Denne måneds møde blev en stor oplevelse, vi havde besøg af den kendte
ølskribent Rolf Nielsen

 

 

Rolf skulle fortælle om Carlsbergs historie og arkitektur, samt ikke mindst fortælle de mindre kendte, men absolut ikke kedelige historier om bryggerfamilien Jacobsen. 

Men først skulle vi have noget godt at spise.....

 

Og så fortalte Rolf om den utrolige udvikling af Carlsberg, som fra at være et lille privat ejet bryggeri endte med at blive de største koncerner i Danmark.

Det var også utroligt spændende at høre om hvordan det familie ejede bryggeri gennem tiden udviklede sig til at være styret af Carlsberg Fonden, der til sidst overtog styringen fuldt ud så familien ikke fik noget at skulle have sagt.

 

Lidt flere detaljer om Rolf Nielsen foredrag:


Carlsberg historie starter med Christian Jacobsen, efter at været Bryggersvend på Kongens Bryghus i København, som den første i år 1811 får tilladelse af kongen til at  starte et bryggeri uden for voldene, beliggende på Knabrostræde.
Christian Jacobsen indfører brugen af termometer, bliver i 1826 medejer af Kongens Bryghus på brolæggerstræde, han dør 1935.
 


J.C Jacobsen overtager i 1844 efter moderens død  Hvidtøl bryggeriet i Brolæggerstræde. Studerer  
i 1836 brygning af undergæret øl i Hamburg og henter i 1845 gær til brug for undergæring fra Sedlmayr. I 1846 påbegynder byggeriet af Carlsberg i Valby , da der er rigeligt vand og  indfører brugen af undergær. Han går i 1860 fra 10-15 mands produktion af hvidtøllet "Dansk Ale" til mangedobling af produktionen ved bl.a. brugen af en effektiv maskinpark. Han får dog lidt af en nedtur omkring 1880 på grund af det bayerske øl ikke kunne tåle syren fra trætønderne, man fandt dog en løsning ved at bejdse tønderne med harpiks. Øllet kunne ligge på lager i seks måneder og kan derefter holde sig længe. Om sommeren, bryggede man bed at holde temperaturen nede ved at hente is fra søerne i København og fra Norge.
I.C. Jacobsen støtter videnskabeligt selskab. - grundlagde Carlsberg laboratorium 1875 og blev året efter en del af Carlsberg fonden.

Sønnen Carl Jacobsen udvider i 1881 ved at byggede sit eget Bryggeri i Valby, der året efter kom til at hedde Ny Carlsberg. 

Carl Jacobsen beundre Pastuers forsøg med pasteurisering og en rendyrket gærsvamp fra Frankrig. Han indfører den på Ny Carlsberg og overtager hele markedet i . NU tager det kun 3mdr at lave øl og der tjenes mange penge.

Men der bliver indført øl skat 1894, hvilket bremsede udviklingen og  i 1902 blev de 2 Bryggerier slået sammen. I 1906 ændredes navnet til de forenede bryggerier. 

I. C. Jacobsen grundlagde Ny Carlsberg Glyptoteket i 1897 og restaurerede blandt andet Fredensborg slot m.m.
Overskuddet fra Carlsberg gik blandt andet til i 1902 at oprette NY Carlsberg fonden, et mindelegat går til ny Carlsberg Glyptoteket og til køb af blandt andet Kongens haves skulpturer og den lille havfrue i 1913.

I øvrigt vidste du, at de fire elefanter på NY Carlsberg vej symboliserer I. C. Jacobsens børn, Theodora, Vagn, Helge og Paula.  

Se eventuelt meget mere på  www.carlsbergdanmark.dk!  Der er både film og billeder m.m.

 

PS:

Vi fik da også noget godt øl fra Carlsberg, se hvilke og en beskrivelse i kolonnen til højre....

1. Keller Pils, en Semper Arden på 5,7 % med en god smag

2. Pale Ale på 6,4% med både smag og eftersmag i top

3. Blonde Bier på 6,0%, ikke så god en øl , næsten smagløs 

4. Abbey Ale på 7,3%, den første speciel øl som Carlsberg producerede

5. Julebryg 47 på 7,0%, en rigtig god øl , kan drikkes hele året 

6. Elefant øl, på 7,2%,  farven er lys og smag og eftersmag er god

7. Master Brew på 10,5% og en rigtig god øl , med eftersmag 

8. Carls Porter på 7,8%   aften bedste øl , hvis man er til mørk øl