f.eks Jakobsen øl her i Danmark.  Amerikanerne måtte da også spores ind på at de ikke kunne regne med at bestille de mængder de var vant til. F.eks bestilte de engang en mængde der ville tage Amager Bryghus 3½  måned til at brygge og så kunne de kun brygge dette øltype.

 Morten fortalte også om spændende eksperimenter med gamle egefade hvori de lagrer øl. Dette giver spændende resultater. Nogle gange er der rester af f.eks portvin som de 2 bryggere så smager lidt på eller lidt mere. De er altså ikke helt til øllet men også til portvin.

En sjov historie var også at de engang fik en præmie for en øl i en konkurrence de ikke engang vidste de havde deltaget i. En af deres samarbejdspartner havde sendt øllet til denne konkurrence.


Amager bryghus havde denne aften sat øl på højkant, som aftenens mødedeltagere kunne vinde. Der blev en heldig vinder, som I kan se på en af billederne.Mange tak til Morten for en rigtig god og fornøjelig aften. Også tak til restaurant Bangs Have for lækker mad.Bord nummer 2 næste gang må det være jeres tur at blive fotograferet lidt mere.Billeder fra en fornøjelig ølaften med Amager Bryghus.