I november måned 2011 havde vi besøg af brygmester Birthe Skands fra Skands Bryggeri, som fortalte om sin store erfaring med at brygge øl.


At brygge øl er ikke bare en hyggelig hobby for Birthe, det er seriøst og professionelt arbejde kombineret med stor glæde og hårdt slid. Birthe blev uddannet som brygmester allerede i 1982 og har siden arbejdet i 17 år for Carlsberg. Så hun ved, hvad hun har med at gøre.


Skands Bryggeri er et familieejet mikrobryggeri, hvor der bliver brugt de bedste råvarer, fordi man ikke behøver at skele så meget til råvarepriserne med så lille en produktion. Til gengæld bliver der holdt øje med øllet, så det har den helt rigtige balance mellem bitterhed, sødme og kulsyrens forfriskende effekt. Hvis disse elementer ikke er i orden bliver øllet simpelthen kasseret.

Den mængde øl, som bryggeriet producerer på et år, brygger Carlsberg på en arbejdsdag., vil du se mere http://www.alro.dk/skands/ og hvis du vil købe øllet findes det i bl.a. Irma og andre specialforretninger.

Det, at øllet er frisk, er kendetegnende for mikro bryggerierne, fortæller Birthe. Forskellen kan tydeligt smages. En gammel øl, som f. eks. ved de engelske traditioner med åbne kar, hvor kulsyren damper af, er flad i smagen sammenlignet med den friske øl, som er langt at foretrække. Også skummet er noget særligt, fordi det er gæren, der får lov til at danne kulsyren i stedet for, at den tilsættes kunstigt. Skands øl er ikke kun brygget på de vanlige ingredienser, men hele processen skal hænge sammen og er tilsættes den rigtige gærtype. Af de 6 øl vi fik lejlighed til at smage, er der brugt 5 forskellige gærsorter i høj kvalitet og desuden er farven klar og fin, der er næsten ikke nogen gærrester tilbage, det gør også at øllet holder sig bedre.


Bryggeriet har valgt at fastholde en årlig produktion på 250.000 liter, for fortsat at have tid til at eksperimentere og afprøve nye ideer og det er både egne og andres kreative personers (bryggere) ideers dog forbeholder Birthe sig dog ret til at det er Skands Bryggeriet som er producent.

 

Birthe præsenterede følgende 6 spændende øl:

1. Humlefryd på 5,5 %

Er en klassisk øl af pilsnertypen som er undergæret, med en dyb gylden farve og en afrundet humlesmag. Øllet er brygget på pilsnermalt, münchenermalt og karamelmalt. Sidstnævnte giver øllet den gyldne farve samt den karakteristiske karamelsmag og en let sødme..

Humlefryd er brygget med aromahumlen Perle, som giver øllet en frisk og liflig humleduft og -smag. En virkelig kvalitets øl, med god let bitter eftersmag, Øllet er også velduftende og kan nydes alene som en forfriskning eller sammen med røget fisk eller stærk mad.

Humlefryd blev bl.a. kåret til "Årets Pilsner 2007" i Børsen.

2. Elmegade IPA på 6,2%

Er en India Pale Ale, som er brygget på engelsk Maris Otter-malt og karamelmalt, som giver øllet en dyb og kobberagtig glød. Denne IPA har en vidunderlig fylde, en intens duft af frugt og er kraftig humlet. Forvent en usædvanlig øl, som er brygget sammen med de kreative ejere af Ølbaren i Elmegade, København. 

Øllen er overgæret, ufiltreret og upasteuriseret og har en fed og rund smag. Bør nydes ved ca. 8 grader og er godt til gule ærter og pølse.

3. Julebryg på 6,5%

Skands Julebryg er en klassisk juleøl brygget på specialmalte samt sydtysk humle. Farven er mørk rødlig og den lange lagringstid giver en afrundet smag og fremhæver maltfylden. En diskret bitterhed gør øllen velegnet som forfriskning, men bør også nydes sammen med julemad. Den har krop og en smag af karamel, der er fremkommet ved at det kolde malt tilsættes det varm, hvilket får malten til at karamellisere og det gør også smagen mere fylding.  Har en let sødme og en svag duft af rugbrød.

4. Blå Chimpanse på 6,5%

Blå Chimpanse er en belgisk inspireret øl med en markant maltsødme og en liflig frugtagtig duft. Humlebitterheden er lav.  Den belgiske gær bidrager med en vinøs sødme og en snert af tørret frugt. 

Blå Chimpanse har en mørk kastaniebrun farve med en afrundet smag og en skøn maltfylde. Den har en diskret sødme med et strejf af figner, dadler og chokolade.

Det er tilstræbt at bibeholde den dejlige smagsoplevelse fra den belgiske øltype, men samtidig brygget en øl som har en høj ”drinkability”. Herved forstås, at øllen er velafbalanceret og har passende fylde i munden. Øllet er ufiltreret og upasteuriseret og har lav bitterhed.

Den er svær at lave og kræver en lang brygningsproces, er et forsøg på at lave en Belgisk Trappist Ale.

5. Esrum Kloster på 7,5%

Skands Esrum Kloster er Bryggeriet Skands fortolkning af et klosterbryg. Der er brugt krydderurter fra Esrum klosterets egen urtehave, bl.a. enebær, citronmelisse, lavendel, anis og rosmarin, alle urter som munkene brugte som smagsforstærker.

Esrum Kloster er overgæret og har en dejlig mørk kastaniebrun farve, en aromatisk duft og smagen afrundes med en snert af stjerneanis. Den er blankfiltreret og ikke så sød som den gamle oprindelige udgave. Men dufter lidt af klosterets have.

Esrum Kloster egner sig fortrinligt til kraftige kødretter og vinter mad, men kan også nydes alene i en stille stund som hyggeøl.

6. Julerød på 9%

Julerød er en belgisk inspireret juleøl brygget med 5 forskellige malte og julekrydderier bl.a. stjerneanis. Smagen er fyldig med en afbalanceret maltsødme. Øllen har en flot rubinrød farve og en afdæmpet fyldig humlebitterhed. Er efter min mening aftenens bedste øl

Julerød blev i 2010 kåret som publikumsfavoritten på Ekstrabladets julebrygs festival.

Julerød kan kun købes hos Kvickly iAllerød. En meget speciel øl der blev en succes.

Birthe havde et forslag til en smagsprøve til vores julemøde i december: Hvordan smager en blanding af 8 flasker Tuborg guldøl, 1 flaske FF og en 1/2 flaske KB hvidtøl - sammenlignet med en almindelig julebryg.

Birthe sluttede af og der var øl i passende mængde, tak for en rigtigt interessant ølaften

Leif Hansen