Besøg fra Møns Bryghus

I denne måned havde vi besøg af Sven fra Møns Bryghus

Lidt om Bryggeriets historie

Møns Bryghus åbnede den 1. oktober 2005 i den gamle købmandsgård, Luffes Gård. Bryghuset huser både selve bryghuset, en café og en restaurant. Luffes Gård er en hyggelig gård, som efter hårdt arbejde ved Ivan Luffes indsats er blevet renoveret, så det ligner det oprindelige gårdkompleks fra gamle dage.

Selve bryghuset er naturligvis grundpillen i Bryghuset Møn. De store, smukke kobberkedler er simpelthen det visuelle midtpunkt i herlighederne!Øllet brygges både med inspiration fra de mønske afgrøder og fra, hvad der foregår i køkkenregionerne. 

Brygger Svend Austel kom til Møns Bryghus  for 5 år siden, Svend er universitetsuddannet brygmester fra 2003 og stammer i øvrigt fra Bamberg i Bayern hvor han  fik sin lyst til øl i udskænkning i faderens restaurent i Bamberg, er desuden  uddannelt kok.

Det der gør øllet så unikt er først og fremmest, god hygiejne  og vandet fra Maglekilde  samt bl. a.  råvarerne  fra Møns området, selvfølgelig er alle øllene ufiltreret og upasteuriseret og det er nødvendigt for at beholde den gode smag.

 

Som velkomstøl smagte vi på klintekongen, som er en øl på 5,5% der har fået navn efter en sagnomspunden, mystisk figur af næsten guddommelig karakter som hersker ubestridt på Møns Klint. Han siges dog at have en menneskelig last - han elsker øl!

I ærbødighed for hans majestæt har vi udviklet disse gyldne dråber der er brygget på ædelt vand fra Klintens dyb, med et plask fra Maglevandskilden. En evntyrlig drik, der bør nydes afkølet og med respekt."

 

Øl nr 1:  Brown ale på 5%

Den er inspireret af amerkansk brown ale, brygget med kaskade humle og den er også en kendt øltype fra england, den smager godt og har en let strejf af citrus.

 

Øl nr. 2 : Skorstenfejeren  Røgøl, 5,2 %.

En røgøl  med en mørk rødbrun farve og en sødlig røglugt. Det er en let øl med fyldig smag, der er domineret af røgmalt og med en svag  eftersmag. Har været med til Graumesse i Tyskland 

 

Øl nr. 3: Den sorte  på 4,9%.

Det er en øl, der er brygget efter traditionerne fra den tyske schwarzbier - en mørk nærmest sort tysk lagerøl, der specielt har været brygget i Tysklands østlige del. Selv om farven er den samme som en porter er den mere let i sin krop og er mindre bitter. Øllen smager af bl.a. chokolade, lakrids og røg.

 

Øl nr. 4 : Honingporter på 6 %.

En mørk øl efter engelsk tradition, der har en sødme  som er karamelagtig, med en rund og blød humlesmag velegnet som aperitif og til dessert, kraftig eftersmag. En god  øl .

 

Øl nr. 5: Påskebryg på 6,3%.

En kraftig overgæret mørk øl, der er brygget med inspiration fra den traditionelle belgiske klosterbryg. Påskebryg har en afbalceret let bitter og sød smag med nuancer af karamel, malt og chokolade, gæret med en speciel belgisk ale gær og rørsukker.

 

Øl nr. 6 : Økoloager.

Historien om denne økologiske weizenbock  starter i 2008 hvor Svend og Ralph Zimmermann, som var en tidligere kollega, efter et feriebesøg på Møn blev enige om at lave en økologisk weizenbock. Øllet  er meget efterspurgt, så der bestræbes på at fordoble produktionen, øllet er en   bayersk vinterspecialitet, , indeholder økologisk hvedemalt , münchenermalt og humle øko-safir ,  har en fin sødme og eftersmag  en stærk hvedeøl, super. 

 

Øl nr. 7: 4780 på 5%

Er en øl, der er brygget efter en mønsk bryggerkones gamle opskrift. og det er stadig de samme ingredienser som er i øllen. 4780 er blevet brygget på undergær efter tysk inspiration. Den er lys gylden og har en god fylde med en god bitter eftersmag.. Brygget med hårdt vand!

 

Det var en dejlig aften med gode historier om øllet og måden det bliver brygget på.

Se mere om Møns Bryghus på deres hjemmeside: http://www.bryghusetmoen.dk