Den store Gladiatorkamp i Maribo

 

Årets største begivenhed i Maribo (måske med undtagelse af håndbryg mesterskabet i februar) bliver uden tvivl den store gladiatorkamp imellem Jørgen fra Hornbeer og Eddie fra Midtfyn.

Vi har haft besøg af de to herrer hver for sig og de havde jo hver især travlt med at nedgøre den andens øl.

Nu må øllet tale.....og det gjorde de så sandelig, godt hjulpet af Jørgen og Eddie.......

 

De var som altid var klar til kamp på friske og sjove bemærkninger og vi havde planlagt at udpege en dommer, men det blev heldigvis ikke nødvenduigt og vi fik en ganske fornøjelig aften med bl.a historien om hvordan de startede det gode samarbejde til et Roskilde dyrskue i 2007. 

Jørgen Rasmussen stammer fra Hammershøj, syd for Viborg, hvor han fik interesse for at brygge øl allerede i folkeskolen for 40 år siden. De første forsøg blev til med viden fra de skrevne bøger, der var til rådighed dengang, idag er det jo lidt anderledes let med internet Google m.m. På Youtube findes der en sjov video om Hornbeer, som er indtalt af Ole Thestrup.

Hornbeer bryggeriet startede først i det små i køkkenet og startede op som professionelt brygger i 2008. Bryggeriet blev startet på gården i Kirke Hyllinge ved Roskilde og først i efteråret 2009 efter  brand var bryggeriet rigtigt igang. Senere har det udviklet sig til en stor produktion, med gårdbutik og arrangementer. Salg og illustation af etiketterne tager Jørgens kone Gunhild Rasmussen sig af og Jørgen Rasmussen Brygger øllet og tager sig af alt det praktiske med flasker m.m. 

Deres motto er: Vi vil gerne lave markant øl – men ikke så markant at folk ikke kan li’ det. Og 

vi vil også gerne udvikle nye typer, eksperimentere og finde på.

De har også lige taget nogle nye makiner fra Kina i brug, det har været en svær omgang med EU reglerne, afvigende ledningsfarver m.m. Men det betyder at øllet bliver billigere at producere.

Se mere på www.hornbeer.dk.

 

Nå men Eddie Szweda fra midtfyn skal ikke snydes: Vi laver ikke én øl, som alle kan lide, men et bredt udvalg, hvor der altid vil være noget for alle. Øllet skal levere en WOW-oplevelse, derfor testes øllet på et bredt publikum af både øleksperter og forbrugere for at sikre en spændende dynamik i udviklingen af nye kvalitetsøl.

Se videoer på www.midtfyns-bryghus.dk.

 

Så kom der gang i selve dysten mellen nogle af Danmarks bedste bryggere: 

 

Øl nr. 1, ved Jørgen: 

Hornbock fra Hornbeer er en undergæret øl af den stærke slags på 7 %. Det er gjort ved at anvende lidt mere bitterhumle og en smule røgmalt. Ved du forresten hvorfor det hedder en bockøl? - Det skyldes efter sigende, at det er en stærkere øl hvor vildskaben skulle give  associationen til "gedebukken". Hornbock brygget på 6 forskellige bygmalte, humle, vand og gær, passer fint til frokostbord med sild og rugbrød. eller surkål m.m. 

 

Øl nr. 2, ved Eddie:

En ny øl der snart kommer snart på markedet, en Pale Ale, som er let humlet med Wasabi og Ingefær designet til servering med sushi eller fisk. var med til året ølfestival i valby 

 

Øl nr. 3, ved Jørgen:

Grisk er en IPA på 6,4% mit imellen bankernes indlånsrenten 0,5% og udlånsrenten på 10% , se gerne hele historien vedrørende Grisk på hjemmesiden hvor der sættes fokus på moral- modsat griskhed. Den mest solgte øl for øjeblikket, smager godt er velegnet til blå skimmelost, ellers skal den bare nydes. Den er stærkt vanedannende, smager godt af humle - humle kan jo også være både opkvikkende og søvndyssende. For hver øl, der sølges, går der 1 kr. til kræftens bekæmpelse.

 

Øl nr. 4, ved Eddie:

Midtfyns Bryghus Black Liquorice Stout på 8,2%: Lakridsstout, tilsat black sweet lakrids, der kun distribueres af Lakridsfirmaet  i Kolding. Den har en god balance, fin duft, smager som cremet chokolade. Det er en super staut, der er særdeles velegnet til dessert. 

øl nr. 5, ved Jørgen:

Eskil, en 5,6% staut, en historisk øl der er brygget som i gamle dage, den er blevet til i samarbejde med forfatter Carsten Berthelsen og er opkaldt efter biskop Eskil, der grundlagde en række klostre i 1100-tallet, se hele historien på horsbeers hjemmeside www.hornbeer.dk. Øllet er knaldsort, tilsat humle og belgisk overgær, en øl der er velegnet som nydelsesøl eller til frokostbordet .

Øl nr. 6, ved Eddie: 

En Barley Wine på 10 % , de fleste kender ikke denne øl, 

Øltraditionen Barley Wine stammer helt tilbage fra Napoleonskrigene, hvor englænderne måtte finde et alternativ til vin, da man anså det for upatriotisk at drikke franske vine. Den har en høj alkoholstyrke og bitterhed kombineret med smagen af karamel. Tørrede frugter og egetræ gør denne Barley Wine til en meget velafbalanceret smagsoplevelse. ER super til dessert, f.eks. creame brulle. Er også velegnet til "fed" mad som ossobuco, kalvekæber og svineskank, der  evt. er marineret i Barley Wine.

 

Øl nr. 7, ved Jørgen: Dame Blanche på 8,7%, en skummende  klassisk trippel med trappistgær, koriander og en del humle og pilsnermalt.”Den hvide dame - her holder til  i sit værelse på Selsø Slot ud mod voldgraven. Læs hele historien på hornbeers hjemmeside, øllen er velegnet til fisk, fjerkræ, asparges og skaldyr - en let og en rigtig god øl.

Øl nr. 8, ved Eddie: Imperial Stout på 9,5%, er en mørk og fyldig øl med flot mørkt cremefarvet skum. Den er brygget på flere ristede malttyper, og er lagret med egetræ, hvilket bidrager med en kraftig og intens stigende eftersmag af eg, kaffe, bitter chokolade og vanille. Kan serveres til stærk ost, vildt eller chokoladedesserter. Den kan også bare nydes i et cognacglas foran den knitrende pejs.

Øl nr. 9:

Jørgen fra Hornbeer fortæller om Håndbryg Gleipner fra Midtfyns Bryghus, på 9,1%, at denne sorte amerikansk IPA er et samarbejde mellem Midtfyns Bryghus og vinderen af de Fynske, Danske og Nordiske Mesterskaber i håndbryg, Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Den er brygget med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter som giver en perfekt balance mellem humlen og noterne fra den ristede byg. Gleipner er Fenrisulvens kæde. Den er smedet af bjergenes rødder og kattepoters larm. Pas på, når du først har smagt den én gang, er du lænket indtil Ragnarok kommer.

Øl nr. 10:

Eddie fra midrfyn fortæller om Blackhorn fra Hornbeer: Her er tale om er kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. Den er lagret med egetræ og valnød. Den er humlet til 120 IBU.

Det var aftenens absolut bedste øl.

 

Jørgen og Eddie takkede af. Det blev en herlig og glad aften med en super stemning, frembragt af de to gode venner.