Vi havde et dejligt og spændende besøg af Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus.

 

Eddie Szweda kommer fra Chicago og bosatte sig i lille provinsby på Fyn for 18 år siden.

Det hele startede i et gammelt slagtehus, hvor bryghuset havde hjemme. Bryggeriet har udviklet sig fra en produktion på 600 øl det 1 år til i dag en produktion på 3000 øl og  med en omsætning på 4,6 mill. om året. 

Det går godt på bryggeriet, der forventer at produktionen vil stige til 4000-5000 øl i 2011.

Mikrobryggeriet Midtfyns Bryghus blev stiftet i efteråret 2004 og de første øl kom på markedet i marts 2005. I starten blev øllet brygget på licens fra Skotland. 

 

Da Eddie Szweda overtog ledelsen af bryghuset i november 2006 gennemførte han gennemgribende forandringer for det lille bryggeri i Brobyværk. Produktionen blev ændret, og der blev satset på et nyt og spændende øl sortiment, som blev udviklet af bryghuset selv. Der er et bredt udvalg, hvor der altid vil være noget for alle, øllet leverer en god oplevelse, sælges som udgangspunkt lokalt.

 

Alle bryggeriets etiketter er Skjoldformet, ligesom et byvåben.

Efter Eddie Szweda festlige og gode historier fra sin første tid i Danmark, indledtes selve ølsmagningen:

 

Øl nr 1.

Midtfyns Wit (ændret navn fra Midtfyns sommer Wit), den er god og frisk, der er god at drikke hele året. En Belgisk inspireret lys øl , sommerfrisk, krydret med appelsinskal og korianderfrø og sort peber.

Den er på 6,2% med hvidt skum og uklar, en øl der klart ligger over middeler Velegnet til fisk og fjerkræ eller som frisk aperitif, 

 

Øl nr 2.

Den næste øl er fra Dansk Blindesamfunds 100 år jubilæum, den første øl med blindskrift! Meningen med Bryggeriets øl, er at der skal være fokus på smag og følesansen, derfra kom ideen med blindsmagning af øl. 

Øllet er på 6,8% og er en gylden øl, en ægte mærkevare.

Da den blinde franskmand Louis Braille opfandt punktskriften, ændrede han verden for blinde. I år er det 200 året for hans fødsel, og det fejrer Midtfyns Bryghus med en "hemmelig" øl, der for alvor pirrer din smagssans. Øltypen må du blindsmage dig til - præcis som de 25.000 blinde og svagsynede, der bor i Danmark. Hvis din smagssans ikke er helt skarp, kan du udfordre din følesans på etiketten. Øltypen, alkoholprocenten og brygnummeret er skrevet på etiketten med punktskrift.

Tyd punktskriften på www.dkblind.dk/punkt.

Der er opstået et tæt samarbejde mellem Dansk Blindesamfund og Midtfyns Bryghus og alle bryggeriets øl vil fremover være forsynet med punkt skrift på etiketterne.

Dansk blindesamfund modtager ubeskåret 2 kr. pr. solgt øl til deres arbejde for at forbedre vilkårene for blinde og svagtseende børn og voksne i Danmark.

Støt Dansk Blindesamfunds arbejde Send en sms med teksten BLIND til 1231. Det koster 10 kroner + almindelig sms-takst (udbydes af Dansk Blindesamfund).

 

Øl nr 3.

Staut på 7,2% ,mørk sort staut med cremefarvet skum, stor fylde, nogen sødme og en raffineret smag af kaffe, engelsk lakrids og tørrede frugter. Brygget på bygmalt, rugmalt og ristet Chystal malt.

Severes til vildt,ost ,desserter eller god til natmaden 

Øl nr 4.

 

Chili Tripel 9,2% , afbalanceret øl, mildt med god eftersmag, øllet har frugt og sødme. Blev kåret som den bedste øl i 2009 og er i dag bryghusets mest solgte øl.

Er meget velegnet til mad, som kolde retter, skalddyr og sushi.

 

Øl nr 5.

 

Rough Snuff var året ølnyhed i 2010 er på 9,5%. En mørk, stærk belgisk Ale brygget af 7 forskellige malte og tilsat krydderier, som vil fryde enhver gammel fiskeskipper, nemlig  Kandis, rosinsirup og trappistgær, som giver øllen sin fylde og styrke. Og for at kunne modstå selv den værste kuling, er der tilsat både blæretang og snus, der bege styrker blodomløbet. 

En rigtig svedig sag, der bør være en del af provianten, når mand står til søs! Kan også nydes som en ceremoniel øl efter maden, men pas på! Den er stærkt vanedannende!

Midtfyns Bryghus vil gerne profilere noget af det bedste håndbryg i Danmark, så med mellemrum udvælger Midtfyns Bryghus en særlig håndbrygget øl, hvor bryggeren får mulighed for at brygge sit eget øl hos Midtfyns Bryghus. Denne øl er brygget af Erik Nielsen, Oldermand i Svendborg Bryglaug. Se mere om Erik og Svendborg Bryglaug på www.oebryg.dk og www.svendborgbryglau

Serveringstemperatur 10-14o!!!

Med i top 10 for årets øl 2010 - se resultatet her: Danske Ølentusiaster 

Rough Snuff er blevet forbudt at sælge i Danmark - men problemet er løst, se mere her: www.midtfyns-bryghus.dk

 

Øl nr 6.

Imperial Staut 9,5% , Årets nyhed I 2007, er lige som alm staut, men lagret på egetræsfade. Det er en kraftig og intens øl med stigende eftersmag. 

God til ost, chokoladedesserter eller nydes i et cognacglas foran pejsen eller god til en vinterdag med hård frost og sen aftenstund.

 

Øl nr 7.

Barley Wine på 10%.Denne øl lever helt op til øltraditionen Barley Wine, som  stammer helt tilbage fra Napoleonskrigene, hvor englænderne måtte finde et alternativ til vin da man anså det for upatriotisk at drikke franske vine.

Den høje alkoholstyrke og bitterhed kombineret med smagen af karamel, tørrede frugter og egetræ gør denne Barley Wine til en meget velafbalanceret smagsoplevelse. 

Serveringsforslag:

Midtfyns Barley Wine er perfekt som dessertøl og passer godt til milde og cremede oste, men er også velegnet til "fed" mad som ossobuco, kalvekæber og svineskank,evt. marineret i denne Barley Wine.

Øl nr 8.

 

Gleipner på 9,1%. Denne sorte IPA er blevet til i et samarbejde med Munkebo Bryghus, hvor Claus Christensen, vinderen af det nordiske mesterskab i håndbrygning, har brygget den med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter ( 89-91 BU),

Gleipner er Fenrisulvens kæde, smedet af bjerget rødder og kattepoters larm, pas på – når du først har smagt den en gang, er du lænket og ragnarok kommer. 

Øllet er meget velegnet til også at bruge som marinade for kødretter, da den er meget humlet, øllet smager godt, har en rigtig god eftersmag og er i balance .

 
 

 

Konklusion:

 

Midtfyns Brygshus lever godt op til at de laver øl til enhver smag, vi mangler bare at smage de sidste 10 øl...

Måske kan blive en anden gang , det har ihvertfald været en meget interessant ølaften med tak til Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus.

 

Vil du vide mere om Midtfyns Bryghus : www.midtfyns-bryghus.dk, hvor der også findes videoer fra bryghuset.

Referent fra mødet er Leif Hansen.

Billeder fra årsmødet den 12. oktober 2011